Huawei Watch GT 2e: Za prgišče cekinov manj nudi vse, kar potrebuješ? (#video)
Marjan Kodelja 4. maja 2020 ob 06:53

Čemu bi menjali konja, ki zmaguje? V Huaweiju so iz lanske ure umaknili mikrofon in zvočnik, jo oblekli v nova oblačila, v oznako dodali črko »e«, pa je nastala športna ura Watch GT 2e. Pa še nekaj deset evrov je cenejša, kar ne more biti slabo!

Videz je manj tradicionalno eleganten, zato pa bolj športen in do neke mere tudi mladostniški. Ni namreč jasne ločnice med ohišjem ure in paščkom, zato je vse videti bolj celovito. Enim je takšna zasnova všeč, drugim pa malo manj. Udobje nošenja pa je pri obeh modelih na visoki ravni, kar se športni uri pritiče. Namenoma sem jo označil za športno. Huawei svoje ure sicer označuje za »pametne«. Po široki definiciji do neke mere tudi so, ker pa je kljub vsemu večina možnosti usmerjenih na beleženje dejavnosti in telesnih znakov, med pametne pa sodijo predvajanje glasbe in prikaz obvestil s telefona, mi je bližje oznaka športna. S čimer ni prav nič narobe, saj je marsikomu pomembnejša vzdržljivost baterije kot kaj drugega. In ravno v tem blestijo vsa utelešenje družine GT.

Videz nove ure in primerjavo z lanskim modelom si lahko ogledate tudi na videu, v katerem sem poskušal zajeti, kar je pomembno in kako se je ura obnesla v praksi. V besedi pa bom nekaj več povedal tudi o »analizi« natančnosti zajetih podatkov, ki so kajpada srž in bistvo športnih pa tudi pametnih ur.

Trajanje baterije je najbolj pomembno, zato naj bo zaslon ugasnjen

Tudi pri tej uri je vse prilagojeno čim daljšemu trajanju baterije. Velja tako za stanje pripravljenosti kot beleženja. V zadnjem sta največja porabnika sprejemnik satelitske navigacije ter zaslon. Prvega ni mogoče izključiti, ura pa tudi nima načinov varčevanj z energijo, ki podaljšajo čas med izračuni položaja, da na račun manjše natančnosti porabi manj. Zaslon pa je druga pesem. Ker je AMOLED in dokaj visoke ločljivosti, prikazuje jasno in svetlo sliko, vendarle pa je v močni svetlobi čitljivost zaradi odsevov kljub temu nekoliko slabša. Primerljiva z enakimi zasloni pametnih ur, ne pa tudi športnih z refleksijskimi zasloni. Ti porabijo manj energije, a so zato nižje ločljivosti in sposobni prikazati manj barv.

Watch GT 2e je zelo restriktivna pri uporabi zaslona občutljivega na dotik, saj ta nikdar ni prav dolgo prižgan. Aktivirate ga s pritiskom na zgornjo tipko ali z dvigom roke. Delujem dobro, če stojite, saj roko dvignite visoko, ko želite pogledati na uro, malo manj pa med sedenjem. Možnosti vedno prižganega zaslona ni (razen tiste polovičarske možnosti kazanja časa z eno od dveh številčnic) in tudi če bi zavestno želeli žrtvovati nekaj energije, je preprosto ne morete. Pa čeprav je uporabna, na primer, ko uro namestite na krmilo kolesa, kar ni tako redko. Pomanjkljivost smo grajali že pri prejšnjih modelih, kot je ugotovil Matjaž, GT 2e z njimi deli še nekaj slabosti. Obrazov (številčnic) ni mogoče prilagoditi, omejeno pa je tudi število nameščenih neposredno na uri, ne sprejme obvestil naknadno, če nekaj časa ni povezana s telefonom, nekatere funkcije pa niso dosegljive uporabnikom Iphonov (sistem iOS). Za zadnje pa ni kriv Huawei, saj se zaradi protekcionizma s težavo spopadajo vsi izdelovalci naprav, ki neposredno tekmujejo z Applovimi. 

Trdoživost, udobje in preprostost rabe

S premorom 53 mm sodi v razred velikih (moških) športnih ur, vendar je primerna tudi za ožja zapestja, vse dokler prosti krak ne začne motiti in je zapestje še vedno dovolj široko, da ohišje ure ne štrli preko. Zaradi oblike in relativne tankosti pa ni videti gromozanska, s čimer želim povedati, da se prav lepo poda tudi na tanjša ženska zapestja. Še posebej v drugi barvni kombinaciji od klasične črne. Ohišje je iz nerjavečega jekla z barvnim nanosom. Videti je elegantna, vprašanje pa je, kako odporna je na dolgotrajno uporabo v ne najbolj nežnih pogojih telesne dejavnosti v in izven prostorov in še posebej, kako dobra je zaščita zaslona, kajti tega iz razumljivih razlogov nisem preizkušal v praksi.

Z zraščenostjo ohišja in paščka ura daje vtis, da lepše objame zapestje od predhodnice, čeprav se mi bolj kot ne dozdeva, da le na videz. Obe imata namreč pašček, ki je hkrati dovolj tog in udoben, da ju trdno pritrdi na zapestje, kar je še posebej primerno za natančno delovanje tipala srčnega utripa. Ne bi pa prav nič motilo, če bi bil malo mehkejši!

Udobje uporabe je prav tako pogojeno s preprosto rabo. Ker nima veliko funkcij v primerjavi z na primer urama Apple Watch ali Suunto 7, je meni pregleden in jasno razumljiv. Po novem pa je tudi v slovenskem jeziku, kar je vsekakor dobrodošla novost. Poleg na dotik občutljivega zaslona, sta na desnem boku še dve tipki, katerih funkcije se hitro privadite.

V funkciji zdravja?

Neprestano merjenje srčnega utripa in stresa ter analizo kakovosti spanja lahko izključite v aplikaciji Zdravje. V tem primeru bo ura med polnjenji sicer zdržala še kakšen dan ali dva več, vendar bo samo štela korake, izračunala približno porabo kalorij in opozarjala, če po njeno predolgo sedite. Analiza kakovosti spanja je morebiti res manj uporabna stvar, kajti spanje z uro na zapestju ni najbolj udobno, merjenja srčnega utripa in stresa pa v današnjem času ni čisto brezpredmetno. Čeprav v točnost zadnjega nisem najbolj prepričan, kajti bil sem pod stresom, počutil sem se pod stresom, a je ura trdila, da je raven običajna. Zato menim, da gre bolj za oceno kot pa za resen kazalnik. 

Če vam je ni neudobno imeti med spanjem na roki, potem znajo biti podatki o spanju zanimivi. Pohvalno je že to, da sama zazna, kdaj zaspite in kdaj se prebuditi in ni treba funkcije ročno zagnati ali celo vpisati časa, ko samodejno preklopi v način beleženja spanja. Gre pa za dokaj zanimiv sklop podatkov, med drugim tudi prikaz faz spanja ter vrednotenje kakovosti spanja. Kako pa si s temi podatki pomagati, to pa je druga stvar.

Optično merjenje srčnega utripa je običajna funkcija nosljivih naprav in čeprav ji pripisujejo zdravstveni pomen, ne gre za medicinsko potrjeno napravo. Merilna metoda je preveč odvisna od položaja ure, pa tudi lastnosti kože in še česa, da bi se lahko popolnoma zanašali nanjo. Kadar pa je ura pravilno nameščena na zapestju, so meritve v okviru pričakovane napake in večinoma časa dokaj natančne. Po novem ure GT 2 podpirajo tudi merjenje ravni kisika v krvi (SpO2). Ni stalno, temveč meritev zaženemo po potrebi, počakamo kakšno minuto ter nato na zaslonu preberemo stanje. Občasno tudi ta možnost pride prav. 

Od omenjenih je najbolj uporabo stalno merjenje srčnega utripa. Vpliva sicer na hitrejše praznjenje baterije, a tudi če tipalo ves čas meri, vsak dan pa bo ura zabeležila približno uro trajajočo vadbo, bo teden dni med polnjenjem dosegljivo. 

Podprti vsi pomembni športi, med stoterico pa najdete marsikaj

Ponaša se sicer s kar sto športi, vendar je med njimi petnajst pomembnih, saj ura zmeri vse kar lahko in je smiselno, pri večini drugih pa čas vadbe, srčni utrip in kalorije. Dovolj za zadevščine, kot so aerobika, skupinska vadba, balet, trebušni ples, odbojka na mivki, biljard, bob, če naštejem le nekaj najbolj eksotičnih, vendar bi pri nekaterih, na primer veslanju, prav prišla tudi razdalja. Tako pa je večina na voljo, da je seznam dejavnosti čim bolj raznovrsten. Po drugi strani pa je razširjen seznam dober obet za nadgradnje, kajti za izboljšanje beleženja nekaterih dejavnosti je dovolj spremeniti programsko opremo. Ima vsa potrebna tipala, zato nov hardver (nova ura) ni potrebna. Kljub moji predpostavki in dejstvu, da je model GT 2 dobil sposobnost merjenja SpO2, pa ni bil nadgrajen tudi seznam športnih načinov, kar morda kaže, da bo Huawei vsaj nekaj časa le tega obdržal samo na modelu GT 2e, da bo bolj zanimiv za zahtevnejše navdušence nad športi. 

Analizo dejavnosti sicer lahko vedno pogledate tudi na zaslonu ure, vendar je v ta namen bolj primerna aplikacija Zdravje, ki pa še vedno ne omogoča preprostih povezav z drugimi podobnimi in izvoz podatkov vanje. Nekatere bo tudi to odvrnilo od te ure in čeprav razumem Huawei, da nas želi zadržati v svojem okolju, to ti najbolj modra odločitev. 

Če ura dolgo časa ni priklopljena na pametni telefon, potem po kakšnem tednu izgubi podatke o satelitih (način A-GPS) in ko se to pripeti, šele vidimo, kako dober je. Iskanje satelitov namreč zavleče proces, ki običajno traja nekaj trenutkov, na deset in več minut. Natančnost sledenja pa je sicer v mejah napake satelitskega sistema

Kot je razvidno iz gornjih slik, je satelitska sled po zemljevidu različna tudi, ko sta obe uri merili dejavnost sočasno in bili obe na isti roki. Natančnost pozicioniranja je odvisna od veliko dejavnikov, kljub temu pa je zanimivo, da sledi nista popolnoma enaki, razlika, sicer ni prevelika, pa je tudi v razdalji. Na delu poti je bolj natančna GT 2e, na drugem pa GT 2. Na sledi ure GT 2e pa ni večjih nenadnih odstopanj, nenadnih skokov položajev iz dejanske smeri. 

Bolj “skupaj” pa sta si meritvi srčnega utripa med vadbo, kjer večjih razlik ni opaziti. Grafikon spreminjanja srčnega utripa glede na težavnost poti je na obeh urah približno enak, manjše razlike pa lahko pripišemo temu, da obe nista mogli biti istočasno na za optično metodo najbolj primernem položaju na zapestju. Kar se tiče natančnosti merjenja srčnega utripa, so GT-jke ene boljših. Videl sem že grafikone srčnega utripa, kjer ta skače gor in dol kot obseden in je popolnoma nerazpoznaven. 

Poleg razdalje in srčnega utripa ura meri še cel kup podatkov, ki so potem lepo in nazorno prikazani v aplikaciji ali na zaslonu ure. Vrsta in število podatkov je odvisno od izbranega športa, vsekakor pa jih je za večino uporabnikov več kot dovolj. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
  • Vzdržljivost baterije do 14 dni
  • Tipalo zračnega pritiska (barometer)
  • Ugodna cena 
  • Sposobnost merjenja SpO2 in ocena kazalnika VO2max
  • Svetel zaslon z lepimi in živimi barvami 
GRAJAMO:
  • Nima možnosti vedno prižganega zaslona
  • Nima zvočnika in mikrofona, zato ne podpira klicev
  • Še vedno ni možen izvoz zabeležene dejavnosti v druge aplikacije 
  • Malo možnosti poosebljanja in prilagajanja 
  • Nizek čas osveževanja, kar je mogoče opaziti 

Naj kupim? Za slabih 200 evrov je ena ugodnejši na trgu, kaj šele, če bo na voljo še ceneje v kompletu s katerim od pametnih telefonov Huawei. Watch GT 2e je videti kot ura, deluje kot ura in je zmogljivejša od športnih zapestnic in nekaterih drugih športnih ur kitajskih izdelovalcev, ki vsaj na papirju ponujajo podobne lastnosti za nižjo ceno. Dokaj dobra je tudi aplikacija Zdravje, predvsem pa je prednost te ure njena dolga avtonomija baterije. Če iščeš napravo, sposobno zabeležiti tudi daljšo dejavnost, pri tem pa je videti kakovostna in je izdelana iz dobrih materialov, hkrati pa ne sodiš med najbolj zahtevne uporabnike, potem bo GT 2e kar prava zate. 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja