Huawei Watch GT 2 Pro: Ura, ki z vsako nadgradnjo postaja vse boljša
Marjan Kodelja 13. novembra 2020 ob 06:50

Korak za korakom in z majhnimi, vendar pomembnimi izboljšavami, je Huaweiu uspelo družino pametnih ur Watch GT 2 pripeljati iz povprečja do nečesa zelo dobrega. Različica »Pro« je po nadgradnji sposobna neprestanega merjenja ravni kisika v krvi, kar zna biti v času pandemije izrednega pomena.

Izboljšave so pretežno na programskem, saj je ura strojno bolj ali manj podobna predhodnim modelom in še najbolj očitno na oblikovnem delu. Nima lunete, ki marsikdaj ščiti površino pred neposrednimi udarci s trdnimi površinami, zato je zaščitno steklo iz umetnega kristala safirja. Dovolj trdo, da so praske manj verjetne. Na težo in trpežnost pa vplivata ohišje iz titana in keramično hrbtišče. Materiala sta prijazna do kože in ne povzročata alergije, kar je prav tako voda na njen mlin. Videz zaključujeta usnjen ali silikonski pašček, na ohišje pripeta skoraj brez špranje. Kljub pomislekom, predvsem zaradi »trdote« usnjenega, stabilno držita uro na zapestju, kar je pogoj natančnega delovanja tipala srčnega utripa, sposobnega od zadnje nadgradnje neprestanega merjenja ravni kisika v krvi (SpO2). Medtem ko so imeli pri prejšnjih inkarnacijah (pametne) športne ure manj sreče z izdelavo podrobnosti, so tokrat vsi kamenčki v mozaiku padli na pravo mesto. Rezultat je lahka (51 g) in ne predebela (11 mm) ura, primerna za vse priložnosti. Najbolje sicer deluje s pametnimi telefoni Huaweia in drugih s sistemom Android in zaradi omejitev sistema iOS bolje od predhodnic še na Iphonih.

Manj pametnih funkcij od najbližjih tekmic

V številu pametnih funkcij in aplikacij jo prekašajo Samsungove in še najbolj očitno Applove ure, vendar je te treba pogosteje polniti. Omogočeno je sicer nalaganje aplikacij, vendar jo ponudba za enkrat silno uboga in bolj kot ne nezanimiva. Drugače je vse na tej uri na svojem mestu, čeprav ne vključuje nobene strojne komponente, ki je ne bi imele predhodnice Watch GT 2 ali GT 2e. Zaslon premera 35 mm in zaslonsko tehnologijo OLED (širina ure je 46 mm) z lepimi in živimi barvami se dobro obnese med rabo na prostem, vendar Huawei še vedno ni omogočil, da bi bil ves čas prižgan med beleženjem dejavnosti. Jasno je, da bi to pomenilo veliko hitrejše praznjenje baterije. Samsungova Galaxy Watch 3 to dovoli, a takrat baterija vsako uro izgubi četrtino energije. Hitrost praznjenja baterije v tem primeru je razumljiva in pričakovana, vendar kljub temu menim, da vam možnost mora biti na voljo. So primeri, na primer na krmilo kolesa nameščena ura, ko to preprosto potrebujemo. Ker gre v principu za programsko funkcijo, to ni nekaj, česar ne bi mogli rešiti pri eni od naslednjih nadgradenj.

Čemu menjati, ko se je obneslo

Konja, ki zmaguje, ne menjaš, zato ima ura še vedno že skoraj dve leti star procesor Kirin A1. Zadostuje za funkcije, ki so na voljo in hkrati s sistemom LiteOS zagotavlja nizko porabo energije. Razen športnih ur namreč ni modela treh glavnih izdelovalcev pametnih telefonov, ki bi brez pogleda na električno vtičnico zdržal do 14 dni. Nekaterim je to pomembnejše kot obilica pametnih funkcij in aplikacij, ki jih večina morda niti ne potrebuje. Polnjenje je brezžično in dobro deluje na priloženem polnilcu z vdolbino, saj je hrbtišče ure, kjer je tipalo srčnega utripa, izbočene. Zaradi tega jo je (skoraj) nemogoče polniti na poševnem polnilcu, a tudi vodoravni lahko povzročajo nekaj težav. Posebej pri iskanju optimalnega mesta.

Na pomnilniku z 32 GB so lahko skladbe v digitalnem formatu, da jih ura predvaja s seznanjenimi brezžičnimi slušalkami. Prikazuje obvestila s telefona, vendar nanje ni mogoče odgovoriti, a omogoča sprejem klica. Sogovornika slišite jasno in glasno in enako dobro on sliši vas. Škoda za nezmožnost odgovarjanja na sporočila s krajšimi in privzetimi odgovori (»ok«, »sem na sestanku«, in podobno), saj bi to dodalo k uporabnosti naprave.

Manj težav s povezovanjem

Še pred časom me silno motilo, da se ura s telefonom ni povezala v prvem poskusu, oziroma je aplikacija na pametnem telefonu sploh ni zaznala. Izboljšana programska oprema je očitno temu naredila konec, saj je opazno bolj tekoče delovanje in hitrejša povrnitev povezave, ko z uro na zapestju odtavate z dosega in se vanj ponovno vrnete.

Čeprav nima vrteče krone ali lunete, le gumba na desnem boku in na dotik občutljiv zaslon, je preprosta za uporabo, saj jo odlikuje preprost in pregleden uporabniški vmesnik. Pritisk zgornjega gumba pripelje v meni s funkcijami, spodnji neposredno v meni z vadbami, potek prsta navzdol po zaslonu prikaže osrednji meni, navzgor sporočila in levo glavne podatke, ki jih ura beleži. Za več je na voljo aplikacija Zdravje na pametnem telefonu. Žel še vedno ni mogoče podatkov prenašati v druge podobne, na primer Stravo. Velika težava za resne rekreativce in profesionalne športnike, ki naj bi jo menda kmalu odpravili. Ko smo že pri resni uporabi. Takisto ni mogoče priklopiti zunanjih tipal (srčni utrip, tipalo moči).

Veliko vadbenih načinov enakih

Huawei se sicer hvali z več kot 100 športnimi programi, kar je teoretično res, vendar je med njimi veliko podobnih ali so zanimivi za nekaj uporabnikov, zatorej jemljite podatke z rezervo. Zagotovljena je podpora za vse pomembne športe, od za uro zahtevnejših triatlon in po novem še smučanje. Poleg tega znotraj programov za beleženje deluje funkcija vrnitve na izhodišče, ki preprečuje, da bi se med vadbo izgubili. Takisto pomagajo obvestila o nevarnih vremenskih pojavih, ki jih ura dobi iz interneta preko povezanega telefona ali so plod vgrajenega barometra. Na področju skrbi za zdravje je poleg po podatkih izdelovalca večje natančnosti tipala srčnega utripa, ki je podlaga še za spremljanje spanja in stresa, možnost merjenja ravni kisika v krvi. Izmuzljiv podatek, ki ga v vadbene namene večina, razen vzdržljivostnih športnikov, ki trenirajo na visoki nadmorski višini, nikdar ne bo potrebovala. Prav pa pride v primeru bolezni dihal. Ura sicer ni primerna za medicinsko rabo, ker je v ta namen ni potrdila ustrezna agencija in ker uradnih podatkov o natančnosti meritve SpO2 ni, vendar je lahko smerokaz za osebno uporabo. Čeprav se še ne počutite kritično, vendar če meritev kaže nižjo raven od 89 %, praktično to pomeni, da vse celice v organizmu ne dobijo kisika, je to lahko znak, da poiščete pomoč zdravnika.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naj kupim? Poleg dokaj natančnega beleženja dejavnosti in zdravja ter všečne oblike, se glavne »moč« ure Watch GT 2 Pro skriva v njeni bateriji. Med dokaj milo uporabo namreč zdrži med 10 in 14 dni in pri srednji med 5 in 10 dni. Z drugimi besedami. Polnili jo boste enkrat na teden, kar je za tovrstne naprave odličen ritem! Slabše se ura obnese glede pametnih funkcij in možnostih nalaganja aplikacij. Če je to pomembneje od najprej omenjenega, potem verjetno ni najboljša izbira.

HVALIMO:
  • Premijska oblika in dober izbor materialov.
  • 10 do 14 dnevna vzdržljivost baterije
  • Brezžično polnjenje.
  • Klasična oblika primerna za vse priložnosti.
  • Dovolj natančno beleženja vadb in telesnih znakov.
GRAJAMO:
  • Omejena podpora aplikacijam.
  • Na zaslonu ure ni mogoče odgovoriti na obvestila.
  • Omejene pametne funkcije.
  • Elektronske komponente starejšega datuma (predvsem procesor)
  • Dražja od predhodnic!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja