Huawei Watch GT 2 – Premalo novega? (#video)
Matjaž Ropret 5. oktobra 2019 ob 06:57

Vemo, da je včasih manj v resnici več. To je zelo dobro pokazala prva generacija Huaweijeve ure Watch GT, ki je bila po funkcionalnosti v bistvu korak nazaj v primerjavi s prejšnjimi urami tega proizvajalca, ampak je s tem, ko je omogočala »manj«, pridobila precej daljše trajanje baterije in tudi hitrejši, odzivnejši vmesnik (pa še lepši zaslon, ampak to ni neposredno povezano). Vseeno pa je marsikdo tudi marsikaj pogrešal, zato sem med testiranje dobil kar precej vprašanj, če so dodali to ali ono. Pa poglejmo.

Tokrat pravzaprav ne nameravam čisto nič dolgoveziti. Večino relevantnega sem povedal v videu, zato si ga le poglej, pa tudi resničnih sprememb med lansko in letošnjo uro ni tako zelo veliko. Prva se tiče videza, kajti zdaj je zgornja stran ura v eni ravnini, ni več dvignjene obrobe in ugreznjenega zaslona. Zato je nova za večino oči lepša, povsem mogoče pa tudi bolj občutljiva za morebitne praske. Je tudi malce lažja, kar je dobro za udobje in slabo za občutek kakovosti, ker deluje za odtenek bolj ceneno. Je pa izbira barv in paščkov večja, kar je pohvalno, saj prej ni bila kaj prida. In tudi žensko različico so dodali, vendar brez ene od dveh ključnih novosti. No, vsaj par deset evrov bo cenejša.

Zaslon in princip delovanja ostajata enaka, samo procesor so zamenjali in povečali količino pomnilnika, tudi za shranjevanje podatkov, ne samo delovnega. Še vedno pa to ni pametna ura, nobene aplikacije se ne da naložiti nanjo, ni uporabna za plačevanje ali javni transport, ni zdravstveni pripomoček, ne povezuje se z nobeno zunanjo napravo, razen s slušalkami. To je v bistvu merilnik vadbe (angl. fitness tracker) s prikazovanjem obvestil s telefona, ki je zakamufliran v uro, namesto v bolj običajno obliko zapestnice. Pametno, ker je to točno tisto, kar si marsikdo želi od take naprave, pa so mu plastičnost, športni izgled in kratko trajanje baterije pri zapestnici odbijajoči dejavniki. Vseeno pa Huaweijeva odločitev za sabo potegne določene minuse, ker na uri pač ni vsega, kar bi človek vendarle hotel, večina nameščenih »storitev« ni povsem dodelanih, nimajo »podmenijev« (denimo vreme za nekaj dni naprej, več podatkov o gibanju, spanju, itd) in tudi nikakršne možnosti prilagajanja ni. Še posebej jo pogrešam pri številčnicah, ki so lahko zgolj take, kot si jih je nekdo zamislil, to pa ne ustreza nujno vsakemu uporabniku.

Huawei kot »novost« navaja 14 dni trajanja baterije, ampak to je (skoraj) dosegala že enica. Glede avtonomije ni večjih razlik med lansko in letošnjo uro, le slednja omogoča nekaj dodatnih stvari, pa zaradi tega ne »kuri« nič več. To je vsa pridobitev. Od tega, kar omogoča, pa sta najbolj relevantni možnosti pogovarjanje oz. telefoniranje in upravljanje glasbe. Zdaj se torej da tudi na uri oglasiti na klic (prej se je samo izpisalo, kdo kliče) in se z njo pogovarjati, kar deluje čisto v redu, če imaš zapestje blizu ust, in je uporabno v določenih situacijah. Nujna zmožnost pa se mi to ne zdi, prav tako ne taka, ki bi jo koristil vedno in povsod.

Druga novost je povezana z glasbo. Da se upravljati predvajanje glasbe na telefonu, predvajati glasbo ali kaj drugega neposredno z ure in povezati slušalke pred bluetootha. To je mogoče še najbolj pomembno, ker potem za tek ni treba imeti s seboj telefona ali kakšnega predpotopnega iPoda. Je pa prenašanje glasbe na uro mukotrpno počasno, saj gre prek bluetootha (in to so lahko samo datoteke iz uporabnikove lastne zbirke, ne pesmi, prenesene na telefon znotraj naročniške aplikacije, kot je Apple Music ali Deezer), pa tudi predvajanje gre po nekem naključnem vrstnem redu, ni urejanja po albumu ali čemer koli.

Dodali so še nekaj športov pri merjenju vadbe (eliptični trenažer, veslanje) in določene razbili v dva ločena, sicer pa tu ura počne natanko to, v čemer je blestela že predhodnica. Od sebe da zelo veliko informacij in grafov, žal pa to pretežno ostane znotraj aplikacije Huawei Health, marsikdo pa bi si želel te podatke izvoziti v Stravo ali kakšno drugo priljubljeno platformo. Pa mogoče, tako kot se da slušalke, povezati še kakšno napravo za merjenje pri športu, naj bo to merilnik kadence, pas za srčni utrip ali kaj tretjega. Srčni utrip seveda meri tudi ura sama, o natančnosti tega početja pa raje ne sodim prav preveč. Še ena novost je »merjenje« stresa, ki pa je ena od tistih zadev, kjer si proizvajalci lahko že marsikaj izmislijo, pa tega ne bo nihče opazil. Veliko večja pridobitev bi se mi zdel vedno vključen zaslon, kot pri Apple Watch 5, resda bi to šlo na račun občutno krajšega trajanja baterije, vendar te možnosti ni. Med vadbo se je to celo kdaj pojavilo, vendar nisem povsem prepričan, ali je odvisno od izbranega športa (kolesarjenja?) ali česa drugega.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

S tem pa sem prišel praktično do konca večjih novosti, če zanemarim nekaj novih številčnic. Veliko vprašanje je – ali se splača novo ali je dovolj dobra stara. Razmišljanje o prehodu z enice na dvojko je tako ali tako nesmiselno, že z okoljskega vidika. Analogne ure smo menjavali na deset ali dvajset (pa tudi več) let, za božjo voljo! Toda kdor zdaj kupuje, bo verjetno za 150 do 170 evrov s Huawei Watch GT prve generacije (toliko bo, ko dvojka pride v prodajo, ponekod pa je že zdaj celo manj) dobil skoraj enako funkcionalen pripomoček. Watch GT 2 ima res smisel samo z vidika glasbenega predvajalnika in občasnega nadomestka telefona za pogovore, pa mogoče še zaradi določenih paščkov. Vsak sam naj si odgovori, ali mu to odtehta od 80 do 100 evrov doplačila.  

HVALIMO
  • Lep in kontrasten zaslon
  • Znova dolgo trajanje baterije
  • Glasbene novosti so dobrodošle
  • Še vedno odličen merilnik vadbe
  • Več izbire materialov in paščkov

GRAJAMO

  • Premalo pravih novosti
  • Zaslon še vedno ne more biti ves čas vključen
  • Nobenega prilagajanja številčnic
  • Določeni športi še naprej manjkajo (smučanje!) in prav tako izvoz podatkov v Stravo
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Po moje poslušanje glasbe, zvočnik, sprejemanje in klicanje kontaktov preko ure, boljši design, bolj fluiden sw niso ravno male novosti proti GT1 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja