Huawei Watch Fit: Cenovno dostopna ura z animiranim osebnim trenerjem (#video)
Marjan Kodelja 14. septembra 2020 ob 13:00

Majhna teža in mere ure pravokotne oblike ti je všeč, ali pa ti gre grozno na živce. Mimo tega boš v Watch Fit našel (skoraj) vse, kar pričakuješ od nosljive naprave, katere osrednji namen je spremljanje telesne dejavnosti in zdravja!

Zadnje čase imam vse večje težave pospraviti nosljive naprave v eno od treh kategoriji, športne zapestnice, športne ure in pametne ure, saj se meje brišejo, dodatno pa nalogo zapletajo izdelovalci, ki bi radi čisto vsak svoj izdelek opremili s pridevnikom »pameten«. Watch Fit ni zapestnica, ker podpira satelitsko navigacijo in ker je zaslon širši. Ni niti prava pametna ura, kajti funkcije so omejene in jih ni mogoče nadgrajevati z aplikacijami in ni običajna športna ura, saj vseeno omogoča več interakcije s pametnim telefonom. Morda bomo morali prenehati s tovrstnim označevanjem. Še najboljša definicija za Fit in še celo vrsto njej podobnih je nosljiva naprava za samostojno pridobivanje podatkov za natančno beleženja vadb in zdravja, ki je hkrati sposobna prikazovanja obvestil s pametnega telefona, ko je povezana nanj.

Estetika pravokotnika podkrepljena z majhno težo

Mislim sem, da je večja, zato so me mere, teža in predvsem tankost naprave presenetile. Pretirano sodoben videz ima tudi slabe plati. S tem, da mi krasi zapestje med rekreacijo in prostim časom, nimam težav, vendar je ne bi nosil med resnim poslovnim sestankom s »kravatarji« ali med gala večerjo. Dekleta boste morda nanjo gledale z drugačnimi očmi, kajti zdi se mi, da je oblikovno v vseh pogledih bolj vam pisana na kožo. Še posebej različici z rožnatim ali svetlo zelenim paščkom.

Oblika in teža v povezavi z dobrim silikonskim paščkom prinese nepričakovano prednost. Ura lepo objame zapestje in je na njem trdno nameščena. Naj sem še tako krilil z rokami, nikdar ni niti za milimeter zaplesale izven gibanja roke, kar je dobro za natančnost tipala srčnega utripa. Zaradi nizke teže je nevsiljiva in udobno ter ne vas med spanjem niti najmanj ne moti. Z drugimi debelejšimi urami recimo pogosto zapnem za vratna krila ali stenske robove, s Fitom nisem nikoli.

Recimo eno o zmogljivostih

Amoled zaslon razločljivosti 456×280 pik je dovolj svetel za uporabo na prostem, čitljivost podatkov mi zato ni povzročala večjih težav niti v sončnem okolju. Zaradi pravokotne oblike je več prostora za podatke, a je to lahko dvorezen meč. Hkrati je na primer izpisanih več vrstic menija z manjšimi črkami, kar lahko povzroča težava ljudem, ki nimajo več vida sokolovega. Vendar nič takšnega, česar ne bi popravila dobra očala.

Zaradi želje po čim daljšem trajanju baterije se zaslon redno ugaša. Na voljo je sicer stalni prikaz, vendar le točnega časa. Zaslon se ugaša tudi med beleženjem vadb, kar se mi ne zdi najboljše. Dopustiti bi nam morali možnost nastavitve, da se zaslon nikdar ne ugasne, če tako želimo, saj to občasno pride prav. Čeprav bi zato morali baterijo polniti vsak dan. Zmogljivosti ure zato ne bi bile nič slabše, saj bi šlo za zavestno dejanje narejeno na lastno odgovornost. Če ugašanje zaslona ni pogojeno s strojno opremo, bi nam morda Huawei lahko med eno od naslednjih nadgradenj programske opreme.

Vzdržljivost bateriji Fitke ni na ravno ur GT 2, saj uradno zdrži do 10 dni, pri upoštevanju Huaweieve zapovedi o uporabi. Nima je smisla posebej omenjati, kajti podobno je, kot nikdar dosežena uradno navedena poraba goriva med običajno vožnjo avtomobila. Življenjska doba baterije je odvisna od načina uporabe, pa tudi od okoljskih pogojev, ter se razlikuje med uporabniku. Meni je zdržala največ 5 dni, nekomu drugemu bo morda več ali manj. Res je, da sem ji imel ves čas na sebi, da roka nikdar ni bila pri miru ter se je zaslon ves čas prižigal in ugašal, da sem zagnal vsak dan vsaj eno beleženje in sploh neprestano brkljal po njej.

Manj je lahko več?

Ura podpira približno 100 načinov beleženja športov in prostočasnih dejavnosti, vendar jih je le manjši del uporabnih, drugi, na primer več načinov za ples ali za borilne veščine, pa dvigajo skupno števili. Nič ne de. Glavni športi in dejavnosti so podprte. Ne tudi beleženje več športov v enem načinu, zato načina za triatlon ni.ž

Trije »dodatki« se mi zdijo še posebej zanimivi. Ne rečem uporabni, zanimivi pa gotovo. Animirani tečaji telesne pripravljenosti z likom na zaslonu, ki pokaže, kaj vam je storiti, da potem to naredite. Gre za serijo vaj, med njimi je na primer še posebej uporabna vadba na delovnem mestu, ki vam jih ura ne samo nazorno prikaže, temveč zabeleži in poda končno sodbo. Tekačem so na voljo vodeni programi glede na želene cilje, dihalne vaje naj bi pomagale premagovati stres.

Natančnost tipal je po mojem vedenju in primerjavi z zabeležki na isti trasi z drugimi urami med boljšimi, vendar to velja za vse Huaweieve ure zadnjih dveh let – odkar so predstavili model GT. Ura je sposobna zabeležiti veliko podatkov, zaradi različnih razlogov, mednje sodi oteženo prenašanje zabeleženih vadb v druge sisteme, pa ni najbolj primerna za profesionalne športnike. Dvomim sicer, da ciljajo nanje z napravo, ki stane 129 €.

Skrb za zdravje je sila zoprna reč

Veliko izdelovalcev nosljivih naprav trdi, da so njihovi izdelki odlično v vlogi spremljanja zdravja, nakar v drobnem tisku lepo piše, da niso potrjeni za medicinsko uporabo, zato niso uporabne za diagnosticiranje, zdravljenje in preprečevanje bolezni. Pridobljeni podatki so namreč primerni le za osebno uporabo. Watch Fit spremlja in analizira spanje, meri stres, raven kisika v krvi in srčni utrip ter v primeru nizkega ali visokega, če uporabnik ne beleži dejavnosti, prikaže opozorila. Nasploh je razumevanje telesnih znakov zapletena stvar, ki jo je bolje prepustiti strokovnjakom. Na podlagi dalj časa trajajočega spremljanja omenjenih dejavnikov z malo sreče lahko opazite posebnosti, ki vas spodbudijo k obisku zdravnika. Da je v vzorcu spanja premalo globokega spanca ali da vam srce zdivja brez razloga. To pa je v bistvu največ, kar lahko do splošno namenske naprave za spremljanje zdravja pričakujete.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
  • Majhne mere in teža
  • Dokaj natančno beleženje dejavnosti in spremljanje zdravja
  • Dostopna cena (129 evrov)
GRAJAMO:
  • Premajhna za debela moška zapestja
  • Zaslona ni mogoče nastaviti, da se ne bi ugašal
  • Sodoben videz, neprimeren za vse priložnosti

Naj kupim? Cena je pomemben faktor za odločanje o nakupu in tu je Watch Fit na dostopni strani. Če vam je hkrati še oblikovno všeč toliko bolje. Gotovo bo svoje poslanstvo opravljala bolje od nekaterih nosljivih naprav s cenami veliko pod stotakom. Njena največja prednost je vgrajen sprejemnik satelitske navigacije in s tem polna sposobnost samostojnega delovanja, Huawei pa ima dovolj znanja in virov, da je interpretacija podatkov tipal na dovolj visoki ravni. Animiran osebni pomočnik je zanimiv in zabaven, vendar naj ne bo edini razlog nakupa!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja