Huawei Watch Fit 2 je izvrstna ura »za vsak dan«
Matjaž Ropret 21. junija 2022 ob 06:43

Še pred najnovejšo ofenzivo z naprednimi pametnimi urami je Huawei poskusil tudi z Watch Fit, ki jo je bilo težko popredalčkati. Po zmožnostih je bila bližje uram, po videzu zaradi ozkega ohišja zapestnicam. Verjetno so ravno zaradi te posebnosti pričakovali, da bo uspešna, a je prav tako lahko zmedlo potencialne kupce. Nova Watch Fit 2 je verjetno tudi zaradi tega spoznanja ravno toliko širša (uradno 3,5 mm), da takoj daje vtis ure, ne zapestnice ali nečesa vmesnega. Težko zanikamo podobnost z neko drugim, zelo uspešnim izdelkom, ki pa je resda bolj kvadratne oblike. Kakšne so še novosti in izboljšave pri tej uri in koliko potenciala za uspešnico ima tokrat?

Ne gre samo za osnovne proporce, pri videzu, otipu in rokovanju so spremenili še nekaj pomembnih malenkosti. Veliko več je raznolikosti v materialih in barvah. Moja testna ura ima temo sivo matirano (plastično) ohišje in črn silikonski pašček, kar je verjetno najbolj diskretna možnost. Drugi dve s tovrstnim paščkom (Active Edition) sta v rožnatih in svetlo modrih odtenkih. Dodali pa so še izvedbi z usnjenim (siva in zlato-bež) – Classic Edition – ter kovinskim paščkom (zlata in srebrna) – Elegant Edition. Silikonski pašček je nekoliko trši, ni tako »gumijast« kot pri predhodnici in ima odličen sistem za izpenjanje in vstavljanje. Treba je namreč samo narahlo pritisniti gumb na spodnji strani ohišja in z drugo roko potegniti pašček ven. Dve sekundi dela, za pritrditev pa ga je treba potisniti noter, da se sliši klik. Eden boljših sistemov in ogromen napredek od prejšnjega, pri katerem je bilo treba s pomočjo kakšnega predmeta ali z dolgimi nohti odstraniti plastični zatič, je potem pašček skočil ven. Res pa je, da novi sistem zahteva paščke, prilagojene točno zanj. Pri izvedbah z usnjenim ali kovinskim paščkom je ta pritrjen v podaljšek ohišja, v držalo, ne neposredno v uro. Za razliko od ur Watch GT 3 torej tu ni tako enostavno prehajati med različnimi materiali. Začetna nakupna odločitev bo zato nekoliko težja.

Večja ura seveda pomeni večji zaslon. Sprememba diagonale z 1,64 na 1,76 palca se ne sliši velika, toda zaslonska površina je v praksi za skoraj petino večja in tudi pik je nekoliko več, zaradi česar je vsebina bolj pregledna in večja, kar bo zagotovo všeč tistim z nekoliko slabšim vidom. Pa tudi sicer pride prav. Za zdaj sicer nisem opazil, da bi bilo na številčnicah in drugod več informacij, vendar tudi to morda še pride. Zaslon samo po sebi ne izgleda kaj dosti spremenjen, svetilnosti je dovolj tudi za čitljivost informacij na soncu, bi pa lahko ura nekoliko svetleje prikazovala informacije v vedno vklopljenem načinu. Vem, da poskušajo kar najbolj maksimirati avtonomijo baterije, a kot pravim vedno, lahko bi tudi dali uporabniku možnost, da se sam odloči.

Na spodnjem delu za desetinko mm debelejšega ohišja, kjer se že začne črno podnožje, se vidne dodatne luknje. Tam so zaradi zvočnika in mikrofona, ki ju predhodnica ni imela. Zato je tokrat mogoče z uro tudi telefonirati, pri čemer je izkušnja podobna kot pri ostalih Huaweijevih urah, ki to omogočajo, morda je le glasnost nekoliko nižja.

Mnoge funkcionalnosti so enake ali zelo podobne kot pri naprednejših urah te znamke. S pomočjo satelitskega določanja položaja lahko Watch Fit 2 spremlja 97 različnih športov oz. vadb. Za zdaj je edina razlika, ki sem jo opazil, da pri profilu hoja na prostem ne izmeri premagane višine. Upam, da bo kakšna posodobitev to še uredila, pogosto še kakšen mesec po začetku prodaje vidimo postopno poliranje programske opreme. Merjenje srčnega utripa je klasika, kot nekatere druge, pa lahko ta ura samodejno spremlja tudi nasičenost kisika v krvi (SpO2), daje »znanstvene« podatke o spanju in opozarja, kdaj je uporabnik pod stresom. Potem so tu še spremljanje ženskega mesečnega ciklusa, dihalne vaje, navigacijski napotki z zemljevidov Petal, kompas, sprožilec fotoaparata na telefonu, upravljanje glasbe, seveda prikaz obvestil s telefona, pa tudi možnost nameščanja mini aplikacij, kot so kalkulator, besedne in številčne uganke in podobne.

Kot vedno pri Huaweiju, je poudarek na daljšem trajanju baterije kot pri konkurenci. Trdijo, da pri zahtevni uporabi zdrži cel teden. Toliko časa ure še niti ne uporabljam, je pa v štirih dneh pred prvim polnjenjem po tistem začetnem (ob posodabljanju programske opreme) ob vedno vklopljenim zaslonom, seveda odkrivanju vsega kar ponuja in približno tremi urami GPS-a še nisem povsem izpraznil, zato je verjetno obljuba kar realna. Kot pa pravim vedno, povsem je odvisno od tega, kaj z uro počneš. Če jo uporabljaš za večino namenov in predvsem z njo veliko »športaš«, bo morala pogosteje na polnilnik. Kabel za ta namen z magnetnima izrastkoma je še vedno enak kot pri predhodnici in tudi zapestnici Band 6.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Watch Fit 2 bolj kot samostojno napravo vidim v vlogo ene od ur v kolekciji. Tiste za vsak dan, morda za beleženje spanja, za določene vadbe, sprehode in vzpone, medtem ko bi za druge priložnosti bolj prav prišla zmogljivejša, večja in tudi bolj svečana Watch 3 ali Watch GT 3 (Pro). V zadnje pol let sam pogosto kolobarim med Band 6 in Watch GT 3, prejšnja Watch Fit me, podobno kot zmedene kupce iz uvoda, ni povsem prepričala. Watch Fit 2 kaže večji potencial, da se uvrsti v stalno »rotacijo«. Predvidena cena 149 evrov je pričakovana in glede na ponujeno že v osnovi ni pretirana, zagotovo pa se bo uro v kakšni akciji dalo dobiti še ceneje.

HVALIMO:
 • Bolj »prava« ura kot nekoliko ozka predhodnica
 • Večina funkcionalnosti iz zmogljivejših in dražjih modelov Watch GT
 • Velika izbira pri zunanjem izgledu
 • Odličen, priročen sistem za menjavo silikonskih paščkov
 • Spodobno trajanje baterije
GRAJAMO:
 • Za odtenek premajhna svetilnost informacij na vedno vklopljenem zaslonu
 • Paščki različnih materialov nimajo enakega načina vpenjanja
 • Različica Active nima brezstične tehnologije NFC (Classic in Elegant jo imata)
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
 • Matjaž, pozdravljeni!
  Zanima me, koliko so Huaweievi izdelki (paščki, ure) združljivi z androidnimi telefoni drugih proizvajalcev, recimo Samsungovimi. Ali pa je bolje, da pogledam k Samsungu? Hvala vnaprej.

  • V osnovi delujejo z vsemi telefoni, samo aplikacijo Huawei Zdravje je treba naložiti iz tržnice AppGallery, ne iz Trgovine Play, ker je tam že od uveljavitve sankcij naprej ne posodabljajo več.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.