Huawei Watch 4 Pro: Najbolj napredna, a tudi najbolj nišna
Matjaž Ropret 15. avgusta 2023 ob 06:31

Nabor ur proizvajalca Huawei se je že nevarno razbohotil in običajen kupec težko vidi razlike med posameznimi. V grobem jih sicer lahko delimo na dražjo linijo Ura (Watch) in cenejšo Ura GT (Watch GT), toda že med njima so razlike, z izjemo možnosti povezave v mobilno omrežje pri prvi, manjše kot se morda zdi ob branju lastnosti. Dodatno zadevo zameglijo še posamezni modeli znotraj linij in pa model Watch GT Ultimate čisto na vrhu cenovne lestvice, ki pa ga bomo tokrat pustili ob strani, ker ga ta čas ne najdemo v ponudbi slovenskih trgovcev.

Nova ura Watch 4 Pro ima znova nekoliko drugačen dizajn. Vsekakor stavni na eleganco, ne na športnost. Huaweijevi oblikovalci se enkrat odločijo za odprte prijemke paščka, tokrat je znova na vrsti zaprta izvedba, torej je celoten spodnji del ohišja brez odprtin, kar vsaj meni deluje nekoliko bolj prilagojeno okusu starejših kupcev, kot sem sam. Zgornji del je raven, nad steklom ni kakšne lunete ali drugega zaščitnega elementa, kar mi prav tako ne odgovarja najbolj, a komu drugemu bo taka minimalistična estetika bližje. Gumba sta že tradicionalno dva, zgornji ima tokrat še rdečo obrobo, spodnji pa prikliče na zaslon bližnjice do treh aplikacij, česar pri drugih urah še nisem opazil. Pašček je tokrat zgolj usnjen, če ne dokupite kakšnega neoriginalnega, kar le še potencira ugotovitev, da ura bolj cilja na starejšo ciljno publiko. Ponekod sicer prodajajo tudi sto evrov dražjo izvedbo s titanskim paščkom, ki bi jo vsekakor izbral pred usnjeno, vendar ne v Sloveniji.

Vsega po malem več

Watch 4 Pro prihaja približno dve leti po predhodni generaciji, pri kateri so se prvič hvalili z operacijskim sistemom HarmonyOS. Resnici na ljubo so v pretežni meri zgolj preimenovali programsko opremo, ki so jo uporabljali že prej, in dodali določene zmožnosti. Tudi tokrat je nekaj malih novosti, sicer pa se bo vsakdo, ki je uporabljal ali tretjo generacijo ali katero od novejših »getejk« počutil zelo domače. Glavna razlika v samem delovanju naj bi bila v aplikacijah. Te so, vsaj v teoriji, bolj napredne in tudi več jih je na voljo kot za ure GT. Na žalost dejanska razlika ni tako zelo opazna. Večja izbira vsekakor je, vendar uporabnega, zunaj zemljevidov Petal, ni veliko več. Še vedno gre po večini za male igre in enostavne pripomočke. Pogrešam vsaj približno konkretne različice znanih in uporabljanih aplikacij, kot so na (Googlovi) platformi WearOS denimo Spotify, Youtube Music, Pocket Casts, AccuWeather ali mySolarEdge (aplikacija za spremljanje delovanja sončne elektrarne). Jasno je, da ima Huawei problem z aplikacijami na telefonih in tablicah, saj tudi tam večine teh ni v trgovini AppGallery, zato jih realno težko pričakujemo na uri. Vsekakor pa je to škoda, ker vsaj nekaj potenciala ostaja neizkoriščenega. Hkrati pa lahko proizvajalec na ta račun navaja daljše čase trajanja baterije, kajti ti so zelo odvisni od tega, kaj uporabnik z uro počne.

Še vedno sicer velja, da je na voljo bolj ali manj vse nujno, kar si od ure želim. Profilov različnih športov je približno sto, ura lahko poleg srčnega utripa kontinuirano spremlja nasičenost krvi s kisikom (SpO2), stres in druge zdravstvene parametre, zelo podobno seveda beleži spanje, če želite takrat imeti uro na roki (mene denimo moti), potem so tu meritve, kot sta EKG in zaznavanje togosti arterij, vendar smo vse to že videli pri drugih Huaweijevih modelih. Novost je Huawei Glance, ki sproži več meritev z enim »ukazom«, podobno kot pri uri Tic Watch Pro 5 One-Tap Measurement. Le da je tu v kompletu kar sedem meritev, pri drugi pa pet. Tako ura sočasno oz. v zaporedju izmeri  srčni utrip, raven kisika v krvi, temperaturo kože, EKG, arterijsko togost, raven dihanja in stresa. Še ena nova meritev je dihanje, pri kateri je treba kašljati v uro, da ta oceni, če imamo slučajno težave z dihanjem. Verjetno bi to počel res zgolj takrat, če bi mi kašljanje že samo povedalo, da težave imam.

Podobna ali enaka je tudi struktura uporabniškega vmesnika, pri katerem je desno od številčnice lahko nekaj pripomočkov za hiter pregled podatkov in dostop do podrobnejših. Teh je nekoliko več in zato je manj treba pogledovati v aplikacijo (Zdravje) na telefonu. Številčnice so tudi nekoliko bolj strukturirane kot pri urah GT, vendar jih mnogo še vedno ne nudi dovolj prilagajanja, kaj naj prikazuje posamezno polje (ne rabim denimo aktualnega srčnega utripa ali zračnega tlaka, hočem pa vreme in še kaj drugega).

Samostojno delovanje najbolj opazna razlika

Že tradicionalno imajo Huaweijeve ure velik in lep zaslon OLED in ta ni izjema. Ker pa je okrog njega rob z minutnimi oz. sekundnimi oznakami, se bodo črtice lahko v številčnici podvojile (podobno je sicer pri Watch GT 3 SE z luneto). Na soncu se zaslon dobro vidi, utegne pa biti težavno razločevanje podatkov med vadbo na vedno vključenem zaslonu. Temu namreč sistem toliko zniža svetilnost, da je ustrezna za senco, ne pa tudi za sonce. A to je standardna težava vseh ur s tovrstno zaslonsko tehnologijo. Višja svetilnost bi verjetno pobrala preveč energije, četudi vsaj polovica pik na zaslonu ostaja črnih, torej izključenih. Zato je treba uro med hojo ali tekom včasih toliko stresti ali se dotakniti zaslona, da se popolnoma vklopi. Tudi glede samega spremljanja vadbe z dvokanalnim satelitskim sprejemnikom in naprednim tipalom srčnega utripa ni razlik v primerjavi z ostalimi modeli.

Funkcionalnost eSIM, ki je nisem preizkušal, saj so vse moje kartice SIM fizične (ker je zame še vedno daleč najbolj praktično), bo v Sloveniji pri veliki trojici operaterjev delovala z eno od dveh ponujenih možnosti. Kartica v uri namreč po zamisli proizvajalca lahko deluje kot »klon« tiste, ki jo ima uporabnik v telefonu, ali pa samostojno. Tako možnost, vsaj za dohodne klice (v predstavitvenih podatkih ne pove, kako je z odhodnimi), ponuja T-2. Zelo verjetno bo pri večini prišlo v poštev samostojno delovanje s svojo številko, podobno kot ga že dolgo nudijo ure Samsung Galaxy Watch. Tako je treba, če greste od doma brez telefona, zgolj z uro na zapestju, a vseeno želite biti dosegljivi, na telefonu vključiti prevezavo, vaš klic pa bo prišel iz številke, ki jo ima eSIM v uri. Pogovori z uro so seveda možni tudi brez povezave v mobilno omrežje, vendar kot zvočnik in mikrofon bluetooth lahko uporabljamo tudi cenejše Huaweijeve ure. Pri čemer se klici slišijo dovolj razločno in glasno tako na uri kot na drugi strani.

Baterija zelo dobro, plačevanje nezadostno

Ure dotične znamke slovijo, večinoma kar upravičeno, pa dolgem trajanju baterije. Kot rečeno, je ta vidik zelo odvisen od tega, kaj uporabnik počne z uro. Stalno spremljanje telesnih funkcij, dejanska uporaba ure (pripomočkov in aplikacij na zaslonu, merjenje vadbe s satelitskim pozicioniranjem, telefonski pogovori, …) hitro pomeni bistveno krajšo avtonomijo od oglaševane. Od te pa jo dodatno na polovico zbije vedno vključen zaslon. Moj pogled na to je jasen – ura mora ves čas kazati čas in še kakšen podatek zraven, da lahko nanjo pogledam tudi pod kotom, brez premikanja zapestja, in dobim informacijo, ki jo želim. Prav tako je smisel nošenja pametne ure v tem, da z njo dejansko kaj počnem in merim, nimam je primarno zato, da bi dosegel kar se da dolgo obdobje med dvema polnjenjema. Watch 4 Pro sem tako moral odložiti na polnilnik – enak kot pri vseh Huaweijevih urah zadnjih nekaj let – vsake dva do tri dni. Kdor se bo kljub temu, da s tem negira glavno funkcijo ure odpovedal vedno vključenemu zaslonu, lahko pričakuje od štiri do pet dni. Vendar vse to velja za uporabo brez mobilne povezave. Slednja bo skoraj zagotovo še prepolovila avtonomijo. Na voljo je varčevalni način, ki marsikaj na uri izključi, obdrži pa osnovne funkcionalnosti, med njimi tipala za spremljanje zdravstvenih znakov. S tem načinom bi verjetno lahko prišel na vsaj deset, mogoče tudi več dni avtonomije, vendar, kot rečeno, ne vidim smisla v kupovanju ure za tak namen. Lahko pa je tovrstni način koristen na kakšnem potovanju, če nimate s seboj polnilnika.

Ura ima, kot že nekatere prejšnje, vgrajeno tehnologijo NFC, ki pa ni izkoriščena. Tako znova oz. še vedno ni mogoče brezstično plačevati v trgovinah, na avtomatih, parkomatih in drugod. Zame je to velik minus in bi pretehtal pri izbiranju ure, seveda pa ima vsakdo svoj pogled na to (podobno kot na nujnost vedno vključenega zaslona). Pri Watch GT 3 že več kot leto in pol čakamo, ali bodo nanjo prenesli aplikacijo Curve oz. kakšno drugo rešitev za plačevanje, pa česa takega še vedno ni na obzorju. V aplikaciji Denarnica so še vedno zgolj kartice zvestobe, ne tudi bančne kartice. Zato moram Watch 4 Pro, četudi obstaja (sicer majhna) možnost, da to funkcionalnost nekoč pridobi, zdaj obravnavati kot uro, ki ne omogoča brezstičnega plačevanja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Watch 4 Pro verjetno ima smisel za koga, ki res rabi »kartico« SIM in z njo stalno povezljivost v uri, seveda na račun bistveno krajšega trajanja baterije in morda celo vsakodnevnega polnjenja. Ne vem, koliko je takih uporabnikov, a za veliko večino je po mojem skromnem mnenju veliko bolj smiselna izbira Watch GT 3 Pro za približno 350 evrov in investiranje preostalih 250 evrov v kaj drugega.

Tehnični podatki:

Premer številčnice47,6 mm
Debelina12,9 mm
Masa65 g (brez paščka)
Zaslon3,8 cm (1,5 palca), LTPO AMOLED, 466 x 466 pik, do 1 do 120 Hz
Vodotesnostdo 30 m (5 ATM)
Operacijski sistemHarmony OS 3.0
Ohišje in paščekTitan, usnje
Tipalatipalo pospeška, žiroskop, tipalo magnetnega polja, optično tipalo srčnega utripa, barometer, tipalo temperature, tipalo za EKG, globinsko tipalo
Baterijani podatka
Avtonomijado štiri dni in pol običajne uporabe
Zdravstvene funkcijesrčni utrip, spanje, stres, togost arterij, EKG, SpO2, dihanje
Cena600 evrov
HVALIMO:
  • Velik in lep zaslon
  • Lep nabor spremljanja zdravstvenih znakov
  • Spodobna avtonomija baterije
  • Povezovanje v mobilna omrežja
GRAJAMO:
  • Aplikacije so še vedno zelo osnovne in jih je malo
  • Ni veliko novega v primerjavi z Watch GT 3 Pro
  • Ne omogoča brezstičnega plačevanja
  • Oblikovno bolj nagovarja starejše kupce
  • V Sloveniji je naprodaj zgolj izvedba z usnjenim paščkom
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja