Matjaž Ropret 4. novembra 2016 ob 09:39

mate-9_group Samsung Galaxy Note7 je doživel samouničenje. LG z V20 ni posebej ambiciozen. Drugih vrhunskih mobilnikov z res velikim zaslonom praktično ni, razen odhajajočega Nexusa 6P, ki pa je bil prav tako Huaweijev. Kot je novi Mate 9, s katerim kitajski proizvajalec znova čuti svojo priložnost, da zavzame nišo v zgornjem cenovnem razredu.

V modelni liniji Mate je Huawei poskusil že marsičim, a večjega uspeha ni dosegel. Slovenijo so ti telefoni tako ali tako pretežno obšli, v glavnem zaradi previsoke cene, saj je (bila) znamka Huawei še vedno prepoznana kot taka, ki ponuja cenovno ugodne telefone. Tudi novinec s priporočeno ceno 699 evrov še zdaleč ne bo poceni, a ker, kot smo omenili, v tem segmentu trenutno vlada praznina, bi se mogoče tokrat lahko izšlo drugače. Huawei pa je izdelek tudi naphal z marsičim, kar naj bi upravičilo ceno. Zdi se, da ima devetica dejansko več adutov kot njeni predhodniki.

Telefona sta pravzaprav dva, poleg standardnega Mate 9 še različica Porsche design z manjšim ukrivljenim zaslonom višje ločljivosti in ceno 1395 evrov. Pri osnovnem, za širše množice bolj zanimivem modelu – čeprav bo tudi ta lahko marsikomu prevelik z diagonalo zaslona 5,9 palcev in skoraj osmimi centimetri širine – poudarjajo tri glavne lastnosti. Zmogljivost, baterijo in fotoaparat.

mate-9_champagne-gold-front-leftTelefon poganja najnovejši Huaweijev procesor Kirin 960, seveda izdelan na Armovi osnovi, ki naj bi bil v večjedrnih nalogah hitrejši od katerega koli drugega čipa, ki poganja pametne telefone. Predvsem nas zanima, ali so izboljšali zmogljivosti v igrah, ki so bile doslej pri vseh procesorjih tega proizvajalca povprečne. V podjetju pa so tudi precej predelali sistem Android, da se ta spremlja uporabo telefona in se na tej osnovi uči ter prilagaja delovanje aplikacij. Tudi sama učinkovitost sistema naj bi bila boljša in tako naj bi se manj poznala obremenjenost po nekaj mescih, ko bi sicer zadeva pod težo vseh aplikacij neizbežno postala počasnejša. Koliko bodo te obljube držale, bo verjetno težko preveriti, vprašanje pa je tudi, kaj to pomeni za ažurnost nadgradenj Androida, ki že sicer niso ravno Huaweijeva vrlina.

Vgrajena baterija ponuja 4000 mAh kapacitete, kar je več od večine konkurenčnih modelov, tudi nesrečnega Note7. V Huaweiju pa so, podobno kot v Oneplusu, v polnilnik vgradili svoj način ultrahitrega polnjenja, tja so tudi prestavili nekaj polnilne elektronike iz telefona. Izhodni tok je kar 5A – pri Oneplus 3 je 4A, običajno telefoni s priključkom USB-C ponujajo polnjenje s tremi amperi – in to menda že po 20 min polnjenja zagotavlja dovolj energije za cel dan uporabe, popolnoma pa se baterija napolni v uri in pol.mate-9_lens

Fotoaparat ima po zgledu modela P9 dva sklopa in napis Leica, le da so tokrat sistem nekoliko dodelali. Glavno tipalo ima še vedno 12 milijonov točk in ne ravno blestečo vrednost zaslonke 2,2, pomožno črnobelo tipalo pa je tokrat 22-megatočkovno, skupaj z izboljšanimi algoritmi pa naj bi to poskrbelo za še bolj kakovostne fotografije. Kar se bo nedvomno dalo preizkusiti. Samodejno ostrenje je »hibridno«, saj so inženirji vključili laser, ostrenje s faznim zaznavanjem, globinsko ostrenje in kontaktno ostrenje. Tipali naj bi omogočali tudi »hibridno zumiranje«, kar je verjetno nekaj podobnega Nokijinemu in Sonyjevemu sistemu, pri katerem iz tipala z več megapikami z njihovim združevanjem zajemajo fotografije v malo nižji ločljivosti, kar v teoriji (manj pa v praksi) omogoča povečavo motiva skoraj brez poslabšanja kakovosti.

Mate 9 bo na 12 za Huawei glavnih trgih na voljo v kratkem, za Slovenijo pa je za zdaj od proizvajalca prišla samo napoved, da bo v ponudbi. Ali bo to še letos, pa ne vemo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.