Huawei se ne bo predal, v prodajo prihajajo Mate 50 Pro in še dva telefona
Matjaž Ropret 1. oktobra 2022 ob 06:25

Podjetje Huawei je na regionalni predstavitvi v Beogradu prikazalo trojico novih pametnih telefonov. Mate 50 Pro bo na vrhu palete kot najbolj zmogljiv in inovativen, modela Nova 10 in Nova 10 Pro pa bosta nagovarjala kupce v srednjem in višjem srednjem cenovnem razredu, med drugim z elegantnim in izjemno tankim ohišjem.

Novi predsednik za Evropo William Tian je na začetku poudaril, da Huawei ostaja med najvrednejšimi blagovnimi znamkami na svetu in je še naprej tudi drugi po številu vloženih patentnih prijav. Pa tudi, da se kljub oviram nikakor ne odpovedujejo pametnim telefonom. Med drugim še več sestavnih delov zdaj proizvajajo sami, tako so za Mate 50 Pro prvič uporabili svojo izvedbo utrjenega zaslonskega stekla, imenovanega Kunlun Glass. Slišati je tudi o razvoju procesorjev, ki pri izdelavi ne bi bili odvisni od ameriške tehnologije, in bi podpirali povezovanje v omrežja 5G. »Še naprej bomo vlagali v razvoj novih tehnologij za pametne telefone, ne bomo se odpovedali temu področju.« in še dodatno zatrdil: »Telefoni Huawei se bodo vrnili (na vrh).«

Kot je bilo mogoče izvedeti v zakulisju, je bil poleg očitne težave na programski strani sorazlog za strm padec Huaweijevih prodajnih številk v lanskem letu, ki se je delno nadaljeval tudi letos, skromen nabor izdelkov. Lani vse do model Nova 9 niso imeli ničesar novega, letos pa so poleg nekaterih poceni telefonov vsaj nekoliko predramili zanimanje določenih kupcev predvsem s fotografsko osredotočenim P50 Pro, nekoliko manj pa menda s prepogljivima P50 Pocket in Mate Xs 2. Vendarle se s trojico novih modelov nadejajo boljšega obdobja do konca leta, četudi bodo prodajne številke daleč od tistih v najboljših časih pred štirimi ali petimi leti.

Razlika s spremenljivo zaslonko

Skoraj dve leti sta minili od telefona Mate 40 Pro, toda v vmesnem času je Huawei imel težavo s kupovanjem procesorjev, ki so jo že za lansko Novo in serijo P50 rešili tako, da pri Qualcommu kupujejo sicer aktualne čipe, ki pa jim zaradi sankcij onemogočijo modem za 5G. Tako Mate 50 Pro poganja najnovejši in najzmogljivejši Snapdragon 8+ prve generacije. Lahko se gremo igro kaj bi, če bi, vendar procesorjev Kirin pač ne morejo več proizvajati, s trenutno rešitvijo pa so poskrbeli vsaj za ustrezne zmogljivosti. O hlajenju sicer niso govorili, a nadejamo se, da glede na svojo velikost telefon ne bo imel večjih težav z odvajanjem toplote med resnejšimi obremenitvami.

Pri ohišju poudarjajo lepe linije in simetrijo, ni pa mogoče spregledati nadaljevanja trenda, ki so ga letos že zakoličili drugi proizvajalci (Vivo, Xiaomi). Namreč glede masivne foto-video ploščice na hrbtišču. V konkretnem primeru so tam trije objektivi – glavni, ki je tudi najbolj nov in zanimiv ter ultraširoki in teleobjektiv, ki ju v osnovi že poznamo s prejšnjih modelov telefonov. Pri osrednjem so znova uporabili tipalo s 50 milijoni pik in neobičajnim barvnim filtrom RYYB (namesto RGB), posebnost tega objektiva pa je spremenljiva zaslonka. Za razlike od skoraj vseh na pametnih telefonih, tu lamele skrbijo (vidi se jih desno zgoraj), da se lahko odprtina za padanje svetlobe bolj odpre ali zapre, enako kot na objektivih pravih fotoaparatov. Vrednosti zaslonke gredo v desetih korakih od f/1,4 do f/4,0. Prva vrednost je tudi »najboljša« med objektivi v pametnih telefonih in bi morala poskrbeti, da na tipalo pade res veliko svetlobe. Ideja je, da s tem fotografi dobijo kar največjo jasnost fotografij ali pa večji (pravi, ne umetno generirani) učinek globinske neostrine, pri katerem je ozadje (ali ospredje) za oz. pred motivom zamegljeno. Poanta spremenljive zaslonke torej ni toliko v njenem odpiranju, ker so vrednosti pri telefonih že v osnovi kolikor se da nizke, temveč da jo zapiramo, kadar je to primerno, denimo na močnem soncu, če ne želimo globinske neostrine ali če smo v skrbeh, da fotografija ne bo ostra povsem do roba, kar se pogosto dogaja pri najbolj odprtih zaslonkah.

Preostala objektiva sta že videna. Ultraširoki uporablja 64-milijonsko tipalo, tele pa 13-milijonskega in nudi 3,5-kratno optično povečavo.

Zaslon tega telefona je 6,74-palčni OLED z 10-bitnimi barvami, osveževanjem 120 Hz in integriranim čitalnikom prstnih odtisov. Čezenj je, kot rečeno, zelo odporno steklo Kunlun. Baterija premore 4700 mAh, polni pa se lahko žično do 66 W in brezžično do 50 W, medtem ko gre povratno brezžično polnjenje pri največ 7,5 W. Telefon sredi meseca prihaja v prodajo s sistemom EMUI 13, ki med drugim prinaša nov izgled in razporejanje pripomočkov, boljše urejanje map, nove teme in zasebnostne možnosti. Na voljo bo v različici z 256 GB prostora za podatke in črnim steklenim hrbtiščem (ne oranžnim »usnjenim«) za 1299 evrov.

Nova za tiste, ki si želijo elegance

Telefona Nova 10 in Nova 10 Pro sta med tanjšimi nasploh, saj je prvega v debelino za vsega 6,88 mm, drugega pa za milimeter več. Prav tako ponašata z 10-bitnima in 120-herčnima zaslonoma OLED, pri čemer je tisti pri modelu Pro nekoliko večji (6,78 namesto 6,76 palcev) in ima tudi nekoliko višjo ločljivost.

Poganja ju, kot že lani Novo 9, procesor Snapdragon 778G. Fotografsko je zanimiv glavni objektiv, ki ima tudi tu 50-milijonsko tipalo, razlikuje pa se v vrednosti zaslonke, ki je pri Pro-ju nekoliko boljša. Za ultraširokega z 8-milijonskim tipalom pričakujemo, da se bo izkazal v boljši luči kot lanski.

Model Pro ponuja še 100-vatno polnjenje, natančneje rečeno z njim draži kupce. Ustrezen polnilnik je treba dokupiti, priloženi zmore največ 66 W. Brezžičnega polnjenja ni, baterija pa zmore 4500 mAh. Pri »običajnem« manj prepričljivih 4000 mAh, medtem ko gre moč polnjenja do največ 66 W.

Za Novo 10, ki bo na voljo v srebrni, črni in vijolični barvi, bodo v prosti prodaji zahtevali 529 evrov. Za Novo 10 Pro, pri kateri bosta zgolj prvi dve barvi, pa še dvesto evrov več.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
7 komentarjev
 • A je pri pametnih telefonih res že najpomembnejša funkcija fotografiranje? Najprej na vrsti opis fotografskih performans, nato vse ostalo.

  • V resnici je, že vrsto let. So pa moji opisi, če preberete še kakšnega, večinoma napisani po strukturi, da začnem z ohišjem in materiali, potem sledijo zaslon, zvočniki, zmogljivosti in morda še kaj, šele nato pridem na fotografijo in video. Tokrat sem obrnil, ker so na predstavitvi začeli s fotografskim delom in daleč največ pozornoati namenili temu, pa tudi spremenljiva zaslonka je največja posebnost in razlikovalna lastnost modela Mate 50 Pro.

  • No ko sem pa jaz pred časom v nekem komentarju pri testu P40 Pro povedal za način 50 MP AI (ki pa ni bil omenjen v testu, kakor tudi ni omenjan praktično nikjer na internetu) in ki po moje še vedno nudi najbolj detaljne fotke kar jih je sposoben narediti katerikoli telefon (sem primerjal tudi z P50 Pro, pa ni dosegel te ostrine detajlov, mogoče zaradi manjšega senzorja), no tisti moj komentar je pa bil potem zbrisan. No jaz še vedno fotkam praktično vse (kar je bolj oddaljeno kot pol metra) na ta način. 😀

    • A pa res, super (mogoče je pa bil zbrisan kakšen drug komentar, verjetno pred tem).
     Bi pa bil potem vesel kakšnega komentarja na tiste moje fotke, za katere sem dal tam link (ko smo že pri tem). Fotke se pa dajo na tistih linkih tudi potegnit dol (zgoraj desno), v originalni obliki. Verjetno jih po barvi in naravnosti prekašajo fotke današnjih top modelov, po ostrini, brezšumnosti in jasnosti detajlov pa po moje (še) ne. Tako da bi bil prav vesel kakšne bolj natančne analize okoli tega. 😉
     Thanks!

   • Zoran ,res še imaš svoj komentar na Tehnozvezdju,glede 50MP AI,pa tudi komentiral si o 50MP AI v prispevku o P50 Pro,to je letos spomladi,-sicer pa ti si dobil od mene P40 Pro šele lani v jesen,tako da prej še itak nisi mogel to funkcijo preveriti na Huaweju,predstavitev na Tehnozvezdju od P40 Pro pa je bila pred dvemi leti. Za tebe pa vem da si pred dvemi leti hvalil predvsem Sony Xperijo XA1 Ultra

    • In kaj če je članek že bil starejši? Kot da ne bi mogel na njega komentirat kadarkoli, tudi en mesec nazaj ali pa včeraj… 😀

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.