Huawei s P50 Pro in P50 Pocket znova zbada v zgornjem razredu
Matjaž Ropret 26. januarja 2022 ob 09:12

Huawei je jeseni po daljšem zatišju dal v prodajo nova pametna telefona v nižjem in srednjem cenovnem razredu, zdaj pa se vrača tudi v višjega s P50 Pro in še posebej izstopajočim, pregibnim P50 Pocket. Slednji sicer prihaja s kakšnim tednom zamika za prvim.

Serija P50 bi bila brez takih in drugačnih ovir iz Washingtona na vrsti lani, a pregovor pravi, da je bolje pozno kot nikoli. Za P50 Pro po kratkem obdobju, kolikor sem ga imel v rokah, lahko rečem, da je simpatičen izdelek. Prijetne velikosti in materialov, fotografska kroga na zadnji strani predstavljata svež oblikovalski pristop k izboklinam, ki jih zahtevajo objektivi, zaslon je zelo lep, moti me edino izvedba hrbtišča, ki je pravo ogledalo in noro privlači prstne odtise (že pri »zlati« barvi, ki sem jo imel, črna pa menda glede tega ni nič boljša). P50 Pocket v živo še nisem videl, upam, da se to v kratkem spremeni, zato se bom moral za zdaj zanašati na uradne informacije. Je pa ta telefon definitivno nadaljevanje razvoja modelov s prepogljivimi zasloni, ki ga je Huawei začrtal z modeli Mate X, in od koder nenazadnje črpa tudi Honor Magic V.

Serija P je že nekaj generacij osredotočena predvsem na fotografijo, tako je tudi tokrat, kar pa ne pomeni, da so zanemarili druge vidike. Fotografske objektive so torej, kot rečeno, vgradili v dokaj velika kroga. V zgornjem sta glavni in ultraširokokotni objektiv ter črno-belo tipalo, ki se vrača po nekaj letih odsotnosti, v spodnjem pa teleobjektiv s 3,5-kratno optično povečavo oz. goriščnico 90 mm. To je dokaj zanimiva in po mojem mnenju pravilna izbira, kajti goriščnice (preračunano) nekje med 85 in 105 mm so klasični teleobjektivi. Ta objektiv ima sicer kar 64-milijonsko tipalo in to mu daje dovolj manevrskega prostora tudi za dodaten digitalni oz. hibridni zum. Tako tudi 10-krat približan motiv še vedno izpade povsem solidno. Glavni objektiv skriva znano 50-milijonsko tipalo z barvnim filtrom RYYB namesto RGB, kjer naj bi dvojne rumene »pike« zajele več svetlobe kot zelene, pri še dodatni svetlobi pa pomaga omenjeno črno-belo tipalo. Ultraširokokotni objektiv je tokrat nekoliko nazadoval, na tipalo s 13 milijoni pik, verjetno starejše generacije, kajti od vseh zajema najmanj prepričljive fotografije. Tiste z ostalih dveh se namreč po prvih vtisih lahko kosajo s katerimi koli v svetu mobilniške fotografije.

Tudi zunaj foto-video dela ima P50 Pro večinoma dovolj prepričljive lastnosti za 1200 evrov, kolikor bo stal v maloprodaji. Spredaj kraljuje nekoliko ukrivljen zaslon OLED diagonale 6,6 palcev, ločljivosti 1228 x 2700, z osveževanjem 120 Hz in 300-herčnim zaznavanjem dotikov. Ohišje je kovinsko in stekleno ter odporno proti vodi in prahu po standardu IP68. Za zadostne zmogljivosti skrbi procesor Snapdragon 888, ki pa ima eno posebnost v primerjavi z telefoni drugih proizvajalcev, v katerih ga najdemo. Ne podpira namreč povezovanja v omrežja 5G, ker ameriške oblasti ne dovolijo prodajanja Huaweiju česar koli, kar je povezano s peto generacijo. Zato je ta telefon označen kot 4G. Delovnega pomnilnika je 8 GB in podatkovnega 256 GB, kar je tudi edina različica. Baterija ima kapaciteto 4360 mAh, kar ni ravno ogromno, jo je pa mogoče žično polniti s 66W – polnilnik je enak kot pri modelu Nova 9 – in brezžično s kar 50W. Programska oprema ni označena kot HarmonyOS temveč EMUI 12, ki seveda prinaša vse standardne Huaweijeve prednosti in slabosti, od vmesnika s kopico možnosti in nadzornim središčem po zgledu Applu do enostavnega povezovanja z drugimi napravami istega proizvajalca in odsotnosti Googlove Trgovine Play in njegovih androidnih storitev. Za aplikacije se bo treba zanašati na tržnico App Gallery, iskalnik Petal in druge vire ter navidezno okolje Gspace.

Preklopni oz. pregibni P50 Pocket je v nekaterih lastnostnih zelo podoben. Seveda je manj potenten v fotografskem in videografskem smislu, a zato za določen del potencialnih kupcev še bolj zanimiv, ker naprav s prepogljivim zaslonom še ni veliko. Pravzaprav je edina tovrstna na slovenskem trgu Samsungov Galaxy Z Flip3, pred katerim pa bi utegnil novinec imeti nekaj prednosti. Vsekakor je zaprt, prepognjen zelo nenavaden s prav tako dvema krogoma. Enim znova za foto-video sklop, drugim pa za zaslon v slogu pametne ure, ki je poleg prikazovanja obvestil in sporočil uporaben za fotografiranje in za dostop do določenih storitev, kot so glasba, vreme in še kaj.

Notranji zaslon ima podobne karakteristike kot pri P50 Pro, 120-herčno osveževanje, 300-herčno zaznavanje dotikov, je pa nekoliko višji, z razmerjem stranic 21:9, diagonalo 6,9 palcev in ločljivostjo 1188 x 2790. Zanj pravijo, da je skoraj za tretjino bolj »raven« kot pri prejšnji generaciji prepogljivih. To si razlagam nekako v smislu, da ima manj gub, in tudi osrednja naj bi se zaradi kapljičnega zlaganja videla manj kot pri kakšnem drugem. Po fotografijah tudi sodim in ugibam, da so robovi manj dvignjeni, zato bo zanimivo videti, če je to res, in koliko to vpliva tako na izkušnjo pri uporabi kot na zaščito, da v prepognjen telefon ne pridejo različne »smeti«.

Procesor je prav tako Snapdragon 888 4G, pomnilniška kombinacija je enaka, prav tako programska oprema, je pa baterija manjša s 4000 mAh in žično polnjenje je lahko največ 40-vatno, medtem ko brezžičnega žal ni. Kot tudi ne uradne zaščite pred vodo. Na fotografskem področju glavni objektiv ponuja 40-milijonsko tipalo, zraven je še ultraširokokotni s 13-milijonskim, in pa nenevadno 32-milijonsko »ultra spektra«, za katere po pravici povedano ne znam popolnoma jasno pojasniti, kaj počne. V osnovi menda pomaga pri barvah in različnih učinkih, a to bo treba videti in preizkusiti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

P50 Pocket bo za sto evrov dražji od P50 Pro, torej bo njegova priporočena cena 1300 evrov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji
  • Matjaž bi se lahko reklo da se je P50 Pro izenačil po upodabljanju naravnih barv z Sony Xperijo ? Imeli ste tukaj na Tehnozvezdju kar nekaj člankov o telefonih Xperija. Boste napravili tudi testiranje z Telefonom Xperia 1 III ? Bilo bi zaželjeno . Kolikor vidim z drugih spletnih strani(YouTube ),ima najnovejša Xperija najbolj naravne barve in v običajnem formatu je ostrina fotografije primerljiva z vrhunskimi telefoni. (Seveda če se ne raztegne(crop) fotografije)

    • Težko karkoli rečem. P50 Pro sem imel v rokah zelo na kratko, tako da ni bilo priložnosti za kakšen resen fotografski test, zadnjih dveh generacij Xperij 1 in 5 pa sploh nisem testiral, ker se Sony v Sloveniji praktično ne ukvarja več z njimi.

  • Matjaž,ne vem ravno v kakem smislu to misliš glede podjetja Sony in Xperije 1 III za Slovenijo,ampak ta telefon uradno prodajajo v trgovinah po Sloveniji. Recimo ACS Sony v Ljubljani in tudi mobilni operaterji.

    • Sony za ta telefon (ali katere koli druge v zadnjem času) ne dela nikakršnega piarja niti ga ne daje na teste. Tudi ne vem, kateri operaterji naj bi ga imeli v ponudbi. V bistvu A1, Telekom Slovenije in Telemach nimajo na spisku nobenega modela te znamke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja