Huawei predstavlja nove tablice in prenosnike (spremljamo v živo)
Matjaž Ropret 25. februarja 2018 ob 13:42

Pred začetkom sejma MWC v Barceloni vodilni proizvajalci pripravljajo dogodke, na katerih bomo videli, kaj novega so pripravili za kupce. Kitajski Huawei se je tokrat odločil, da ne bo šel v neposredni boj za pozornost s Samsungom, ki bo zvečer pokazal novega Galaxyja S9 (Plus). Zato pričakujemo tablice Mediapad in prenosnike Matebook. Kakšne točno pa bomo videli kmalu, dogodek se začne ob dveh. Poskusil bom sproti poročati, kaj predstavljajo in podajati vtise. Zato vsake toliko časa osveži stran za nove informacije.

Na odru je šef telefonskega oddelka Richard Yu, ki se je pohvalil, da je prepoznavnost znamke Huawei v zadnjih letih zrasla za 85 odstotkov. Pa tudi z odzivom kupcev in medijev na serijo Mate 10.

Kot pravi, uporabniki potrebujejo večje zaslone ter več zmogljivosti v lažjih in tanjših napravah. Torej točno najbolj izključujoče se lastnosti, s katerimi se proizvajalci ves čas borijo in morajo sklepati kompromise.

Matebook X Pro je prvi prenosnik z zaslonom na dotik, ki zavzema skoraj celotno sprednjo stran. Kar 91 odstotkov pokrova je zaslon z diagonalo 13,9 palcev in ločljivostjo 3000 x 2000 in 450 niti svetilnosti. Čez zaslon je steklo Gorilla Glass. Sam prenosnik pa je kovinski z brušenimi robovi. Tehta 1,33 kg.

Poganja ga lahko procesor i7-8850 s prilagojenim hlajenjem. Za grafične naloge pa pomaga grafični čip Nvidia Geforxe MX150. Prenosnik ima tudi štiri zvočnike. Obljubljajo od 12 do 15 ur trajanja baterije. Kar se zdi nekoliko optimistično in verjetno velja za zelo enostavne naloge.

Čitalnik prstnih odtisov je hkrati tudi tipka za vklop, tako da ni treba pritiskati dvakrat. Tipkovnica je polne velikosti in osvetljena. Sledilna ploščica je menda največja v 14-palčnem prenosniku. Ampak nikoli ne vemo, ali proizvajalci PC-jev pri tem upoštevajo Applove Macbooke (ki tudi niso na voljo z zaslonom take diagonale.

Prenosnik ima dva priključka USB-C in enega ‘starega’ USB-A. Reč za priklop monitorjev in druge periferije podpira protokolo Thunderbolt 3. Morda najbolj zanimiva rešitev pa je pozicija kamere za spletne pogovore. Skrili so jo pod eno od tipk, ki se dvigne za uporabo kamere.

In gremo naprej na tablici Mediapad M5.

Menda sta prijetni za držanje zaradi robov, ki niso ostri. Zaslona imata ločljivost 2560 x 1600, njuna velikost je nekoliko večja kot običajna v teh kategorijah. Veliko pozornosti pa je g. Yu nameil zvoku, češ da imata tablici vgrajen dve ‘pravi’ zvočni letvi (soundbara).

Možno ju bo uporabljati skoraj kjerkoli, ker podpirata plejado frekvenčnih pasov za LTE.

To na fotografiji pa je še dodatna različica Mediapad M5 Pro, ki naj bi v slogu iPada Pro nadomeščala osebni računalnik. Zraven je pisalo M Pen z zaznavo 4096 nivojev pritiska. In ovitek s tipkovnico ter sledilno ploščico, kar je prednost v primerjavi z iPadom. Toda sistem je Android, kar je potencialna omejitev.

Kot je razvidno iz fotografije, bodo cene za Matebook X Pro med 1500 in 1900 evri.

Tablice se bodo pričele pri 350 evrih oz. 400 evrih, odvisno od velikosti. Doplačilo za podporo LTE bo 50 evrov. Mediapad M5 Pro bo stal med petsto in šeststo evri.

Da je izvlekel ta čip iz žepa, je g. Yu imel nekaj težav. Gre pa za prvi Huaweijev modem 5G, ki omogoča hitrost do 2,3 Gb/s.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja