Huawei P40 Pro je izvrsten telefon v neugodnih okoliščinah (#video)
Matjaž Ropret 26. marca 2020 ob 15:09

Huawei se pravzaprav že celih 12 mesecev opira na isti ključni telefon – model P30 Pro – ter nasploh na družino P30. Jesenski Mate 30, prvi brez Googlove tržnice, aplikacij in storitev, so v Evropi padli v nekakšno luknjo, ker podjetje še ni bilo pripravljeno s svojimi alternativami glede aplikacij. Zdaj naj bi bilo, vsaj za silo, in bo zato aktivno krenilo v promoviranje novih telefonov P40, P40 Pro in P40 Pro+, ki so jih predstavili danes, pa seveda zraven še P40 Lite, ki so ga napovedali že pred časom. Razen Plusa vsi prihajajo v prodajo 6. aprila, tule pa so ključne informacije o P40 in P40 Pro ter prvi vtisi o zmogljivejšem od te dvojice.

Podobno kot lani, je tudi letos model Pro v marsičem boljši od »običajnega« P40. Mogoče je razlik še celo več, je pa tudi precej skupnih točk. Zasnova s procesorjem Kirin 990 in podporo za omrežja 5G je enotna. Prav tako za brezžična omrežja Wi-Fi 6. Isti čip so seveda uporabili že v Mate 30 Pro, a vsaj na slovenskem trgu bosta novinca premierna telefona z njim. Obljubljajo za približno tretjino več zmogljivosti (skupne in grafične) ter energijske učinkovitosti v primerjavi s predhodnim Kirinom 980. Prvič je pri Huaweiju podprta »kartica« e-SIM, možno pa je tudi uporabljati klice prek omrežja LTE (VoLTE) na obeh hkrati. Oba imata identično tipalo prstnih odtisov, integrirano v zaslon, ki je tudi za približno tretjino večje in hitrejše pri prepoznavi od »starega«. Še vedno je optično (Samsung, prosim pozanimaj se, kje se ga dobi) in podobno kot že prej pri klasiki je tudi tu Huawei v samem vrhu, saj odklepa res hitro in se je že zelo približalo »klasičnim«. Dobro pa deluje tudi prepoznava obraza s sprednjim fotoaparatom in 3D-tipalom.

Pri Fotoaparatu je skupni glavni objektiv (23 mm) z velikim tipalom (1/1,28 palca, Galaxy Ultra ima malenkost manjše s površino 1/1,33 palca) s 50 milijoni točk. To ima znova barvni filter RYYB (rdeča, rumena, rumena, modra) namesto RGB (rdeča, zelena, modra), absorbiralo pa naj bi do dvakrat več svetlobe kot lansko. Prvi posnetki kažejo, da so fotografije lahko zelo dobre, lahko pa se kdaj fotoaparatu tudi precej ponesreči, vendar pričakujem, da bodo to odpravile programske posodobitve v prihodnjih tednih. Sprednja kamera z 32 milijoni pik je tudi enaka in oba telefona lahko zdaj snemata video 4K s 60 sličicami na sekundo, tako z zadnjo kot sprednjo kamero. Ostrenje trdijo, da je hitrejše in bolj natančno. Od tu naprej pa gremo na razlike. Teleobjektiv pri P40 Pro ima 5-kratno optično povečavo in tipalo z 12 milijoni pik, pri P40 pa trikratno povečavo in osem milijonsko tipalo. P40 Pro ima ultraširoki objektiv (16 mm) s 40-milijonskim tipalom, prilagojenim za snemanje videa, saj združuje 16 pik v eno, P40 pa s 16-milijonskim. P40 Pro+ premore kar dva teleobjektiva z osmimi milijoni pik, s tri- in desetkratno povečavo. Pri najcenejšem od trojice manjka še tipalo za merjenje razdalje (ToF).

Velika razlika je v zaslonu, razen tehnologije, ki je v obeh primerih OLED z ločljivostjo 1200 x 2640 pik. Ne samo, da je pri P40 Pro večji – 6,58 palcev proti 6,1 palca – in precej ukrivljen čez rob, podpira tudi osveževanje z 90 Hz, medtem ko pri P40 ostaja 60-herčno. Bolj gladko premikanje vsebine in dogajanje v igrah v primerjavi z običajnim se opazi. P40 Pro znova uporablja zaslon za ustvarjanje zvoka (za pogovore), večpredstavnosti pa je namenjen zgolj spodnji zvočnik. Večji in zmogljivejši od dvojice ima zaščito pred vodo in prahom po standardu IP68, kar pomeni, da se lahko za največ pol ure potopi do metra in pol globine (v sladki vodi), manjši pa ostaja pri IP53, s čimer je odporen proti škropljenju.

Vsebina škatle pri P40 Pro.

Vsaj za P40 Pro lahko rečem, da je zelo čeden telefon. V primerjavi z nekoliko neizrazitim Samsungom Galaxy S20+ takoj pade v oči, najsi bo sprednje ali z zadnje strani. Spredaj se pozna vpliv čez rob napetega zaslona, zgornji del je zelo čist, ker ni zvočnika, izrez s kamero in tipali pa je sicer velik, a nemoteč. Zanimiva je rešitev, da se kovinski obod v vseh štirih kotih povzpne navzgor, najbrž za večjo zaščito zaslona ob padcih na tla. Na zadnji strani je ploščica s fotografskimi objektivi precej izstopajoča, a kar lepo integrirana v ohišje, zanimive pa so barve in tekstura zadnje stranice. Še posebej mat siva izpade dobro, prstni odtisi se na njej ne poznajo pretirano, občutek med uporabo pa je prijeten. Atraktivna je še »ledeno« bela, ki ima rožnato-vijolične odtenke, črna je daleč najmanj zanimiva barva.

Baterija v P40 ima kapaciteto 3800 mAh, v P40 Pro pa 4200 mAh in pri tem se lahko polni žično s 40 W ali brezžično s 27 W. Najhitrejše polnjenje pri P40 je 22,5-vatno, brezžičnega pa ta model znova ne podpira. P40 bo s pomnilniško kombinacijo 8/128 GB stal 800 evrov, P40 Pro (8/256 GB) 1100 evrov in P40 Pro+ (8/512 GB) 1400 evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Huawei s to družino telefonov uvaja tudi svojo glasovno pomočnico, ime ji je Celia, ter storitev MeeTime, ki je nekakšna kopija Applove aplikacija za spletne pogovore (in še kaj) Face Time. Oboje za zdaj deluje v osmih državah, med njimi ni Slovenije, smisel MeeTimea pa je kajpak v tem, da imajo uporabniki telefonov Huawei že privzeto na voljo storitev za (video) pogovore prek brezžičnih omrežij, brez da bi se morali še kam prijavljati.

Za tržnico AppGallery sicer ne moremo reči, da jo zdaj uvaja kot privzeto, toda na slovenskem trgu bodo to prvi telefoni z izključno Huaweijevo ponudbo in brez Googlove. To bo seveda predstavljajo težavo, komu večjo, komu manjšo, a dejstvo je, da v AppGallery še marsikaj manjka. Da se marsikatero aplikacijo na telefon dobiti s kakšno drugo tržnico, denimo APK Pure, in pa z metodo Phone Clone s »starega« telefona Huawei. Vendar še vedno tiste aplikacije, ki zahtevajo Storitve Google Play, ne delujejo, te osnove za programe pa tudi ni mogoče enostavno namestiti. Način z aplikacijo Chat Partner, ki je deloval pri P40 Lite, pri P40 Pro ni uspešen. Je pa za končno sodbe glede uporabnosti teh telefonov še malo prezgodaj, navsezadnje niti v prodaji še niso. Več o tem zato v prihodnjih tednih in mesecih.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji
  • Matjaž ,ima glavni objektiv P40 Pro torej bolj izostrene in bolj naravne ter povdarjene fotografije kot pa lanski P30 Pro?

  • Matjaž, rad bi kupil P40 pro, pa me zanima, če bi se ob uporabi microG aplikacije/namestitve lahko prijavil v googlove storitve kot je GFoto?

    Hvala

    • Po tistem, kar sem videl v videih glede te metode, se zdi, da ne zagotovi popolne izkušnje. Zato je za zdaj nisem poskusil, ker imam telefon nastavljen in delujoč, in nočem tega početi od začetka, če se tista metoda ne bi obnesla. Verjetno bi se dalo prijaviti v storitve, čeprav sem malo skeptičen glede tega, ali bi se prijavljal s svojim primarnim računom. Poleg tega menda obvestila z določenih aplikacij ne delujejo, druge pa ves čas sitnarijo, zato je bolje obvestila sploh izključiti, to pa že pomeni, da telefon ni polno funkcionalen. Tudi plačilna platforma (G Pay) ne deluje, tako da je to zelo zasilna rešitev in jo v bistvu težko komu priporočam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.