Huawei P20: Dolgočasno dober
Matjaž Ropret 27. julija 2018 ob 11:00

Vsi govorijo samo o izvedbi Pro s trojnim fotoaparatom, kaj pa standardni P20? Je Huawei vse najboljše prihranil za fotoprofesionalca ali je tudi (še vedno) glavnemu predstavniku družine namenil kakšno dobro lastnost?

Huawei P20
 • Oblika in izdelava
 • Zaslon
 • Fotoaparat
 • Delovanje
 • Programska oprema
 • Cena
4

Naj kupim?

Standardni P20 je nekje na nikogaršnji zemlji. Je dober in ne predrag, toda P20 Pro je še bistveno boljši, P20 Lite pa precej cenejši. V svojem razredu pa ni nujno najboljša izbira.

Ni dvoma, da bo velika večina kupcev najprej pogledala proti P20 Pro, nazadnje pa se morda odločila kar za najcenejši P20 Lite. Konec koncev so oznake skoraj enake. Taka taktika se je nekoč že obnesla HTC-ju in Samsungu z različnimi Miniji. Pa vendar, tokrat v rokah nismo imeli različice Lite, ki je precej manj zmogljiva, ampak »pravi« P20 bi se moral zoperstaviti kar Galaxyju S9 ali pa vsaj LG-ju G7 ThinQ, Sonyju Xperiji XZ2 in podobnim.  Zato je po svoje rahlo nesrečno, da je Huawei osrednji model P spravil do res visokega nivoja ravno takrat, ko je postal v celotni družini najmanj zanimiv. Po sposobnostih in bahaštvu, tudi s prelivajočo se barvno možnostjo, ga bistveno prekaša Pro, medtem ko je Lite konkretno cenejši.

Pri marsikaterem potencialnem kupcu bo vsaj en vidik zagotovo govoril v prid P20 v primerjavi s P20 Pro. Je namreč manjši in prijaznejši za vsakdanjo uporabo. Jasno, tudi zaslon ima malenkost manjšo diagonalo, toda dovolj veliko tudi za ure in ure youtuba. Namesto enokosovne kovine pri P10 je zdaj aluminijasto ogrodje v sendviču med sprednjim in zadnjim steklom. Občutek je dober in manj spominja na kakšen drug podobno drag izdelek, se je pa mogoče  vzdržljivost zmanjšala in povečala privlačnost z prstne odtise. Tiste, ki ostanejo na telefonu, ne za odklepanje. Ampak nežna rožnata s tem niti nima večjih težav. Tudi izboklina za fotoaparat, ki ima tu dva objektiva, je nekoliko manjša kot pri P20 Pro. Najbrž se spomniš, da P10 sploh ni imel izbokline in da sta bila tam očesi vodoravno, zdaj pa sta navpično. Več prostora zanju nakazuje na vsaj določen napredek pri kakovosti posnetkov. Drugače pa je z ohišja izginil še izhod za slušalke in v zaslon se je spredaj vrinil polotok s selfiaparatom in ostalimi tipali.

So lepši oblaki sivinski ali z AI pretirano posvetljeni na živomodrem nebu.

Za glavni fotoaparat bi lahko rekli, da se je vrnila lanska izvedba, pa je vendarle celoten sklop malo spremenjen. Tipali imata še vedno 12 (glavno) in 20 (črno-belo) milijonov točk, toda te so pri barvnem večje in zaslonka je napredovala z 2,2 na 1,8. Rezultati so več kot dobri, večinoma z veliko dinamike in detajli, barve pa so nekoliko nevtralne, dokler ostane umetna inteligenca izključena. Kombinacija obeh tipal omogoča tudi dvakratno približanje motiva (zum) »brez izgube kakovosti«. To seveda ne drži popolnoma, optike z daljšo goriščnico pač ni, a vseeno so rezultati precej solidni in uporabni. Za AI pa še vedno nisem prepričan, da stori kaj prepričljivega. Včasih kakšne opazne razlike ni, v drugih primerih pa so določene barve pretirano poudarjene in dinamični razpon okrnjen. Če mene kdo vpraša, se splača ostati pri običajnem načinu, brez umetne pomoči, saj daje zelo dobro osnovo. Barve, kontraste in še kaj pa se še vedno da poudariti v kakšnem Snapseedu ali drugje. Verjemi, da bodo taki izdelki še boljši od tistega, kar v večini primerov izvrže AI. So pa precej dobri učinki z zamegljevanjem ozadja in počasnimi posnetki. Selfimojster s kar 24 milijoni točk rahlo pretirava tako z ločljivostjo kot z likanjem gub, toda uporabnice bodo najbrž več kot zadovoljne.

Všeč mi je, da je prepoznava prstov za odklepanje ostala spredaj, pa četudi na skrajnem spodnjem robu. Pogosto je to bolj priročno, deluje hitro, kot smo navajeni, in še namesto zaslonskih tipk za sprehajanje po sistemu se da uporabljati to tipalo. Res pa je, da zdaj za odklepanje lahko služi tudi obraz in ta način včasih že res kar nadležno prehiteva uporabnika. Telefon namreč lahko samo malo premakneš, pa se zaslon samodejno vključi, začne iskati faco, jo najde in odklene. Pa tega sploh nisi hotel in mogoče niti ni pametno v tistem trenutku. Ne rečem, to lahko še pohitri in poenostavi odklepanje, ampak glede na to, da je čitalnik prstnih odtisov spredaj, bi sam ostal kar pri tem. Všeč mi je tudi procesorska pohitritev (Kirin 970 je enak, kot ga srečujemo že od Mate 10 Pro naprej) in povečanje shrambe na 128 GB. Ob tem podatku mi je tudi izginotje reže za pomnilniško kartico malo manj nevšeč. In ne podpiram slovesa zvočnega izhoda, pa sam večinoma glasbo in podkaste poslušam po modrem zobu. Prav tako se mi v povezavi z zmogljivostmi ne zdi čisto najboljša ideja agresivno zapiranje aplikacij, ki delujejo v ozadju, saj so med njimi tudi take, ki sem jih pognal z določenim namenom, kot je poslušanje glasbe ali beleženje rekreacije. Trajanje baterije zaradi tega početja res ni slabo, vseeno pa malo zaostaja za modelom Pro in se ustavi malo pod dvema celima dnevoma.

Še nekaj podobno kontroverznih odločitev so naredili pri Huaweiju. Dražjemu P20 Pro so zagotovili vodotesnost, srednja različica pa je še vedno odporna zgolj proti škropljenju. Z drugimi besedami – ne bo ga uničil vsak dež, vsekakor pa se je treba izogibati temu, da bi padel v vodo. Prihodnje leto končno vsaj IP67? In potem zaslon – daljši kot lani, zdaj 5,8 palcev diagonale in razmerje 18,7:9. Ampak v ta izračun gre tudi zareza in ločljivost je ostala pri 1080p. Zarezo se da »skriti«, tako da so v tej vrstici samo statusne informacije, kar je tudi verjetno najboljša taktika. Z raztegovanjem slike tja gor se kaj dosti ne pridobi, v kakšni aplikaciji, ki ima ravno na sredini nekaj pomembnega (Instagram!), je ta manjkajoči del zaslona celo v napoto. Res pa je tudi, da pretirano moteča zajeda ni, pa tudi skrivanje ni čisto neopazno, ker zaslon ni OLED in zato črna ni povsem črna. Nasploh je ekran LCD nekako v slogu celotnega telefona. Dolgočasno dober. Ne da se mu kaj resnega očitati, še manj pa ga izpostaviti kot vzorčni primerek.

Androidna preobleka EMUI je v grobem nespremenjena. Lahko spominja na iPhone, da se jo prilagoditi tudi v kakšno drugo smer, preveč je vsiljiva z obvestili, ignorira nekatere uporabne Googlove rešitve in ima svoje razumevanje estetike, jo pa v detajlih dokaj redno izboljšujejo in nima vidnega vpliva na hitrost delovanja.

In taka kot pri zaslonu in še čem celotna zgodba tega Huaweijevega aduta za množično prodajo v zgornjem cenovnem razredu. Je zelo lepo zaokrožen in ima dobro ceno, toda pravi napredek je proizvajalec prihranil za izvrstni P20 Pro. Tako mu znata največ kupcev odnesti, upravičeno ali ne, kar preostala dva člana iste družine.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

HVALIMO
 • V večini lastnosti precej prepričljiv
 • Ni prevelik
 • Dobra cena

 

GRAJAMO
 • Huawei je posvojil večino nepotrebnih in neprijaznih »trendov«
 • »Umetna inteligenca« je samo lepši izraz za izumetničenje fotografij
 • Preobleka EMUI je še vedno nadležna
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja