Huawei P10 Lite – Nova potencialna uspešnica
Matjaž Ropret 26. junija 2017 ob 13:04

Olajšane ali z drugimi besedami okrnjene različice izstopajočih modelov pametnih telefonov so pogosto še bolj priljubljene od originalov. Boljših prodajnih številk niti ne dosegajo presetljivo, so pač bistveno cenejši. Še posebej Huawei je nekaj let resničen biznis delal z modeli Lite, šele s P8 in z lanskim P9 mu zares uspel preboj tudi v višjem razredu. Vendar pa je bil P9 Lite prav tako prodajna uspešnica in tudi na testih se je odrezal zelo dobro. Praviloma je, tudi pri nas, dobival najboljše ocene za razmerje med ceno in kvaliteto. Lahko novi P10 Lite ponovi to zgodbo?

Brez dvoma je letošnji model predstavlja napredek. Če ga ne bi, nekaj ne bi štimalo. Vprašanje pa je, če je korak naprej dovolj konkreten tudi glede na konkurenco in cenovni skok. Ta ni povsem zanemarljiv, saj telefon, kadar ni v kakšni akciji, v prosti prodaji stane 310 evrov. Da pa se ga občasno dobiti tudi ceneje in pri operaterjih je cena z vezavo ustrezno nižja. Odgovor na to vprašanje ni povsem enoznačen, telefon ima dobre adute, sam pa imam nekaj pomislekov.

Na pogled in tudi na otip skoraj ni česa pripomniti, razen ene, še kar pomembne podrobnosti. Podobno kot dvakrat dražji telefoni je tudi ta izdelan iz kombinacije kovine in stekla in nikakor ne izdaja nizkocenovnega porekla. Me je pa zvok »tu-dut« dvakrat opomnil, da ga brez ovitka ne gre puščati na gladnih ali ne povsem ravnih površinah. Ker se je neslišno odplazil s kavča in se z omenjenim zvočnim opozorilom znašel na parketu. V glavnem, to je izjemno spolzek telefon. Pa tudi nekoliko preveč oglat je za moj okus. Strojno in tudi cenovno skoraj sličen Honor 8 Lite se mi znova – podobna je bila že situacija s P9 in Honorjem 8 – bolj dopade, ker je nekoliko zaobljen.

Glede performans sem v splošnem zadovoljen, vseeno pa nekoliko razdvojen. P9 Lite je eden prvih poceni androidarjev z dovolj tekočim delovanjem, tudi pri Honorju 8 Lite nisem imel večjih pripomb, vsaj glede na ceno. Tukaj bi glede na skoraj enak, v bistvu še malce izboljšan čip in prav tako 3 GB pomnilnika moralo biti enako. V glavnem je tudi bilo, se je po navadi ravno takrat, ko sem od njega hotel nekaj v hipu – deliti fotografijo, odpreti e-pošto, itd –, kot sem navajen na dražjih telefonih, zadeva odločila za premlevanje bitov. Hitrostnih meritev nisem izvajal, bi pa rekel, da bo večini uporabnikom večino časa dobro služil, a se bodo morali sprijazniti z občasnim čakanjem, ko se bo v pomnilniku nabralo preveč vsega.

Občutek imam, da je malce slabše od lanskega tudi trajanje baterije, ki pa je še vedno dovolj dobro, da en dan ne bo problem, dva pa bi se tudi lahko izvleklo z nekaj pazljivosti. Nekaj sistemskih virov zagotovo vzame Huaweijeva androidna preobleka EMUI, zdaj v različici 5.0, ki pa je vsaj bistveno lepša in prijaznejša kot nekoč. Pod njo je že Android 7.0, varnostni popravek je bil prav tako dokaj aktualen, ne pričakujem pa pri tem modelu tolikšne ažurnosti, kot jo proizvajalec izkazuje za pravi P10. Pa že tam zagnanost za nadgradnje nekoliko šepa.

Fotoaparat je še vedno tisto, kar najbolj razlikuje cenejše in dražje telefone. V P10 Lite je točno tak, kot bi ga v izdelku za približno 300 evrov pričakoval, čeprav sem se nadejal še kakšnega dodatnega izboljšanja. Fotografije se bodo marsikomu zdele več kot dobre, s spodobno dinamiko in živahnimi barvami. Tudi ostrenja robov ni preveč, na žalost pa se pri detajlih in zanesljivosti ostrih posnetkov, še posebej v slabši svetlobi, pozna kombinacija majhnega tipala s točkami majhne površine in povprečne optike. Pomanjkanje podrobnosti oz. rahlo manj ostra slika kot pri dražjih modelih je opazno tudi pri videoposnetkih, ti so največ v polni visoki razločljivosti, še vedno pa so vsaj v dnevni svetlobi dovolj dobri in bodo zadovoljili pričakovanja kupcev.

Ti se zagotovo ne bodo pritoževali niti nad zaslonom. Polna visoka ločljivost pri diagonali 5,2 palcev, lepe barve in dovoljšna svetilnost za večine razmer so razlogi za zadovoljstvo. Seveda obstajajo še precej lepši in jasnejši ekrani, a ne v tem cenovnem razredu.

Preveč bi bilo pričakovati tudi lastnosti, kot so kakovostni zvočniki in vodotesnost. Pa dvooki fotoaparat je zaenkrat pretežno rezerviran za glavne Huaweijeve modele. Enako velja za priključek USB-C, saj P10 Lite temelji še na starem microUSB, kar se mi zdi škoda. Proizvajalci bi lahko počasi to poenotili in preteklost pustili za seboj ter nas dokončno popeljali v novo dobo.

Ne glede na to je novi nizkocenovni adut vzpenjajoče se kitajske znamke še ena potencialna uspešnica. Spet se ponaša z enim najboljših razmerij med ceno in dobljenim, ima pa tokrat malo močnejšo konkurenco, tako znotraj kot zunaj hiše.

Huawei P10 Lite
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema
  • Cena
3.8

Naj kupim?

Ni tako očiten zmagovalec razmerja med ceno in kakovostjo, kot je bil lanski P9 Lite, zagotovo pa je spet v vrhu svojega razreda. In v kar nekaj vidikih je boljši od omenjenega predhodnika.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja