Huawei P10, LG G6 in ostale novosti, ki čez teden dni prihajajo v Barcelono
Matjaž Ropret 17. februarja 2017 ob 12:16

Še dober teden je do sejma MWC v Barceloni, ki je zadnja leta že tradicionalno glavni poligon za predstavljanje najpomembnejših novosti za prvo polovico leta – za drugo polovico je to sejem IFA v Berlinu konec avgusta. Govorice, neuradne informacije dobro obveščenih virov in tudi sami proizvajalci so razkrili že precej podatkov o tem, kaj lahko pričakujemo. Zato kar poglejmo, kaj vse bomo na kratko preizkušali od naslednje nedelje naprej.

Običajno je vsaj kakšen proizvajalec pripravil svojo predstavitev ob kakšnem drugem terminu, letos pa bi verjetno imeli ob robu barcelonskega sejma kar vse tri najbolj odmevne telefone, če se ne bi Samsungu zgodil Note7 in zaradi obsežnejšega testiranja baterij ne bi prestavil razkritja Galaxy S8 na (predvidoma) konec marca. Za razliko od prejšnjih let je namreč Huawei pomaknil predstavitev svojega paradnega telefona (P10) na zgodnejši termin, LG pa bo pokazal G6, saj hoče čim prej poslati v trgovine nekaj zanimivega, kar bo spet spomnilo kupce na to znamko po ponesrečenem G5. Zraven bodo seveda tudi Sony z več novostmi, pa Lenovo z novimi »motorolami« in HMD Global z obujenimi nokijami.

LG, kot smo že pisali, kar sam postopno razkriva lastnosti G6 in tudi uradno že govori o tem telefonu. Odkar so prišle prve informacije o zaslonu in še nekaterih komponentah, so napovedali še napreden zvočni pretvornik, ki naj bi znal krmiliti vsak kanal posebej in naj bi zagotavljal najboljši zvok skozi slušalke ali zvočnike iz pametnih telefonov. In to menda s standardnim izhodom za slušalke, ki očitno še ne izumira povsem. V podjetju so nekaj povedali tudi o novem uporabniškem vmesniku in o tem, zakaj je fino, da bo imel ta telefon zaslon z razmerjem 18:9 (oz. 2:1) in ločljivostjo 2.880 x 1.440 ter »zasedal skoraj celotno sprednjo površino telefona.«

Tako naj bi videi gledalca še bolj posrkali vase, več uporabnih možnosti naj bi imela fotografska aplikacija, razdeljen zaslon (na dve aplikaciji) naj bi bil uporaben. Skoraj zanesljivo je že tudi, da bo G6 vodotesen in da bo imel večjo baterijo kot predhodnik, kar je logično, saj ne bo (več) izmenljiva in telefon ne bo modularen. Fotoaparat bo znova imel dve tipali, s širokokotnim in običajnim pogledom. Zdaj nas zanimajo samo še tiste glavne podrobnosti. Kakšen vtis bo reč dajala v živo, kakšna bo cena in kdaj pride v prodajo.

LG sicer pri pametnih telefonih na vse kriplje išče svojo identiteto, a ga vedno znova ustavi dvoje. Slaba, neestetska programska oprema, in prevelika inflacija modelov. Bistveno bolje bi bilo, če bi se osredotočili na en res dober telefon v vsakem cenovnem razredu. In namesto kopice dodatkov v androidni preobleki, od katerih jih je mogoče četrtina res uporabnih, polovica odveč in četrtina trapastih, nameščali čisti Googlov Android, mogoče s kakšno dodatno funkcionalnostjo. In bi tako lahko navdušencem prodajali pixel ali nexus za nižjo ceno.


Glede Huaweijevih novosti v Barceloni je še nekaj nejasnosti. A korporacija je z napovednikom na Youtubu že sama potrdila, da bomo zagotovo uzrli P10. Poleg tega bi lahko videli še naslednika križanca med tablico in prenosnikom Matebook, ki sicer do Slovenije nikoli ni prišel in tudi drugod ni bil posebej cenovno konkurenčen, ter morda novo pametno uro na osnovi sistema Android Wear 2.0. A v središču pozornosti bo P10, verjetno spet v dveh izvedenkah, običajni in večji ter zmogljivejši. Telefon bo zagotovo spet imel dvojni fotoaparat s pripisom Leica – najbrž podobno ali nadgrajeno različico tistega iz Mate 9.

Tudi procesor in ostala strojna oprema bodo na ravni slednjega, bo pa tokrat čitalnik prstnih odtisov spredaj, v tipki oz. na dotik občutljivi površini pod zaslonom. Verjetno bo vgrajena še kakšna biometrična tehnologija. Oblika ne bo več oglata s posnetimi robovi, ampak bolj zaobljena. Slike, ki so pricurljale v javnost kažejo, kar so nam že prej povedali naši viri – da bo telefon precej podoben enemu drugemu, vsi vemo kateremu. Huawei je za razliko od LG-ja bolje našel svoje mesto, mu pa do krone najboljšega vseeno še manjka nekaj piljenja svojih izdelkov in imidža.

Veliko zanimanja bo zagotovo za vse, kar bo predstavila »nova« Nokia. Informacije pravijo, da bo nokia 6 prešla s Kitajske tudi na druge konce sveta in da se ji bosta pridružila še dva cenejša telefona. A celotna trojica nastopa v nižjem cenovnem segmentu, kjer bi res lahko s čim, denimo s kovinskim ohišjem, izstopala, vseeno pa težko povzročila večje vznemirjenje med kupci. Kakšni bodo običajni mobilniki, ki se bodo šlepali na legendarne nokie, kot je bila 3310, pa nas vse zelo zanima.

Pri Sonyju naj bi bilo več novih modelov, od poceni XA, upajmo da tokrat s prepoznavo prstnih odtisov, do kakšnega iz višjega cenovnega razreda. Potem, ko tudi XZ ni uspela popeljati japonske znamke nazaj na zemljevid pomembnih izdelovalcev pametnih telefonov, bi moral morebiten novi paradni model res izstopati. Ampak to je veljalo že zadnjih nekaj let, pa Sonyju nikoli ni uspelo predstaviti česa takega.

Lenovo bo verjetno pokazal nov nabor iz družine Moto G, tokrat z oznako G5. Ti bodo nadaljevanje dosedanje filozofije. Podobna, nič izstopajoča oblika, nekoliko nadgrajene strojne lastnosti in spet za malenkost višje, a še vedno konkurenčne cene. Vseeno od Lenova pričakujemo več.

Samsung? Ker ne bo osmice, bodo v ospredju tablice. Na dogodku naj bi videli dve. Androidni Galaxy Tab S3 in (verjetno) okenski Tab Pro S2. Prva bo, kot že v prejšnjih dveh inkarnacijah tekmovala z iPadom, druga pa z Microsoftovim Surfaceom in podobnimi računalniki, ki pa nočejo biti klasični prenosniki. Bojimo se, da bo cenovna umestitev obeh znova nekoliko neustrezna za slovenske kupce. In če držijo informacije o zgolj štirih gigabajtih pomnilnika pri »pro«, to še vedno ne bo naprava za resno delo. Ampak, počakajmo še dober teden.

Seveda bo na sejmu tudi kopica kitajskih (Gionee, Oppo, ZTE, …) in drugih (Archos, Crosscall, Yezz, Wiko, …) proizvajalcev pametnih telefonov, ki občasno znajo presenetiti s kakšnim nenavadnim konceptom. Na sejmu bo zagotovo precej govora o doseganju gigabitnih hitrosti v omrežju LTE. Nekateri operaterji že uvajajo to tehnologijo in pričakujemo prve telefone in druge naprave s podporo za novi standard. Ta bo seveda aktualen v mestih, saj visoke frekvence, ki omogočajo dovolj kapacitet, nimajo zadostnega dosega za pokrivanje podeželja, sploh ne hribovitega. Prav tako bodo proizvajalci opreme in še kdo na veliko razlagali, kaj vse prinaša 5G, ki pa je vseeno oddaljen še nekaj let. Lani so MWC preplavila očala za navidezno resničnost, ki pa se kljub vsem naporom še ni prijela med uporabniki. Letos najbrž ne bo veliko drugače. Precej bo tudi razpredanja o povezanih in samovozečih avtomobilih, morda ugledamo celo kakšen delujoč primerek slednjih.

Spremljaj naše poročanje iz Barcelone od prihodnje nedelje (26. februarja) naprej. Tako tule na strani kot na družabnih omrežjih.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja