Huawei P smart Z: Tanki robovi, izskočna kamera in prijazna cena!
Marjan Kodelja 3. novembra 2019 ob 06:38

Čeprav je plastičen, rahlo prevelik in ima manj zmogljiv procesor, gre za telefon z enim boljšim razmerjem med ceno in zmogljivostjo. Predvsem pa je prvi izdelek Huaweia brez zaslonske zareze in motorizirano prednjo kamero.

Zaradi znanih težav z ameriškimi »oblastmi« Huawei ta čas v Evropi ne ponuja telefonov družine Mate 30, med katerimi bi bil skoraj gotovo prodajno najbolj zanimivi modeli lite. Prostor zato poskušajo zapolniti drugi, kot je že pred nekaj časa predstavljeni P smart Z. O njem nisem pisal prej, kajti boljši občutek dobiš, ko napravo uporabljaš dlje kot en teden. V kratkem času namreč ne moreš videti vseh plusov in minusov. In če imaš možnost »testirati« dlje, jo zagrabiš z obema rokama. Predvsem pa moraš vsako napravo ocenjevati skozi prizmo cene. Jasno je, da se telefon za slabih tristo evrov ne more enakovredno meriti z modelom za tisočaka, kot se Polo ne more meriti s Passatom. A hkrati je lahko tudi poceni stvar zanič in nevredna zahtevanega. Vprašanje torej je, koliko dobiš za svoj denar. In glede tega po mojem mnenju Huaweijevi telefoni večine cenovnih kategorij nudijo največ. Ne zatiskam si oči. Tega ne počnejo, ker bi bili dobri po srcu, temveč zaradi cilja, ki so ga že večkrat javno izpostavili. Želeli so postati vodilni ponudnik pametnih telefonov na svetu. In če zato kupec za svoj denar dobi največ, kar je možno, izdelovalec pa vseeno še vedno nekaj zasluži, se tega niti približno ne mislim braniti.

Huawei P smart Z
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • CENA
3.8

Naj kupim?

Na splošno gre za v vseh lastnostih uravnotežen pametni telefon, ki pa izstopa v zasnovi, z velikim zaslonom in motorizirano sprednjo kamero. Siceršnje zmogljivosti pa so povprečne, vendar zadostujejo za tipična opravila, gledanje videa in igranje mobilnih iger. Celoto pa zaokrožujejo za to kategorijo naprav nadpovprečno dobra baterija. Čeprav je gneča na trgu velika, pa lahko za P smart Z rečemo, da je cena zanj poštena, telefon pa je lep in prepričljiv tudi na videz.

Pri tej ceni so kompromisi nujni

Naprave blagovne znamke P smart so namenjene zelo širokemu krogu morebitnih kupcev, predvsem pa posameznikom, ki iščejo oblikovno sodobno in primerno zmogljivo v srednjem cenovnem razredu. Temu cilju pa je pravzaprav prilagojeno vse. V ohišju modela »Z« boste zaman iskali »kovino«, tudi okvir je namreč plastičen, vendar obdelan, da je videti kovinski. Podobno velja tudi za hrbtišče, ki je videti stekleno. Kovina in steklo pa sta materiala, iz katerih so najboljši in najbolj zaželeni pametni telefoni, pa čeprav so velik magnet prstnih odtisov. Kljub zanimivi površinski obdelavi hrbta, zgornja tretjina ima drugačno teksturo, zato različno odbija svetlobo, se mastni prstni odtisi kajpada poznajo. Ovitek in (ali) krpa pa sta priporočljiv dodatek.

Glavna značilnost telefona P smart Z je velik zaslon brez oziroma skoraj brez gornjega in bočnih robov, le brada (spodnji rob pod zaslonom) je zaradi konstrukcijskih zahtev debelejša. A še vedno je približno enako tanka kot pri nekaterih dražjih napravah. Zaslona tudi nič ne zmoti, ni zareze, pa tudi luknje ne, saj je sprednja kamera večino časa spravljena v ohišju.

Ko napravo ocenjujete z očmi, daje občutek dražje in zmogljivejša, kot je. Kajti kljub »cenejšim« materialom je kakovost in skrb za podrobnosti na visoki ravni, naprava pa robustno narejena. V dlaneh ne škriplje in ni robov ter stikov, ki bi bili pretirano slabo izvedeni. Enako velja tudi za režo, za oba priključka (za slušalke in USB-C) in luknjice nad zvočnikom ter obema mikrofonoma. Še celo objektiva zadnjih kamer ne štrlita veliko iz hrbtišča, kar pa je posledica debelejšega ohišja.

Ergonomija, pogojena z velikostjo

P Smart Z je resnici na ljubo ogromen telefon, pa tudi pretirano tanek ni. Še vedno ga je mogoče omejeno obvladati z eno roko, a ni preprosto in večini z manjšimi dlanmi nedosegljivo. Vseeno pa telefon zaradi zaobljenosti na bokih in minimalistične oblike, udobno leži v roki. Gumba na desnem boku za jakost zvoka in vklop sta na primernih mestih in zato med držanjem telefona v eni roki preprosto dostopna, le tipalo prstnih odtisov na hrbtišču se bo nekaterim morda zdel nekoliko predaleč »zgoraj«. Zaradi plastičnih materialov ne pušča hladnega občutka, pa tudi drsi ne. Ni tistega občutka strahu, da bo telefon zdrsnil iz dlani in zgrmel na tla, ki smo ga vajeni pri nekaterih (predvsem dražjih) napravah. Površina hrbtišča namreč ni prevlečena z oleofobno snovjo, ki preprečuje, da bi se prijela olja in maščobe. Zato ne drsi, a se poznajo prstni odtisi, ki jih je tudi težje odstraniti.

Zaslon v mejah cenovnega razreda

6,59-palčni (16,7 cm) zaslon je velik tudi po sodobnih merilih, zato je P smart Z na meji manjšega tabličnega računalnika. Najbolje ga opiše besedna zveza »zelo solidno«. Lepih barv, z dobrim vidnim kotom. Nič od tega pravzaprav ne preseneča, kajti zaslonska tehnologija je ena od različic tehnologije IPS. Najbolje, kar je mogoče iztisniti iz zaslonov na tekoče kristale. Zasloni OLED se zdaj začnejo ravno malo višje po cenovni lestvici. Zaslon ima širok razpon svetilnosti z udobno najnižjo ravnijo. Le najvišja, kako pomembna je, največkrat opazimo šele, ko se trudimo zaslon brati pod neposredno sončno svetlobo, bi morala biti višji. Kar praktično pomeni, da poleti, ko je sončna svetloba najmočnejša, ne omogoča res udobnega dela.

Večini se bo sicer zdela privzeta temperatura zaslona prehladna. A če je tako, jo je mogoče preprosto spremeniti. Znižate lahko tudi ločljivost slike, da porabi za odtenek manj energije, na voljo pa je tudi način udobja za oči, kjer sistem samodejno filtrira« modro svetlobo. Možnost, ki jo nekateri imenujejo »nočni način« lahko nastavite, da se samodejno vklopi in izklopi ob izbranih časih.

V vseh pogledih pravi srednje kategornik

Telefon P smart Z poganja sistem na čipu Kirin 710F, izboljšan in s tehnologijo GPU Turbo 3 nadgrajen že nekoliko star čip Kirin 710. Ker pa je poganjanje iger pomemben dejavnik za mlade uporabnike, tudi njim pa je omenjeni telefon namenjen, se ne bi smeli čuditi »nadgradnji« zaradi katerih nekatere tudi malce bolj zahtevne dobro delujejo. Igra preživetja PUBG na primer čisto solidno deluje pri srednjih nastavitvah.

Če ne zaradi drugega, pa je v ohišju zaradi velikosti naprave veliko prostora tudi za baterijo in s kapaciteto 4000 mAh ta ni ravno od muh. Avtonomija naprave je odvisna od marsičesa, vendar pri srednje zahtevni uporabi (4 ure prižganega zaslona na dan), kajpada brez večurnega igranja iger, polnjenje le vsak drugi dan ni nedosegljivo. Nima pa žal hitrega polnjenja. Prav tako telefon ne pozna brezžičnega, a tega minusa večina ne bo niti opazila.

P smart Z ima en zvočnik pod lično oblikovanimi odprtinami na spodnjem robu telefona. Dovolj je glasen, pa tudi frekvenčni obseg ima zadovoljiv. Odličen je tudi drugi zvočnik na vrhu telefona za pogovore. Pohvalno je tudi, da se je Huawei odločil ohraniti priključek za slušalke.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Strojni del naprave solidno podpira tudi sistem, kjer večjih presenečen ni. Huawei P smart Z je eden zadnjih modelov tega izdelovalca z dovoljenjem za Googlov sistem in storitve. Nad Androidom 9 tako teče vmesnik EMUI 9.0. Generalno gledano deluje hitro in zanesljivo, na voljo je podpora za teme, nadzor gest, pa tudi veliko orodji za ročno in samodejno optimizacijo sistema, izboljšanje zmogljivosti in varčevanje z energijo.

Samo dve zadnji kameri in izskočna prednja

Čeprav ima samo dve zadnji kameri, glavno ločljivosti 16 milijonov slikovnih pik (f/1,8) in podporno za podatke o globini z dvomilijonskim tipalom, pa fotografije niso slabe. Upoštevajoč cenovno kategorijo tega pametnega telefona. Dobršen del zaslug za kakovost fotografij gre umetni inteligenci, ki glede na prizor nastaviti »fotoaparat« in rahlo prilagodi barve. Če vam niso všeč njeni »dodatki«, jo vedno lahko izključite. Sicer pa je na fotografijah dovolj podrobnostih tudi v zasenčenih delih, dokaj dobre pa se ob mraku obnese nočni način. Le v skoraj popolni temi ne moremo govoriti o kakovostni fotografiji.

Zvezda telefona pa je prednja selfi kamera, ki je večino časa skrita v telefonu. Šele ko v aplikaciji preklopite nanjo, jo motor dokaj hitro potisne ven. A ne dovolj hitro, zato P smart Z nima funkcije prepoznave obraza. Mehanizem pa je sicer videti dovolj robusten in obeta, da bo preživel druge komponente telefona, in med drugim zazna prosti pad, ter v teh primerih potegne kamero nazaj v ohišje. Sicer pa ima tipalo ločljivosti 16 milijonov slikovnih pik (f/2,0), kakovost fotografije je prav tako na solidni ravni. Upoštevajoč cenovno kategorijo naprave seveda.

Hvalimo

 • Soliden nabor komunikacijskih vmesnikov (Wi-Fi, Bluetooth 5, GPS in NFC).
 • Hitro in natančno tipalo prstnega odtisa.
 • Učinki olepšanja obraza prednje kamere.

Grajamo

 • Ni LED sijalke za vizualni prikaz obvestil.
 • Polnjenje baterije poteka s hitrostjo, ki smo jo bili vajeni nekoč.
 • Slaba kakovost videa, ni podpore za razločljivost 4K, ni optične stabilizacije.
 • Telefon je kljub tankim robovom okrog zaslona (pretirano) velik.
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
3 komentarji
 • Pozdravljeni, zanima me, kaj bi svetovali za nekje 250-300 EUR. Ne maram velikih telefonov, veliko mi pomeni dobra kamera, po možnosti še soldina baterija.

   • Da. Lahko tudi preko povezav, ki jih omenjate drugje. Tudi cenovni okvir ni popolnoma fiksen. Huawei P30 lite, Samsung A40 (cenejši), Huawei P30, primerljivi Xiaomiji so precej veliki, kolikor sem izbrskal. Nisem pa omejen glede znamke. Hvala za odgovor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja