Huawei Nova: Neizstopajoče solidna
Matjaž Ropret 24. februarja 2017 ob 09:59

Huawei se je zasidral na tretjem mestu med proizvajalci telefonov. Za to obstajajo dobri razlogi, od napak uveljavljene konkurence, prek obsežnega marketinga do kakovostnih izdelkov za razumno ceno. Nekam v zadnji okvir poskuša kitajsko podjetje umestiti tudi modela Nova in Nova plus. Marsikaj govori v njun prid, ampak konkurenca v cenovnem razredu med 400 in 500 evri je kar huda. Celo domača, znotraj samega Huaweija.

Manjša Nova mi je všeč, ker je eden redkih telefonov, ki niso predimenzionirani. Zadaj malo spominja na Nexusa 6P, ni ravno seksi, zato pa lepo sede v dlan in zaslon je še vedno dovolj velik. Uporabne površine je približno enako kot pri iPhonu, ločljivost pa je celo nekoliko večja, čeprav v praksi ni kakšne velike vidne razlike. Po godu mi je še to, da je Nova eden od vse bolj redkih telefonov, ki nimajo izbokline za fotoaparat. Večja Nova plus jo ima in je nasploh oblikovana malo mimogrede in zato še bolj dolgočasna od male. Po izgledu zagotovo ne bi bila moja prva izbira med telefoni s petinpolpalčnim zaslonom. Sta pa oba izdelka kovinska in izdelava se zdi na nivoju. Plastika dokončno izginja, jo bo pa verjetno marsikdo sam pripeljal nazaj v obliki kakšnega ovitka. Čeprav mislim, da ni potrebe, ker telefona nista niti spolzka nit ne dajeta vtisa krhkosti.

Razen diagonale zaslona (pri Novi pet palcev, pri plusu pet in pol), fotoaparata in kapacitete baterije sta telefona po strojnih lastnostih identična. Izbira procesorja, ki tokrat ni eden od Huaweijevih Kirinov, ampak Qualcommov Snapdragon 625, je dobra. Zmogljivosti je dovolj za vsakodnevna opravila in več za igre kot pri Huaweijevih lastnih čipih. Opazi se kakšen predah tu in tam, kakršnih je pri najdražjih telefonih manj, ampak to ni moteče. Procesor omogoča tudi snemanje videa 4K in tako sta to prva Huaweijeva telefona, ki podpirata ultravisoko razločljivost pri videu. Sledi jima že Mate 9. In predvsem je ta Snapdragon enak »šparovček« kot procesorji Kirin srednjega in nižjega razreda v nekaterih telefonih Huawei in Honor. Zato je trajanje baterije izvrstno za današnja merila. Nobena težava ni doseči dveh dni med polnjenjema in telefona sta v teritoriju Moto Z Play, ki nas je v zadnjem času najbolj navdušil s svojo baterijo (je tudi malo debelejši na ta račun).

Fotografsko sta obe novi nekje v zlati sredini. Bolj zanesljivi kot Moto Z Play, zato pa znata Oneplus 3 in Sony Xperia X compact v enakem cenovnem razredu pričarati lepše fotografije. Večji plus zna pokazati, zakaj ima izboklino, saj so fotografije preprosto boljše. Z več detajlov in dinamike. Možnosti je manj kot pri P9 ali Mate 9, pač vse v skladu s cenovnim razredom. Ampak Honor 8 recimo ponuja umetniško igračkanje z drugim tipalom, obe novi pa samo osnovno fotografsko izkušnjo kot danes vsi pametni telefoni od najcenejših naprej. Video 4K je zadovoljiv, malo anemičen in z ne ravno vrhunskim umirjanjem slike. V glavnem, za fotografske namene so tudi v tem rangu boljše izbire. Čeprav naj bi bili novi super za selfije, kot smo se naposlušali na predstavitvi v Berlinu. Mislim pa, da tudi glede tega nista v ospredju.

Podobno je z zaslonoma, ki sta spodobna predstavnika svoje vrste, dovolj svetla in barvita, nikakor pa izstopajoča. Manjši seveda izgleda bolje, ker je ločljivost pri enaka kot pri plusu. Pričakovano pri obeh zelo dobro, hitro, brez zatajitev deluje čitalnik prstnih odtisov. Programsko sta ta dva telefona spet opazno nižje na lestvici kot glavni Huaweijevi izdelki, saj ponujata manj možnosti prilagajanja, da ne rečem skrivanja ne ravno za Evropejce spisanega in zrisanega kitajskega uporabniškega vmesnika. Tudi nadgradnje so v drugem planu, tako glede različice Androida (o kakšni sedmici ne duha ne sluha) kot glede varnostnih popravkov, ki zaostajajo za kar nekaj mesecev. In Huaweijev softver si še vedno domišlja, da je pametnejši tako od sistema Android kot od uporabnika in neprestano tečnari z obvestili o hudih porabnikih baterije. Seveda facebook porablja baterijo, če pa zadnjih 15 min visim na njem. In jasno mi je, da bom z igranjem iger moral hitreje do polnilnika.

Manjša nova zadaj zelo spominja na Nexus 6P.

Huaweijevi novi sta taki sivi miši. Nikakor nista slaba pametna telefona, razen trajanja baterije pa nimata nobene res izstopajoče lastnosti. Manjšo nekoliko rešuje dejstvo, da je med ožjimi telefoni ta hip, in je zato kar privlačna, ob tem pa tudi strojne lastnosti niso prehudo okrnjene. Precej težje bi se odločil za nakup plusa, ker se absolutno da dobiti tako boljši kot bolj zanimiv telefon s podobno velikim zaslonom za manj kot 500 evrov.

Huawei Nova
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema
  • Cena
4

Naj kupim?

Manjšo od dvojice mogoče, če si ljubitelj ne prevelikih telefonov. Plus pa sicer ima nekaj adutov, med njimi trajanje baterije, a tudi precej močno in z nekaj več navdiha oblikovano konkurenco.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja