Huawei Nova 9 za mlade in moderne (#video)
Matjaž Ropret 21. oktobra 2021 ob 19:28

Po kar dolgem času je Huawei predstavil nov telefon za Evropo in tudi prvič po jeseni 2019 in modelu Mate 30 pripravil resen dogodek v živo. Na Dunajskem sejmišču je predsednik regije vzhodna Evropa, nordijske države in Kanada Derek Yu zatrdil, da se nikakor ne nameravajo umakniti kot izdelovalec pametnih telefonov in da že vidijo rešitve nekaterih težav, s katerimi se spopadajo od začetka ameriške blokade naprej. Nova 9 je šik in zanimiv izdelek srednjega cenovnega razreda.

Medtem ko vrhunskih telefonov Huawei trenutno ne more prodajati v Evropi, a Yu napoveduje Mate 50 in naslednika prepogljivega Mate X2 prihodnje leto, so pripravili srednjerazredni model, ki bodo poskusili vsaj v določenih vidikih predstavljati kot paradni izdelek. Do določene mere morda celo upravičeno, kajti zaslon, glavni objektiv fotoaparata in oblikovanje so vsekakor zgledni.

Še posebej v Huaweiju poudarjajo dizajn, ki mu nedvomno pomaga ukrivljen zaslon, pa tudi zanimiva, lesketajoča se barva hrbtišča (pri modri različici, črna je nekoliko manj atraktivna) in fotografska izboklina z dvema krogoma. Z manj kot 7,8 mm (merjeno brez izbokline) je telefon tudi zelo tanek in s 175 g za današnje razmere dokaj lahek. Tudi masa je lepo razporejena in zares v rokah deluje peresno.

Zaslon je velik 6,57 palcev, vrste OLED in podpira osveževanje s 120 Hz ter 10-bitni prikaz barv. Vsekakor pri 499 evrih, kolikor naj bi ta reč stala, ne bo razlogov za pritoževanje. Premore tudi 300-herčno zaznavanje dotikov. Telefon poganja srednjerazredni Qualcommov procesor Snapdragon 778G, vendar z izključeno podporo za 5G, torej se bo mogoče povezovati zgolj v omrežja LTE in starejša. Ta čas Huawei preprosto ne more priti do procesorjev z modemom 5G. Glede zmogljivosti pa najbrž ne bo težav.

Ena od odlik je polnjenje s 66W, ustrezen napajalnik je priložen v škatli. Telefon v polnosti napolni v 38 minutah, že kakšnih 20 min pa bo dovolj za vsaj naslednje pol dneva uporabe. Yu je na odru omenil, da baterija s 4300 mAh zaradi Huaweijevih optimizacij zdrži celo malce dlje kot konkurentova s 5000 mAh.

Objektivi na hrbtišču so štirje, vendar je zares omembe vreden eden. Glavni, ki ima dokaj veliko tipalo velikosti 1/1,56 palca, 50 milijonov pik in barvni filter RYYB, ki menda omogoča zajem 40 odstotkov več svetlobe kot klasični RGB. Vse skupaj je povzeto iz modela P50, zato obeta dobre rezultate. Zraven so še ultraširokokotni z 8-milijonskim tipalom ter dvomilijonska makro in globinsko tipalo, ki sta bolj za okras. Spredaj pa je fotoaparat z 32 milijoni pik in možnostjo snemanja videa v 4K, kar znajo vlogerji s pridom izkoristiti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Glavna težava bo seveda v tem, da na telefonu s sistemom EMUI 12 tečejo Huaweijeve mobilne storitve, ni pa Googlovih, vključno s Trgovino Play, ki jo zamenjuje AppGallery. Zanjo sicer trdijo, da se lepo razvija, med drugim ima že kopico iger z govorečimi prijatelji podjetja Outfit 7. Zdaj so napovedali še partnerstvo s ponudnikom Curve, tako da bodo Huaweijevi telefoni omogočali brezstično plačevanje.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja