Huawei Matebook 14s: Prvi vtis o tem vsestranskem prenosniku za domačo rabo (#video)
Marjan Kodelja 13. decembra 2021 ob 06:11

Čeprav se ne uvršča med najbolj dostopne prenosnike, zaradi ličnega, kakovostno izdelanega, ne pretežkega in ne predebelega kovinskega ohišja in svetlega zaslona z neobičajnim razmerjem stranic sodi med zanimivejše novince iztekajočega se leta.

Ker mu v poslu s telefoni ne gre ravno najbolje, Huawei več truda posveča drugim napravam, med katerimi so visoko v zanimivosti in uporabnosti prenosni računalniki. Američani v tej kategoriji naprav ne omejujejo uporabe tehnologij, zato so izdelki v vseh pogledih konkurenčni. Toda, da bi pritegnili kupce, večina modelov Matebook izstopa v dveh lastnostih. V zelo kakovostnem in lepo oblikovanem kovinskem ohišju in zaslonskem razmerju 3:2, zaradi katerega je uporaba v resne namene učinkovitejša.

Čeprav je priporočena maloprodajna cena pri 1299 evrih postavljena dokaj visoko, Matebook 14s uvrščajo med prenosnike za domačo uporabo, kar še najbolj izraža različica Home nameščenega operacijskega sistema Windows 10. Ker gre za tehnološko nov izdelek, naj bi bila kmalu na voljo nadgradnja na »enajstico«. Ceno med drugim opravičuje kovinsko ohišje, ki kljub 14,2-palčnemu (36-centimetrskemu) zaslonu ni dosti večje od 13-palčnih prenosnikov (zasluga gre zaslonskemu razmerju). Debelina ne presega 2 centimetrov, medtem ko je masa pod poldrugim kilogramom! Lepota ja sicer subjektivna kategorija, toda kljub temu lahko rečem, da bo estetika prenosnika večini všeč. Kljub temu da je debelejši od ultratankih naprav, pa ne blesti v številu in raznolikosti priključkov. Na levem boku sta namreč dva priključka USB-C s podporo za DisplayPort (eden je namenjen še polnjenju baterije), priključek HDMI in 3,5 milimetrski za slušalke, ter na desnem še en priključek USB tipa A. Še dobro, kajti v kompletu ni zvezdišča z dodatnimi priključki in ker imamo doma še cel kup naprav, ki tipa C še ne poznajo. Škoda pa, da ni še bralnika pomnilniških kartic in ethernet priključka oziroma vsaj adapterja zanj. Podpora standardu Wi-Fi 6 je hvalevredna, vendar če je le mogoče, prenosnik raje v omrežje priključim s kablom.

Kakovost izdelave dopolnjuje tipkovnica. Ta je primerno zasnovana za visoko udobje tipkanja. Tipke so namreč velike, večje kot pri nekaterih podobno velikih tekmecih in med njimi je za moj okus ravno prav razmika. Natančnost tipkanja odlikuje 1,5 milimetrski hod, ki sodi med globlje na prenosnih računalnikih. Tipkovnice v enaki meri ne dopolnjuje sledilna ploščica. Dovolj je velika, toda njena odzivnost in nasploh občutek uporabe za moj okus nista najboljši.

Zanimiva za domačo uporabo je izbora procesorja – Intel Core i5-11300H. Obstaja še različica z i7-11370H, ki pa pri nas za zdaj ni na voljo. Večinoma v tovrstnih prenosnikih srečujemo procesorje z oznako U, ki so glede moči omejeni na 15 ali 25W, procesor H pa gre lahko višje in s tem so zmogljivosti konkretnejše (ocena PCMark 10 3511). Žal zraven ni namenske grafične kartice, v procesor integrirana grafika pa je premalo za poganjanje zahtevnih iger, ki bi jim bil procesor sicer kos (ne pa nujno tudi hlajenje). Z vidika grafike bi bil i7 boljša izbira. Matebook 14s sicer ni namenjen igranju zahtevnih iger ali profesionalnemu montiranju videa.

Morda se spomnite, da imajo nekateri Matebooki kamero, skrito pod sredinsko tipko v funkcijski vrstici tipkovnico. Čeprav inovativna in priročna poteza glede varovanja zasebnosti, ni bila dobro sprejeta zaradi pogleda od spodaj v nosne dlake, ki marsikomu ni pogodu. Pri tem prenosniku so kamero vrnili v zgornji rob nad zaslonom, ki je zato malce debelejši, a je žal razločljivosti 720p. Tolikšna lepo prikaže obraz uporabnika in ozadje z manj podrobnosti. Od Huaweija bi glede na ekspertizo s področja pametnih telefonov pričakovali kamero boljše ločljivosti. V povprečju sta prav tako zvočnika. Dovolj glasna in s solidno kakovostjo zvoka, tega oddajata skozi reže na spodnji plošči ohišja, torej »streljata« stran od ušes in proti podlagi, na kateri je prenosnik, kar s stališča zvočne izkušnje ni najboljše. Posebej, ker je ob bokih ali celo desno in levo od tipkovnice več kot dovolj prostora.

Vgrajene strojne komponente dopolnjuje svetel, na dotik občutljiv zaslon ločljivosti 2520 x 1680 pik in največ 90-herčnim osveževanjem. Slednje vpliva, da so premiki sliki bolj gladki (zvezni), a po drugi strani nekoliko hitreje prazni baterijo. Ker pri običajni uporabi prenosnika razlike med 60 in 90-herčnim osveževanjem niso pretirano očitne, bo večini zadoščala nižja hitrost. Bolj pomembni lastnosti sta natančne barve in zaslonsko razmerje, ki nudi udobnejšo uporabo programov pisarniškega paketa. Čeprav sta nad sliko in pod njo med prikazom video posnetkov zajetna črna robova.

Matebook 14s je opremljen z baterijo kapacitete 60 Wh. Avtonomija je odvisna od načina uporabe (obremenitve), toda pri ne najbolj zahtevni, recimo ji normalni uporabi, zadošča celo za osem in več ur. Glede na vgrajen procesor in komponente pričakovano. Prenosnik se tudi pretirano ne greje. Ventilator se zažene šele pri najvišjih obremenitvah in še tedaj ni pretirano glasen.

Prvi vtisi uporabe prenosnika MateBook 14s so nadpovprečno dobri za kategorijo naprav za domačo uporabo. Kar se nenazadnje odraža v ceni, ki na prvi pogled ni ravno nizka. Glede na kakovost izdelave ohišja, dokaj zmogljiv procesor in dejstvo, da sodobna strojna oprema ne zastari prehitro, pa vendarle ni pretirana, ko jo pretvorimo v strošek večletnega lastništva. Toda realistično gledano je mogoče kupiti enako zmogljiv, vendar manj lep prenosnik za manj denarja.

HVALIMO:
  • Kakovostno izdelano kovinsko ohišje
  • Uravnotežene zmogljivosti okoli procesorja i5 (enajste generacije) vrste H
  • Odličen zaslon razmerja 3:2
  • Lepo odzivne tipke s hodom 1,5 mm
GRAJAMO:
  • Število priključkov in odsotnost reže za pomnilniške kartice
  • Slabša ločljivost kamere
  • Ne najboljša sledilna ploščica
  • Reže zvočnika na spodnji plošči
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.