Huawei Mate Xs – Vtisi po treh dneh uporabe (#video)
Matjaž Ropret 19. marca 2020 ob 12:36

Nedolgo tega si je Marjan najnovejši Huaweijev telefon s prepogljivim zaslonom ogledoval v Barceloni, zdaj pa sem ga tri dni preizkušal doma, pri vsakdanjih opravilih. Tule so moji vtisi. 

Priporočam, da si pogledaš video, ker sem v njem povedal in pokazal večino ključnih vtisov in lastnosti telefona. Nekaj poudarkov pa še tule. Ob tem poudarjam, da to niso začetni vtisi, ki bi jim že nekaj tednov sledil še daljši test, ker sem telefon po tem kratkem ogledovanju vrnil. Morda ga znova dobim še kdaj v prihodnje, ampak za zdaj je to to. Kar sem uspel ugotoviti, je zapisano tukaj in povedano v videu, česar nisem, bo moralo počakati na naslednjo priložnost. 

Najboljši opis te naprave bi bil, da je telefon, ki se odpre v majhno tablico. Kar v bistvu velja tudi za konkurenčnega Samsungovega Galaxyja Fold, ki pa se odpre navznoter, Mate Xs pa navzven, saj je zaslon na zunanji strani in tako samo eden. Fold ima seveda večji zaslon znotraj, na zunanji strani pa še dodatnega, manjšega, za takrat, ko je zaprt. Kadar je zaprt (prepognjen, sklopljen, …), Mate Xs deluje kot neobičajno debel telefon, sicer pa sploh ne izdaja, da bi bil kaj hudo posebnega, če ga pogledaš s sprednje strani. Zaslon, kolikor ga je takrat vklopljenega, je podobno velik, kot pri kakšnem običajnem mobilniku. Malo je roba in na levi bi lahko šel mogoče bolj čez rob, zato je nekoliko ozek, a to ne moti. Reč tudi ni pretirano težka, tako da se jo da uporabljati v teh proporcih. 

Odpiranje je zanimivo. Za razliko od Folda ima zatič, ki ga drži skupaj, s tipko pa se to sprosti, da skoči narazen. Potem gre do treh črtrtin odpiranja skoraj sam, za zadnjo četrtino pa je treba uporabiti nekaj sile in to je v prvih nekaj poskusih malo nelagodno, ker človek ne ve, kako bo zadeva preživela. Ko vidiš, da brez težav, se privadiš in odpiranje ni več nič posebnega. Zaslon je tudi tu nekoliko neraven, se pa ne vidi kakšna konkretna guba. Bolj me skrbi folija, ki je tovarniško nalepljena na zaslon in se je ne sme odstranjevati. Je namreč ključna zaščita, vendar hitro nabira praske, pa tudi prah in drugo nečistočo. Zato jo je treba ves čas brisati, od robovih pa se znajo sčasoma nabrati mikro smeti, ki jih bo težko spraviti stran. Nisem najbolj optimističen, kako bo telefon izgledal čez pol leta ali kasneje. Občutek pri uporabi seveda ni tak kot smo ga navajeni, saj ni stekla, a vseeno ni slab. Sam zaslon pa je lep, z visoko ločljivostjo in živimi barvami, a ne pretirano svetel. Ob vsakem odpiranju in zapiranju naprave pa ga je treba izključiti, sicer definitivno nekaj nehote pritisneš. 

Jasno je, da mora taka naprava ponuditi nekaj v smislu dodatne uporabnosti, sicer je smisel njenega obstoja hudo vprašljiv. Tu so moji občutki še vedno mešani. Določene spletne strani se odprejo lepo in je izkušnja podobna kot na prenosniku, tudi nekatere aplikacije pokažejo več vsebine, druge pa celo manj kot na klasičnem telefonskem zaslonu. Največji grešnik glede tega je Twitter. Pri videu je veliko črnine spodaj in zgoraj in v resnici slika ni kaj dosti večja kot na kakšnem P30 Pro ali čem podobnem. Je pa ta naprava boljša za branje, branje in pisanje e-pošte, tipkanje daljših besedil in dve aplikaciji, ena ob drugi, sta tudi lahko smiselna možnost, denimo družabno omrežje in brskalnik, da na eni strani drsiš skozi časovnico, na drugi pa prebiraš vsebino na povezavah, ki jih odpiraš. Žal se širine teh aplikacij ne da prilagajati, obvezna je razdelitev na pol. Lahko je ena aplikacija tudi v lebdečem oknu. Igre se večinoma odpirajo polnozaslonsko, a vseeno zanje ne bi kupoval tega telefona, so drugi primernejši. Zaradi odzivnejšega zaslona, večje baterije, boljših zvočnikov (tu je eden in precej povprečen) in še česa. Dokler sam Huawei in razvijalci aplikacij še malo bolje ne prilagodijo vsebine zasnovi same naprave, je dodatna uporabnost v primerjavi s klasiko omejena. Res pa bi moral zadevo uporabljati dlje, da bi lahko da dokončno sodbo o vsem skupaj.  

Seveda pa so aplikacije dodaten problem. Ko sem pred nekaj dnevi testiral Mate Xs, sem kot najboljšo možnost, kako dobiti na telefon še vse tisto, česar Huaweijeva tržnica AppGallery ne ponuja (in tega je za zdaj še zelo veliko), videl metodo Phone Clone, ki naredi kopijo “starega” telefona te znamke na novega. Prenese večino aplikacij, nameščenih na starem, marsikatega tudi deluje, a seveda ne bo deležna posodabljanja, kar je problem. Kasneje se je pojavila še metoda z aplikacijo Chat Partner, ki jo je Marjan takoj preizkusil na telefonu P40 Lite, in to je trenutno najbolj eleganten način, kako na novega Huaweija dobiti Trgovino Play in vse aplikacije. Koliko časa bo to delovalo, pa je nemogoče napovedati. 

Kot fotoaparat je ta naprava zanimiva, saj ima vrhunski hardver in tudi pametno postavitev, da lahko vedno fotografiraš ali snemaš z istimi objektivi. Galaxy Fold ima komično število ločenih foto-video sklopov, tu je samo eden, in ta na nivoju. Seveda pa se da isto stvar kupiti za tretjino cene, če se odpoveš prepogljivemu zaslonu. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Najnovejši prepogljivko je najmanj enako atraktiven kot tisti, ki sem jih preizkusil pred njim, mogoče še bolj, ker je zaslon ves čas viden. Težko pa ob omejenem času z vsemi temi napravi rečem, kateri koncept mi je bolj všeč. Vsak ima svoje prednosti in tudi slabosti. Z marsikaterega vidika je boljši zaslon na zunanji strani, a pri notranjem mi je všeč, da lahko na pol odprto napravo postavim na mizo ter nekaj gledam ali komu pokažem. V vsakem primeru pa trenutno ne vidim ničesar, kar bi opravičevalo zasoljenih 2500 evrov. 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.