Huawei Mate Xs; izboljšan, drag in Google »free« (#VIDEO)
Marjan Kodelja 24. februarja 2020 ob 19:38

Huawei z zložljivim telefonom Mate Xs stopa v drugo generacijo teh naprav, razvili pa so ga tudi na podlagi izkušenj s predhodnikom brez črke »S« v nazivu. Pričakovano ima vse najboljše, kar ta hip Huawei premore, tudi tržnico aplikacij AppGallery, ki postaja osrednje mesto zanje na pametnih napravah tega kitajskega izdelovalca.

Andrew Garrihy, ki nas je pozdravil v živo z odra, je prepričan, da bo leto 2020 presodnega pomena, enako po meni tudi izvršni direktor Richard Yu, ki je prireditev oddelal preko video povezave. Ostaja optimističen in prepričan, da lahko Huawei uporabnikom nudi čisto vse, kar potrebujejo. Naprave, ki so strojno po njegovo v vrhu svojih razredov, sistem, ki nudi višjo stopnjo varnosti zaradi izboljšav, ki jih je Huawei naredil na prosto kodni različici sistema Android in aplikacije, ki so prilagojeno za uporabo mobilnih storitev Huawei (HMS). Saj veste, koga pa niso pretirano omenjali.

Mate Xs strojno obeta, vendar mu dve stvari ne gresta na roko

Po Samsungovem zložljivem pametnem telefonu Galaxy Fold nas je seveda zanimalo, kako se obnese Huaweieva naprava, pri kateri se zaslon »zloži« po zunanjosti in ne notranjosti. Prednost takšnega razmišljanja je potreba po samo enem zaslonu in enem sklopu kamer, slabost pa manj zaščiten zaslon, ko je telefon zložen. Kajpada smo ga imeli v rokah mnogo premalo časa, da bi podali dokončno vrednostno sodbo, vendar prvi občutki niso slabi. Zaslon telefona Mate Xs ni zaščiten s steklom, naj pa bi bila plastična zaščitna plast dvojna in mnogo trajnejša od enojne. Iz razumljivih razlogov, hostese so nas ves čas opazovale, tega nismo preverjali. Niti z nohtom. Občutek, ko imaš napravo v roki, pa je dober. Robovi okoli razklenjenega zaslona velikega 8 palcev niso pretirani, predvsem pa je ta pravilne oblike, nikjer ga namreč ne zmoti zareza za kamere, saj je sklop z njimi v debelejšem delu ene stranice naprave. Ko je telefon zložen, ima en zaslon diagonalo 6,6, drugi na drugi strani (na hrbtišču) pa 6,38 palca. Zaslon je en, a ko je naprava zložena, deluje kot bi imela dva. Glavni je tisti večji, uporabljamo ga tako kot zaslon običajnega telefona, manjši pa služi za drugotne naloge. Kot je na primer snemanje selfijev, za kar takisto uporabimo eden in edini sklop štirih kamer. Ne bomo posegali preveč vanje. Pri njihovem snovanju je imela spet prste vmes Leica ter so zelo podobni sklopu na telefonu P30 Pro. Glavna kamera ima tipalo s 40 milijoni slikovnih pik, ultra široka 16 milijonov, tele-kamera 8, tam pa je še kamera za zajem globine posnetka (TOF).

Tečaj, ki je odločilen element zlaganja, naj bi imel kar 100 delov, praktično pa to lahko tudi pomeni, da je ravno toliko možnosti, da gre karkoli narobe. Vendar je Huawei zagotovil, da je preverjen in trdoživ. Ko je telefon zložen, sta oba dela med seboj »zapahnjena« in je treba pritisniti gumb, da se razkleneta. Tedaj kar skočiti narazen, kar kaže, da je tečaj v tem stanju malce napet. Ne razpre pa se v celoti (do 180 stopinj), to moramo storiti ročno. Zanimivo pa je, da v razklenjenem stanju sredinska guba ni tako očitna, kot pri Foldu. Nasploh smo imeli občutek, da je zaslon res popolnoma raven in da imamo v rokah tablico, ne pa napravo, ki jo je mogoče zložiti.

Če se je med lansko predstavitvijo družine naprav Mate 30 še upalo, da bo Huawei dobil dovoljenje, tega upanja (skoraj) ni več. Mate Xs bodo čez dober mesec dni sledile še naprave družine P40, verjetno prav tako brez Googlovih aplikacij.

Kaj več, med drugim tudi, kako se naprava obnese v realnem primeru rabe in kako vzdržljiva je baterija s kapaciteto 4500 mAh in 55-vatnim hitrim polnjenjem, pa bomo lahko povedali, ko bomo dobili napravo na daljši test. Tudi pri nas naj bi bila namreč naprodaj že naslednji mesec. Ne bomo pa slepomišili in bomo zato takoj povedali, kaj nas moti. Zdi se nam, da je cena 2499 evrov (8 GB RAM-a in 512 GB pomnilnika) previsoka in da je v Huaweievi tržnici premalo aplikacij, določenih tipov pa sploh ni, da bi zadostile temu, kar dnevno potrebujemo. Si ne predstavljam, kako bi v Barceloni našli hotel in nato še mesto predstavitve telefona MateXs brez vsaj veste katerih Zemljevidov.

Ni še jasno, kaj od tega bo na voljo tudi pri nas

Čeprav je bil Mate Xs osrednji razlog, zakaj smo nekateri potovali v Barcelono, ki je za ta čas nekam nenormalno prazna, je Huawei dogodek izkoristil za predstavitev še cele četice naprav. Te pa so vsaj malo tudi plod težav, s katerimi se Huawei sooča, saj so nam želeli dokazati, da je njihov ekosistem prav tako zanimiv, kot sta zanimiva Googlov in Applov. Ne bomo sodili, saj so priznali sami. Trenutno so z njim na tretjem mestu, precej daleč za ostalima dvema.

Med novimi napravami zna k nam najprej priti tablični računalnik MatePad Pro z 10,8-palčnim zaslonom, med drugim tudi v izvedenki za omrežja pete generacije 5G. Čeprav se nam je tablica dopadla, pa ne more skriti podobnosti z Applovimi izdelki oziroma se ne moremo znebiti občutka, da so jo predstavili, ker jo ima tekmec in ker menijo, da mora biti del tudi njihovega ekosistema naprav. Podobno kot omenjeni ima magnetno tipkovnico (129 evrov) in pisalo M-pencil (99 evrov), njene cene pa se začnejo pri 549 evrih.

Poleg tablice so novi tudi prenosniki. MateBooki X Pro imajo po novem procesorje Intel Core desete generacije, predstavniki nekoliko cenejše družine MateBook D (14 ali 15-palčna modela) pa do procesorja AMD Ryzen 7. Ti so zanimivi še zaradi tipala prsnega odtisa v tipki za vklop ter kamere, ki se skriva pod tipko v sredini niza funkcijskih tipk. Cene prvih se začnejo pri 1499, drugih pa pri 649 evrih. Za enkrat pa še nimamo podatkov ali bodo kateri od teh sicer kakovostnih izdelkov, na katerih je že naložen sistem Windows 10, pa tudi pisarniški paket Office 365, na voljo tudi v Sloveniji.

Podobno velja tudi za zadnja dva predstavljena izdelka. Gre za usmerjevalnik Huawei Wi-Fi AX3 ter napravo za povezavo domačega omrežja z mobilnim omrežjem pete generacije Huawei 5G CPE Pro. Za obe je značilno, da podpirata standard Wi-Fi 6+, ki v teoriji obljublja hitrosti do 2,4 Gb/s.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Zadnji del prireditve je Richard izkoristil, da nam je predstavil napore Huaweija pri oblikovanju lastnega ekosistema aplikacij, ekosistema Huaweijevih mobilnih storitev (HMS) ter naporom, ki jih vlagajo, da bi k sodelovanju privabili razvijalce. Veliko prekmalu je soditi, ali jim bo uspelo odpreti tretjo pot, tretji ekosistem naprav, storitev in aplikacij, ki je kot protiutež Applu in Googlu morda potreben. Dejstvo pa je, da je od njega odvisna prihodnost podjetja, kajti naprave odlične kakovosti same sebi niso dovolj, če ni tistega, kar jih dela uporabne.

Žal »google« ni gluten, ki ga jemo ali ne, pa je za večino vseeno, odvajanje od Google je namreč težje. Da pa se čisto normalno živeti tudi brez storitev, na katere smo se navadili samo zato, ker so zastonj.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja