Huawei Mate X3: Letvica za prepogljive telefone je zdaj bistveno višje (#video)
Matjaž Ropret 30. junija 2023 ob 05:57

Poleg Samsunga ima Huawei najdaljšo zgodovino s »prepogljivčki«, poleg tega je z njimi nekoliko bolj drzen in se manj ozira na cene, kar se odraža v njihovi strojni opremi. To še posebej velja za najnovejšega predstavnika Mate X3, saj tako izpopolnjenega telefona s prepogljivim zaslonom še nismo videli. Xiaomi Mix Fold 2 je morda še celo za odtenek tanjši, toda Huaweijev model naredi mnogo boljši celokupni vtis.

Huawei je kljub sankcijam in posledično precej slabši prodaji tudi edini proizvajalec, ki se ukvarja s tremi vrstami prepogljivčkov. Mate X3 je najbolj »klasične« vrste z zunanjim in notranjim zaslonom ter odpiranjem v slogu beležnice ali knjige, ki razkrije sicer skriti večji zaslon. Linija Mate Xs ima zgolj zunanji zaslon čez skoraj celotno širino, ki je izpostavljen tudi v prepognjenem stanju, P50 Pocket pa je (bil) pokončen preklopni telefon in za zdaj še ni bil deležen naslednika. Pri Mate X3 je napredek v primerjavi s prejšnjo generacijo očiten, saj so ga bistveno stanjšali in je tako zaprt komaj še kaj debelejši od najbolj zmogljivih običajnih, ploskih telefonov, kot so Mate 50 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra ali Apple iPhone 14 Pro Max. Stranici sta povsem sklopljeni, nikakršne špranje ni med njima, in tudi tečaj je odličen, saj je odpiranje gladko in ne zahteva veliko sile, poleg tega pa telefon ostane v kakršni koli na pol odprti poziciji, kar je odlično za video konference in druge namene. Ko je odprt, tudi skoraj nima »hribčka« v sredini, kot denimo Mate Xs 2, ki ni nikoli povsem raven. Sredinska guba je opazna, a ni moteča. Še najbolj zaradi odbleskov moti zaščitna folija na notranjem zaslonu, vendar to na srečo v običajni dnevni svetlobi ni težava. Zunanji zaslon je nekoliko ožji kot pri neprepogljivih telefonih, a širši kot denimo pri Galaxyjih Z Fold, zaradi česar je povsem uporaben za večino opravil. Oba zaslona sta sicer vrste OLED z dinamičnim osveževanjem do 120 Hz in sta zelo lepa, pri čemer se zunanjemu vidi, da ga prekriva običajno steklo ter lahko daje zares vrhunske kontraste ter občutek pri uporabi (še posebej, če bi odstranil tovarniško nameščeno folijo), medtem ko je pri notranjem oboje za kanček slabše, vendar še vedno zelo dobro. Skratka, kdor je doslej videl zgolj korejske prepogljive modele, bo verjetno prvih nekaj sekund osuplo vrtel po rokah ta inženirski presežek.

Še eno področje, na katerem Mate X3 izstopa med prepogljivimi, je fotografija. Kar nekako smo se navadili povprečne fotografske kakovosti v tovrstnih napravah, četudi so praviloma med najdražjimi na trgu. Tudi pri dotičnem bi lahko zagovarjal oboje. Da sem nekoliko razočaran glede na (še malce dodatno napihnjeno) redno ceno 2400 evrov, a tudi, da sem prijetno presenečen, če vem, kaj zmore najožja konkurenca. Fotografije glavne kamere so za moj okus malenkost pretemne, toda tak »pikslovski« slog je vseeno bolj naraven od »samsungovskega« pretirano svetlega in glede detajlov ter ostalega res niso napačne. Zelo veliko da od sebe tudi teleobjektiv s petkratno optično in še vedno precej uporabno desetkratno hibridno povečavo. In še ultraširokokotni objektiv ni napačen. Tukaj je nekaj primerov:

Na žalost programska oprema ne sledi izvrstni strojni, ne izkoristi polnega potenciala telefona. O tem sem več povedal in pokazal v videu, bistvo pa je, da prilagajanje postavitev več aplikacij za skoraj kvadratni notranji zaslon ni na ravni konkurence. Pa tudi, da je nekaj preveč omejitev, katere aplikacije se sploh da umestiti na tak način in katere podpirajo ležečo delitev zaslona, ne zgolj pokončne. Plavajoča okna malo pomagajo k boljši izkoriščenosti ponujene površine, a to ni povsem to. Če k temu dodamo še znane zoprnije glede aplikacij na Huaweijevih telefonih, dobimo nekaj, kar bo peščici, ki znajo navigirati skozi vse to, najboljša naprava na svetu, večini ostalih pa prej neizkoriščen sijajen hardver z absolutno previsoko ceno. Kakšne vmesne poti verjetno ni.

Več o še nekaterih vidikih Huaweija Mate X3 pa v videu.

HVALIMO:
  • Fantastično izdelan in neverjetno tanek za telefon s prepogljivim zaslonom
  • Dovolj širok zunanji zaslon, uporaben notranji, posebej za branje
  • Solidna stereo zvočnika
  • Hitro žično in brezžično polnjenje
  • Dober in uravnotežen nabor kamer
GRAJAMO:
  • Astronomska cena
  • Znane omejitve z aplikacijami
  • Najslabše prilaganjanje dveh ali več aplikacij na notranji zaslon med vsemi prepogljivčki
  • Trajanje baterije je zgolj povprečno
  • Ni podpore za omrežja 5G
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja