Huawei Mate X2 je kot izboljšan Galaxy Fold
Matjaž Ropret 22. februarja 2021 ob 14:41

Huawei je med prvimi predstavil telefon s prepogljivim zaslonom in pri predlanski ter lanski izvedbi je poskušal z drugačnim pristopom kot Samsung. Modela Mate X in Mate Xs sta namreč imela zaslon na zunanji strani in prepogibanje, ki je širino prepolovilo, iz tablice v telefon, je zgolj izključilo polovico tega zaslona, ni pa ga skrilo. Danes na Kitajskem predstavljeni Mate X2 pa je zasnovan enako kot Galaxy Z Fold2, z običajnim zunanjim zaslonom in večjim notranjim.

Že ves čas, odkar obstajata obe liniji zložljivih telefonov, so mnenja o tem, kateri pristop je boljši, deljena. V uredništvu Tehnozvezdja je Marjanu bolj všeč zaslon na zunanji strani, ki med drugim ves čas omogoča uporabo enega foto-video sklopa in ne podvaja zaslonov, meni pa je ljubša izvedba z notranjim prepogljivim zaslonom, ki se jo da uporabno postaviti napol odprto na mizo in kjer je ta zaslon večino časa zaščiten pred zunanjimi vplivi. Ne vem, ali so v Huaweiju povsem pokopali prvi koncept, ki so ga zagovarjali doslej, ali zgolj poskušajo zdaj še z drugim, vsekakor pa so si dobro ogledali slabosti konkurenta.

Mate X2 ima zaslona bolj smiselnih velikosti in razmerij kot Galaxy Z Fold2. Zunanji je 6,45-palčni v razmerju 21:9, kar je bližje običajnemu kot razpotegnjenih 25:9. Notranji ima manj koristno, skoraj kvadratno razmerje stranic (8:7,1), a je zato njegova diagonala osem palcev v primerjavi s 7,6 pri konkurenčnem izdelku. Oba zaslona sta vrste OLED in imata 90-herčno osveževanje, ločljivost pa je pri zunanjem 1160 x 2700 in pri notranjem 2200 x 2480.

Dizajn je nezgrešljivo podoben kot pri P40 Pro ali Mate 40 Pro, tudi barve (svetlo modra, rožnata, črna in bela) smo že videli, največja sprememba in izboljšava glede na južnokorejskega tekmeca pa je zapiranje, ki ne pušča skoraj nič špranje. To je Samsung v drugi generaciji sicer popravil, a še vedno sta se stikali zgolj skrajni konici obeh polovic, bolj proti sredini pa se je razmik vedno bolj večal.

Telefon pričakovano poganja procesor Kirin 9000, enako kot denimo Mate 40 Pro, zraven pa je 8 GB delovnega pomnilnika in 256 ali 512 GB prostora za shranjevanje podatkov. Fotoaparat je na zadnji strani, s kar štirimi objektivi, in v luknjici v zunanjem zaslonu, dilemo, kako skriti kamero v notranjem zaslonu pa so v Huaweiju rešili enostavno – te kamere preprosto niso vgradili. Glavna ima sicer osrednje tipalo s 50 milijoni pik, ultraširoki objektiv s 16-milijonskim tipalom in še dva teleobjektiva. Tisti s trikratno povečavo ima tipalo z 12 milijoni pik, drugi s periskopsko 10-kratno povečavo pa 8 milijonsko tipalo. Najbolj podoben sklop je doslej imel Mate 40 Pro+, seveda pa se ni mogoče izogniti niti primerjavi z Galaxyjem S21 Ultra. Selfijevski fotoaparat v zunanjem zaslonu ima 16-milijonsko tipalo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Baterija v tem telefonu ima skupno kapaciteto 4500 mAh in podpira hitro polnjenje s 66W, ustrezen polnilnik naj bi prilagali v prodajni komplet. Žal pa ni brezžičnega (Qi), očitno je zmanjkalo prostora za tuljavo. Seveda je prisotna podpora za 5G in odsotna Googlova tržnica ter možnost nameščanja aplikacij in storitev ameriškega ponudnika. Huawei se še vedno lahko zanaša zgolj na svoje mobilne storitve ter tržnico App Gallery. Drugače povedano, v taki obliki bo telefon verjetno prišel v Evropo, če kdaj bo. Za zdaj so ga predstavili za kitajski trg, kjer bo stal 18 tisoč ali 19 tisoč juanov, kar preračunano znese 2300 ali 2400 evrov.

Fotografije: Huawei

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja