Huawei Mate X2: Daleč najboljši prepogljiv hardver do zdaj! (#video)
Matjaž Ropret 13. maja 2021 ob 12:34

Že nekaj let beremo in poslušamo mnenja, da se je razvoj pametnih telefonov ustavil ali vsaj upočasnil. Napredek pri zaslonih, kamerah, procesorjih in še čem sicer take ugotovitve negira, a iz perspektive običajnega uporabnika se res lahko zdi, da je tudi nekaj let star model skoraj enako dober kot najnovejši. Kar pa nikakor ne velja za naprave s prepogljivimi zasloni. Pri teh je napredek iz leta v leto skoraj šokanten in najnovejši dokaz je Huawei Mate X2, ki smo ga dobili na kratek preizkus.

To je Huaweijev tretji »prepogljivček«, vendar precej drugačen od modelov Mate X in Mate Xs, ki smo ju videli predlani in lani. Je pa tudi doslej daleč najboljši svoje vrste. Vsaj s strojnega vidika, programski del je malo manj navdušujoč. Omenjena sta imela zaslon zgolj na zunanji strani, ko je bil »telefon« zaprt se je malo več kot polovica zaslon izključila, ko smo ga odprli, pa se je vključil celoten in s tem ponudil površino majhne tablice. Z vidika fotografiranja in snemanja je bila rešitev v redu, ker je bil v vsakem primeru v uporabi isti sklop objektivov, v ostalih pogledih pa mi je bolj všeč koncept z notranjim, bolje zaščitenim prepogljivim zaslonom. Prav na takega je v novi iteraciji presedlal Huawei. Tako je na zunanji strani zaslon dokaj običajne velikosti – 6,45 palcev – z razmerjem 21:9 in ločljivostjo 2700 x 1160. Notranji zaslon pa v diagonalo meri 8 palcev, ima skoraj kvadratno razmerje 8:7,1 in ločljivost 2480 x 2200. Oba sta vrste OLED in zmoreta osveževanje do 90 Hz.

Že velikost in razmerje tega zunanjega zaslona je velik napredek v primerjavi s prejšnjimi podobnimi napravami. Samsung je pri Galaxyju Z Fold2 bistveno povečal zaslon glede na izvirni Fold, še vedno pa je bil bistveno ožji kot pri običajnih telefonih. Ta v Mate X2 deluje skoraj kot kateri koli v neprepogljivih mobilnikih. Druga velika izboljšava je pri notranjem zaslonu, saj se na njem komajda opazi osrednjo in tudi kakšne druge gube, sploh če uporabnik vanj gleda naravnost. Pod kotom se gube malo bolje vidi, pa tudi čuti se jih pod prsti, ampak tudi to precej manj kot pri konkurenci. Poleg tega zaslon nima neugledne zaščitne folije, ki bi povzročala odbleske in bi lahko na vogalih začela odstopati, zaradi česar so jo nekateri lastniki Folda2 kljub Samsungovim drugačnim navodilom odstranili. Pri Huaweijevem izdelku se sicer da opaziti zaščito čez zaslon, a je bistveno lepše integrirana.

Še tretja velika dodelava v primerjavi s Foldi in podobnimi pa je zapiranje. Tečaj in obliki stranic so prilagodili tako, da se naprava popolnoma poklopi, nobene špranje ni več med stranicama, ko je zadeva zaprta. S tem so dosegli najmanj troje. Bistveno lepši izgled, boljšo zaščito in manjšo debelino. Odpiranje teče lepo in razen čisto na začetku ne povzroča nikakršnih zvokov. Ima pa Samsungov konkurent nezanemarljivo prednost v tem, da lahko ostane v kakršnem koli napol odprtem položaju. Kot nekakšen mini prenosnik. Mate X2 vedno pade v povsem odprto tablico. Prav tako nima kamere na notranjem zaslonu, zato ga v tem načinu ni mogoče uporabljati za video konference.

Opisane izboljšave, skupaj z res lepima zaslonoma, pa tudi nakazane slabosti že dobro nakazujejo, kam vse skupaj gre. Hardver je pri tem telefonu ali tablici, za zdaj naprodaj samo na Kitajskem, je čudovit. Sem sodijo še štirje fotografski objektivi za zelo fleksibilen fotoaparat in kamero, uporabna stereo zvočnika, hiter procesor, dovolj baterijske zaloge za cel dan uporabe (ni pa brezžičnega polnjenja). Programska oprema pa pušča veliko neizkoriščenega potenciala in neuresničenih želja. Tudi če pustimo ob strani znane restrikcije, kaj je mogoče poganjati na Huaweijevih telefonih in česa ne, so programerji izredno slabo izkoristili notranji zaslon. Pa tudi glavni foto-video sklop. Za večopravilnost, torej dve ali tri aplikacije hkrati na zaslonu, so možnosti zelo omejene. Mogoče je postaviti zgolj dve drugo ob drugi, vsako na polovici zaslona. Brez možnosti spreminjanja česar koli, nikakor mi ju ni uspelo postaviti eno zgoraj in drugo spodaj, da bi denimo lahko v skoraj polni velikosti gledal TV, serijo ali kakršen koli vide. Da se uvesti še tretjo, v plavajočem oknu – pri čemer je postopek, da uporabnik pride do tega, nepotrebno kompliciran –, a tudi tej je mogoče nato velikost spreminjati samo v izvirnem pokončnem razmerju.

Razen za celozaslonsko branje in gledanje videa je tako Mate X2 s to programsko opremo, kot jo je imel nameščeno testni primerek, omejeno uporaben. Glede na videno je to velika škoda, ker ima naprava res potencial, da bi lahko v marsikateri situaciji nadomestila tako prenosnik kot tablico. Ne bi pa rad delal kakršnih koli zaključkov, kajti to je bil kitajski primerek, ni jasno, če bodo ta izdelek sploh kdaj prodajali kje drugje, in če bi ga, se nadejam še kakšne prilagoditve programske opreme. Vsekakor pa je Huawei pokazal, kaj se že da storiti s prepogljivimi zasloni in zaradi tega se prihodnosti na tem področju veselim.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.