Huawei Mate 40 Pro vendarle prihaja v Slovenijo in ga že lahko prednaročiš
Matjaž Ropret 19. januarja 2021 ob 13:01

Jesenska predstavitev Huaweijevega paradnega telefona je v letu 2020 šla precej bolj mimo kot nekaj sezon pred tem. Zakaj, ni treba izgubljati besed, pa vendar je Mate 40 Pro izdelek, ki bi si zaslužil pozornost, saj predstavlja vrhunec razvoja, dokler je kitajski proizvajalec še lahko deloval kolikor toliko nemoteno (če izvzamemo nedostopnost Googlovega Androida). Kmalu ta telefon prihaja v prodajo v Sloveniji in do konca meseca ga je mogoče prednaročiti za 1199 evrov in zraven dobiti še (izvrstne) slušalke Freebuds Pro.

Z modeli Mate je Huawei običajno predstavil procesor naslednje generacije in tako je tudi tokrat, saj telefon poganja Kirin 9000, izdelan v 5-nanometrskem proizvodnem procesu (kot Applov A14 Bionic), kar v primerjavi s predhodnikom po besedah proizvajalca »znatno izboljšuje zmogljivost in energijsko učinkovitost.« Sistem na čipu vključuje modem 5G, enota za umetno inteligenco pa med drugim pomaga pri obdelavi fotografij in video posnetkov.

Na fotografskem in video področju je linija Mate v preteklosti kombinirala nekatere novosti in znane elemente iz linije P. Tudi tokrat tradicija ostaja, saj glavni fotografski modul s 50-milijonskim, velikim tipalom in dokaj kratko goriščnico (23 mm) ter petkratni periskopski zum z 12-milijonskim tipalom že poznamo iz P40 Pro. Po drugi strani pa se je poslovilo 40-milijonsko tipalo za ultraširoki objektiv, ki sta ga imela tako P40 Pro kot pred njim Mate 30 Pro. Nadomestilo ga je tehnološko nekoliko manj impresivno 20-milijonsko. Čemu ta sprememba, pa lahko samo ugibamo. V Huaweiju sicer poudarjajo napredno umirjanje slike pri snemanju videa ter dvojno snemanje (z dvema objektivoma naenkrat).

Kot običajno je Mate nekoliko večji od P-ja, tudi z večjim zaslonom (seveda OLED). Ta meri 6,76 palcev, ima neobičajno ločljivost 1344 x 2772 in (dinamično) osveževanje z 90 Hz. Slednje lastnosti predhodnik še ni imel, saj jo je Huawei prvič uvedel letos pomladi, ni pa hitrosti še dvignil na 120 Hz, kot večina konkurentov. Tokrat ni zareze na sredini, ampak dokaj velik izrez na levi strani, saj vsebuje dvojno selfijevsko kamero. Tudi to so povzelo po P40 Pro, le da je »luknjica« malenkost nižja.

Precejšnje novosti prinaša Mate 40 Pro na področju polnjenja. Baterija je za odtenek manjša kot lani (4400 mAh namesto 4500 mAh), toda polni se s kar 66W. Ustrezen polnilnik je za razliko od določenih drugih novejših modelov konkurenčnih znamk priložen. Na voljo pa je še ultra hitro brezžično polnjenje (50W), za kar pa je treba dokupiti dokaj drag polnilni podstavek, na starejših bo pač šlo počasneje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Platforma je, vsaj za zdaj (morda se z menjavo oblasti na drugi strani Atlantika kaj spremeni), odprtokodni Android s Huaweijevimi storitvami (HMD). Trgovina AppGallery je v zadnjem letu opazno napredovala, še posebej glede slovenskih aplikacij, še vedno pa je marsikaj treba najti v alternativnih tržnicah.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja