Huawei Mate 30 Pro, Jeti med telefoni (#video)
Matjaž Ropret 19. septembra 2019 ob 18:05

Predstavitev je minila, kot skoraj vsaka druga. Opis vseh naprednih tehnologij in zmožnosti telefona, samo na koncu kratka omemba odsotnosti Googlovih mobilnih storitev, ki so jih nadomestile Huaweijeve. Tudi ceno za Mate 30 in Mate 30 Pro so povedali, kot da se bo prodaja začela zdaj zdaj in povsod po svetu. Česar smo bili navajeni v zadnjih letih. Toda 2019 za Huawei ni običajno leto, saj se sooča z ameriški sankcijami in usoda omenjenih telefonov je še vedno negotova, a naj bi po nekaterih podatkih iz visokih krogov v korporaciji tudi v Evropa prišli v prodajo že čez en mesec. Škoda bi bila, če ne bi, kljub precej zasoljeni ceni.

Verjetno je izstopajoča lastnost Mate 30 Pro, ki bi ga dobili v Sloveniji (»običajni« Mate nas je že lani obšel), v njegovem fotografskem in video delu. Vendar je še marsikaj drugega, vrednega omembe, navsezadnje so tudi na predstavitvi do fotoaparat prišli šele nekje na sredini. Najprej so se malo ponorčevali iz oblikovanja zadnjega iPhona, češ da so sami opravili precej boljše delo s štirimi foto krogci zadaj. Postavili so jih v večji krog, okrog njega pa naredili obroč, ki ustvarja optično iluzijo postopnega vzpenjanja. Zadnja stran je lahko steklena ali iz »veganskega« usnja, pri eni od štirih barv stekla (usnje ima dve) se to preliva iz svetlečega v »mat«. Ob strani ni tipke za glasnost, ampak jo zamenjuje drsanje po robu zaslona.

Spredaj dominira zaslon »obzorje« (horizon display) z diagonalo 6,53 palcev, ki pa rahlo zavaja, saj gre zaslon povsem čez rob, skoraj do sredine telefona (po debelini). Ukrivljenost je precejšnja, ne zgolj rahla kot pri kakšnem drugem telefonu. Ekran sam pa izgleda odlično, še malo so izboljšali barve v primerjavi s prejšnjimi telefoni te znamke. Na vrhu je zareza, ki vsebuje precej tehnologije za 3D-prepoznavanje obraza. Znotraj zaslona pa čitalnik prstnih odtisov druge generacije.

Telefon poganja procesor Kirin 990, ki je menda za četrtino do tretjino bolj zmogljiv, a hkrati tudi za toliko varčnejši od Kirina 980 v Mate 20 Pro ali P30 Pro. Baterija s 4500 mAh naj bi zato zdržala zelo dolgo, polniti pa jo bo mogoče zelo hitro, s kablom pri 40 vatih in brezžično pri kar 27 W. Tudi povratno brezžično polnjenje – če so na telefonu slušalke, ura ali drug telefon – je menda zdaj trikrat hitrejše. Obstajala bo seveda tudi različica 5G, za katero tudi pravijo, da predstavlja že drugo generacijo tovrstnih telefonov in da podpira veliko več frekvenčnih pasov ter višje hitrosti kot konkurenca.

Prej omenjeni fotoaparat ima znova tri objektive in skupno štiri tipala, četrto namreč meri globino (ToF). Objektivi imajo goriščnice 18, 28 in 80 mm, pri prvih dveh pa so uporabili veliki tipali s 40 milijoni točk, pri čemer ima tisto za ultraširoki kot razmerje stranic 3:2 in je vrste rggb, za glavni objektiv pa 4:3 in barve ryyb. To je prvič, da je kdo za ultraširoki pogled vgradil nekaj resnega in tudi optično umirjanje slike. Teleobjektiv ima še naprej 8 megapik, a tudi optični umirjevalnik. Še posebej ponoči naj bi ta telefon odpihnil konkurenco, veliko pozornosti pa so posvetili tudi videu, ki je bil doslej šibka točka Huaweija. Zdaj ponuja veliko profesionalnih možnosti, snemanje v 4K s 60 sličicami na sekundo in tudi superpočasne posnetke s kar 7680 sličicami na sekundo (seveda v nižji ločljivosti). Aplikacija za fotografiranje je prilagojena tudi za umirjani nosilec DJI Osmo Mobile 3 in bliskavici Profoto C1 in C1 Plus.

Nameščen je Android 10 s Huaweijevo preobleko EMUI 10, vendar, kot rečeno, brez Googla. Tržnica za aplikacije je Huawei App Gallery in direktor oddelka za potrošniške naprave v tej korporaciji Richard Yu je napovedal, da bodo namenili milijardo dolarjev za novačenje razvijalcev. Povsem možno je, da bodo telefon v Evropi poslali na police, ko bodo samozavestni, da imajo dovolj dober in obsežen nabor v omenjeni trgovini. EMUI 10 ima sicer nekaj prijaznih lastnosti, denimo temni način, ki lahko v črnino preobleče tudi aplikacije, ki zanj niso prilagojene, izboljšan prikaz na izključenem zaslonu in pametno obračanje vsebine, ki menda odpravlja klasično težavo, ko hočemo telefon uporabljati leže.

Zraven so predstavili še uro Huawei Watch GT 2, znova spomnili na popolnoma brezžične slušalke FreeBuds3 in rahlo presenetili še s televizorjem Huawei Vision. O teh izdelkih več v prihodnjih dneh, kažejo pa na to, da podjetje resno gradi svoj ekosistem naprav, kamor denimo sodijo tudi prenosniki, ki lepo sodelujejo med seboj. In bodo, tako je verjetno upanje znotraj Huaweija, uporabnike kot celota prepričali bolj od navezanosti na Google. V regiji, kamor sodi Slovenija, Mate 30 Pro za zdaj ne bo v prodaji, a če dejansko pride v Evropo že oktobra ali novembra, se lahko tudi pri nas sčasoma pojavi. Priporočena cena je 1099 evrov, za kar bi kupec dobil 8 GB pomnilnika in 256 GB shrambe. Različica 5G bo še sto evrov dražja. Kjer jo bodo prodajali.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.