Huawei Mate 10 (Pro) je na prvi pogled močna in cenovno razumna konkurenca Samsungu in ostalim
Matjaž Ropret 16. oktobra 2017 ob 18:29

Jesenskemu valu novih vrhunskih telefonov so se danes pridružili še Huaweijevi aduti. Serija Mate 10 tokrat obsega štiri telefone, a od teh sta za Slovenijo aktualna dva. Glavni poudarek v podjetju dajejo na Mate 10 Pro, v prodaji pa mu bodo pridružili še Mate 10 Lite, ki bo verjetno glavna prodajna uspešnica iz te družine, čeprav bi v Huaweiju zagotovo radi videli, da bi tokrat vendarle resno konkurirali izdelkom, kot so Galaxy Note8, LG V30 in tudi iPhone8 (in X).

Glavna posebnost modela 10 Pro in tudi »običajne« desetice je v procesorju (sistemu na čipu) Kirin 970. Tega so napovedali že pred dobrim mesecem na sejmu IFA, vsebuje pa namenski del za umetno inteligenco. Ta zna prepoznavati določene objekte in še marsikaj, in zato tisto, kar uporabnik želi, najti in ponuditi hitreje od glavnega procesorja. Med drugim naj bi zadeva prav prišla pri fotografiji, njeno praktično vrednost pa bo seveda treba preizkusiti. Različica Lite bo imela manj zmogljiv čip brez te dodatne funkcionalnosti, pa tudi sicer bo precej okrnjena. A na predstavitvi ji Huaweijevi predstavniki pravzaprav niso namenili niti besedice. Stavijo pač na to, da izgleda identično in bodo kupci imeli vtis, da za polovičen znesek dobijo vsaj podoben, če že ne enak proizvod.

Med standardnim in »profesionalnim« Mate 10 je ključna razlika v zaslonu. Pro je povsem v trendu, saj ima razmerje 18:9 in ekran OLED, ki se razteza na šest palcev. Zaradi energijske učinkovitosti je ločljivost zgolj »raztegnjena« Full HD, zato pa je prisotna podpora sliki HDR. Čitalnik prstnih odtisov je zadaj, ker spredaj zanj ni prostora. Po drugi strani ima standardna desetica še staro razmerje 16:9, a z ločljivostjo QHD (1440 x 2560) in dobro svetilnostjo. Potrudili so se tudi čim bolj stanjšati robove okrog zaslona in tipko s prepoznavo prstnih odtisov vgraditi spredaj, kot pri P10.

Veliko so govorili o vzdržljivosti baterije. Ta ima 4000 mAh in naj bi ponujala tretjino več dela ali zabave kot pri predhodniku Mate 9. Letošnji model podpira tudi hitrejše omrežne tehnologije, ki pa jih v Sloveniji operaterji šele preizkušajo in jih verjetno v mesecih, ko bo novi Huaweijev telefon prodajno zanimiv, ne bodo komercialno uvedli.

Do fotoaparata so na predstavitvi prišli šele po 45 minutah, a je zagotovo omembe vreden. Znova ima pripis Leica, v osnovi je sicer kombinacija tipal enaka, kot jo že poznamo. Glavno z 12 milijoni in pomožno črno-belo z 20 milijoni točk in optičnim umirjanjem pri obeh. Izboljšava je v svetlobni moči, saj je zaslonka tokrat za mobilniško fotografijo zelo dobrih 1,6. Lanski model je imel to vrednost 2,2. Omenjena umetna inteligenca naj bi s prepoznavanjem motivov (rože, domače živali, hrana, …) sama »izboljševala« posnetke. Bomo videli.

Še ena zanimivost je način, v katerem se telefon obnaša kot osebni računalnik. In je mogoče njegov zaslon uporabljati kot sledilno ploščico in tipkovnico. To smo videli že pri Microsoftovi Lumiji 950 pred dvema letoma. Poleg tega pa je tudi Samsung letos ponudil podstavek, ki S8 in Note8 prelevi v PC. Vendar Mate 10 Pro ne rabi ničesar dodatnega, telefon je treba zgolj s kablom priključiti na monitor in prestaviti v ustrezen način, da se uporabniški vmesnik prilagodi.

Mate 10 Pro je vodotesen po standardu IP67 (do pol ure v metru globoki vodi), kar je zdaj že skoraj obvezno za najdražje telefone. Že v osnovi ima naložen sistem Android Oreo (8.0), kar bi tudi pričakovali, glede na to, da v prodajo v Sloveniji prihaja sredi novembra. Nekaj smo slišali še o “izjemnem” zvoku, vendar ne vem čisto natančno, na kaj se je to nanašalo. Stereo zvočnikov reč nima, pa tudi klasičnega izhoda za slušalke ne.

Z 800 evri se Huawei tokrat ni podal ekstremno visoko, ampak bo poskušal z malo razumnejšo ceno konkurirati korejskim in ameriškim izdelkom. Ena od prednosti pri tej ceni je precej velika shramba, saj je je za 128 GB (ob šestih gigabajtih delovnega pomnilnika), kar pomeni, da najbrž sploh ne bo potrebe po vstavljanju pomnilniške kartice, čeprav tudi ta možnost je na voljo. Mate 10 Lite bo stal 400 evrov. Pa še nekaj besed o oblikovanju. Mate 10 Pro izgleda dobro narejen, je dovolj zaobljen, da lepo sede v roko, in bo na voljo v štirih barvah, med drugim v neobičajnih modri in rjavi, kar ga tudi dela nekoliko izstopajočega. Zanimivo pa je, da je zaslon povsem pravokoten, v nasprotju s tem, kar počnejo LG, Samsung in Apple. Izbira proti koncu leta bo vsekakor pestra.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja