Huawei Mate 10 Pro, HTC U11+, Oneplus 5T – trend je očiten
Matjaž Ropret 17. novembra 2017 ob 08:59

Verjetno bi se mi moralo posvetiti že prej, ko so govorili o čez celotno sprednjo stran potegnjenem šestpalčnem zaslonu, pa o dodatnem tipalu za boljšo nočno fotgrafijo, a me je prešinilo šele ob zatrjevanju, kako bo tudi čez eno leto telefon enako hiter kot na začetku. Včerajšnja predstavitev Oneplusa 5T je bila vsaj do neke mere repriza Huaweijevega dogodka za Mate 10 Pro. Nekateri poudarki so bili res slični. In tudi telefona sta si na prvi pogled, po tem, kaj so vgradili vanju in kaj omogočata, zelo podobna. In sta pokazatelja, kakšen bo naslednji telefon, ki si ga bo kupila večina od nas.

Oneplus 5T. To in naslovno fotografijo je prispeval Oneplus.

Neko drugo podjetje ima linijo mobilnih naprav s črko s, Oneplus (ena plus) prišteje ena in dobi t. Tako so lani izdali 3T, letos pa 5T. In kot pri Applu se tudi pri kitajskem izzivalcu vse bolj jasni dejstvo, da je bolje preskočiti originalnega zastavonošo in počakati na izboljšani model, ki je v osnovi zelo podoben, a bistveno bolj atraktiven v nekaterih ključnih lastnostih. Letos so kajpak ugotovili, podobno kot HTC, da so svojega paradnika izdali ravno takrat, ko se je iztekla življenjska doba dragih telefonov z zajetnimi robovi spodaj in zgoraj ter zaslonskim razmerjem 16:9. Obe podjetji, HTC z U11+ in zdaj še Oneplus s 5T, sta pohiteli s pripravo prenovljene različice, ki prehaja s 5,5-palčnega zaslona s klasičnim razmerjem na šestpalčnega v razmerju 2:1. Enako kot tudi Huawei pri Mate 10 Pro in Mate 10 Lite (ne pa tudi pri »standardnem« Mate 10). Zaslon je vrste OLED z ločljivostjo 1080 x 2160, kar je tudi slično Huaweiju, medtem ko je HTC izbral LCD z ločljivostjo QHD+. Kdo ve, če nista Oneplus in Huawei pri Samsungu nabavila enakih komponent. Ekran v Mate 10 Pro je v redu, dovolj oster in barvit, četudi ne povsem na enaki ravni živahnosti, kot jo Samsung rezervira za svoje Galaksije, in z rahlo tendenco hladnega prikaza, toda brez motečega prehajanja v modro ob obračanju telefona. Zato se nadejam, da bo tudi Oneplus 5T imel lep prikazovalnik. Edina razlika je v tem, da niso omenjali podpore za HDR. So pa pokazali, da bo mogoče izbrati različne kalibracije (sRGB, DCI-P3, …). No, velikost telefona je ostala praktično enaka, za las daljši in širši je od predhodnika in tudi od omenjenega kitajskega tekmeca. Je pa nekoliko bolj zaobljen in tudi koti zaslona izgledajo čisto rahlo posneti, medtem ko je Huawei ohranil 90-stopinjske.

Zaslonski trend je torej glavni razlog za nov model, čeprav so nekaj podobnega storili že lani. Vendar je šlo takrat pretežno za rahle nadgradnje hardvera pol leta kasneje, ko so bile na voljo zmogljivejše komponente. Tokrat spreminjajo nekatere ključne zunanje karakteristike izdelka, notranjost pa ostaja več ali manj enaka. Zunaj je pričakovana sprememba še v poziciji čitalnika prstnih odtisov, ki se je preselil na zadnjo stran, in slovesu tipk pod zaslonom, ker ne za eno ne za drugo ni več prostora. Je pa ostal prostor za zvočni izhod. Ko so bili že ravno pri delu, so nekoliko spremenili tudi glavni fotoaparat. Tisti v Oneplusu 5 je ponujal različni goriščnici, standardno in približano, kot v Applovih Plusih in desetici, a odzivi na kakovost fotografij s »teleobjektivom« niso bili najboljši. Tako so zdaj enakemu glavnemu raje dodali dodatno tipalo, ki prevzame nalogo v mraku. Z združevanjem točk naj bi poskrbelo, da je zajete svetlobe na posamezni megapiki več, kar v teoriji izboljša kakovost posnetka. Huawei se problema loteva drugače, tam drugo tipalo pomaga prvemu z zajemanjem dodatnih informacij. Bolj prepričljiv naj bi bil zdaj tudi portretni način. Iskanje perfekcije v čim bolj vernem izrezovanju ospredja in zamegljevanju ozadja je postalo novo hlastanje za svetim gralom telefonske industrije.

Glavne strojne lastnosti ostajajo enake. Procesor Snapdragon 835, šest ali osem gigabajtov pomnilnika, 64 ali 128 GB shrambe, 3300 mAh baterije. Sprednjo prepoznavo prstnih odtisov delno nadomešča prepoznavanje obraza, precej manj sofisticirano, a tudi hitrejše od Applovega. Deluje pa samo za odklepanje zaslona, ne tudi za ostala potrjevanja v aplikacijah. Te še vedno zahtevajo prstne odtise ali geslo.

Huawei Mate 10 Pro

Kot rečeno so veliko pozornosti namenili programski opremi. Sistem OxygenOS še vedno temelji na čistem Androidu, dodaja pa mu nekatere, po mnenju vodilnih v podjetju Oneplus, uporabne možnosti in večjo fleksibilnost. Ob tem, da ohranja hitrost, energijsko učinkovitost, zanesljivost in prijaznost. Zanimiva nova možnost je nameščanje dveh kopij določenih aplikacij za družabna omrežja, da je lahko uporabnik vpisan z dvema računoma, če ju ima. In zanimivo je tudi, da telefon prihaja v prodajo z Androidom 7.1, Oreo napovedujejo za začetek prihodnjega leta.

Oneplus, tako zagotavlja soustanovitelj Carl Pei, ne bo več opustil načela, da bolj kot vse drugo posluša svoje uporabnike. Ko so po uspehu prvenca 1+1 postali preveč samozavestni in pri dvojki izpustili NFC ter uporabili problematičen procesor Snapdragon 810, se jim je to maščevalo in podjetje je komaj preživelo do trojke, ki se je znova prodajala dobro in je bila deležna pozitivnih odzivov. Ne gredo se niti več izletov v nižje razrede, kot je bil model X. Kljub temu, da so zavezani višjemu segmentu, pa vztrajajo pri nižjih cenah od konkurence. Tako bo 5T od 21. novembra naprej stal enako kot petka, za različico 6/64 GB bo treba odšteti 499, za 8/128 GB pa 559 evrov. Pomladi se je taka cena zdela rahlo visoka, toda ob povečevanju apetitov proizvajalcev v zadnjih mesecih je zdaj izjemno konkurenčna. HTC U11+ in Huawei Mate 10 Pro imata oba priporočeno ceno 799 evrov. Ker bosta pri operaterjih, se ju bo dalo dobiti za dobrih sto evrov manj, a z vezavo. Toda še vedno bosta dražja in četudi morda boljša, se Oneplus 5T nakazuje kot dokaj ugodna vstopnica v svet modernih, polnozaslonskih telefonov. Prilagodite in privadite se, šest palcev ekrana ter približno 15,5 cm dolžine in 7,5 cm širine postaja nova norma. Mali kino v žepu. Pravzaprav se je težko pritoževati.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Novo razmerje je mogoče dobiti že za 400€ pri LG G6, res pa je da kakovost zaslona ni na nivoju denimo HTC u11 ali Pixel 2jke. Zato ne vidim neke prednosti v 18:9. Da ne omenjam, da so telefoni pri operaterju/-jih postali kljub vezavi dražji kot se jih dobi na netu, neverjetno a resnično.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.