Huawei in Honor postajata resna ponudnika prenosnikov in športnih ur
Matjaž Ropret 11. septembra 2020 ob 11:05

Huawei se je na svoji razvijalski konferenci (HDC.Together 2020) v Šenzenu pretežno izognil omembi težav, s katerimi se sooča. Prav skoraj ni govoril o telefonih, saj ni povsem jasno, kako jih bo naslednje leto sploh lahko proizvajal. Vemo edino to, da je letošnji jesenski paradni model Meta 40 Pro prestavljen iz običajnega septembrskega termina na oktober ali celo november. Zato pa je podjetje vse bolj aktivno na drugih področjih in ima tam že skorajda bolj atraktivne in izstopajoče izdelke kot med pametnimi telefoni. Tako so tokrat predstavili uri Watch GT2 Pro in Watch Fit, slušalke Freebuds Pro in Freelace Pro ter prenosnika Matebook 14 in Matebook X, kar skupaj s Honorjevimi novostmi iz prejšnjega tedna, predvsem edinstvenim prenosnikom Magicbook Pro, predstavlja že kar konkreten nabor naprav za predbožično obdobje.

Mogoče najbolj odmevna novica iz Šenzena je sicer izid druge generacije operacijskega sistema Harmony OS. Paket za razvoj programske opreme Harmony OS 2.0 za pametne naprave, televizorje, ure in avtomobilske infozabavne sisteme je Huawei že izdal, decembra pa ga bo še za pametne telefone. To bo tudi bolj zanimiv del te zgodbe, kajti 1.0 kljub nekaterim drugačnim začetnim signalom ni bil na voljo za telefone. Tokrat pa Huaweijev šef za potrošniške naprave Richard (Chengdong) Yu celo napoveduje, da bodo prihodnje leto predstavili telefon(e) s sistemom Harmony OS. Pri tem pa naj bi se osredotočili na aplikacije in storitve, ki so sicer delno priljubljene, a jih je v androidnem svetu povsem zasenčila ena, na svojem področju dominantna storitev. Torej bi Huawei gradil popolnoma alternativen ekosistem. Ne vemo pa, koliko se namerava z njim podati ven iz kitajskih meja in ali namerava povsem opustiti uporabo Androida. Upal bi sicer skoraj staviti, da ne. Še posebej, če se morda pozimi ali pomladi res kaj spremeni v ameriški politiki glede Googla in Huaweija.

Mobilna prihodnost je torej meglena, povsod drugod pa Huawei deluje na polnih obratih. Poglejmo šesterico novih izdelkov, ki prihajajo v prodajo ta ali prihodnji mesec.

Watch GT2 Pro in Watch Fit

Osnova ure s Huaweijevo ali Honorjevo znamko je pravzaprav že nekaj časa enaka. Tako je tudi Watch GT2 Pro v drobovju identična kot Honor Watch GS Pro. Procesor Kirin A1, 1,39-palčni okrogel zaslon OLED, vgrajena GPS in kompas, 32 MB delovnega pomnilnika in 4 GB prostora za podatke (glasbo). Tudi programska oprema je enaka in s tem v tej generaciji kopica novih športov, ki jih je mogoče izbrati pri spremljanju vadbe, naprednejše spremljanje srčnega utripa, spanja, stresa in ravni kisika v krvi.

Uri pa se razlikujeta po zunanjosti in namembnosti. Medtem ko je Watch GS Pro robustna ter z veliko baterijo nagovarja pustolovce, se Watch GT2 Pro poda k suknjiču in hlačam na rob. Seveda tudi kakšni drugačni opravi, toda z ohišjem iz titana in keramike ter safirnim steklom je to vsekakor ura, ki nagovarja z eleganco. Na voljo bo z dvema različnima paščkoma – slikonskim (Sport) ali usnjenim (Classic), ceni pa bosta 329 ali 349 evrov. Razlika bo še v bateriji, kajti tu govorijo o »običajni« 14-dnevni avtonomiji in 30-urnem delovanju z GPS-om.

Watch Fit je skoraj popolna kopija Honorjeve Watch ES, ki smo jo že videli prejšnji teden, z eno pomembno razliko. Ta hibrid med uro in zapestnico za 129 evrov ima 1,64-palčni pokončen zaslon OLED. Ponaša se z veliko možnostmi spremljanja vadbe in navideznim »osebnim trenerjem«. Razlika je v vgrajenem GPS-u, zaradi česar bo to interna konkurenca uri Watch GT2e.

Freebuds Pro in Freelace Pro

Popolnoma brezžične slušalke Freebuds 3 so solidne, zvočno zanimive in kot ene redkih ponujajo aktivno izničevanje hrupa, imajo pa tudi nekaj nepričakovanih pomanjkljivosti, denimo manj funkcionalnosti s telefoni, ki ne nosijo napisa Huawei, ter ne posebej konkurenčno ceno. Freebuds Pro bodo za skoraj enako postavko (199 evrov) ponujale več.

Huawei jih napoveduje kot prve »resnično brezžične stereo slušalke (TWS) s podporo pametnemu in dinamičnemu odpravljanju hrupa.« V prevodu to pomeni, da znajo sproti prepoznavati vrsto hrupa v okolici in dinamično preklapljati med tremi profili splošnim, udobnim in »ultimativnim«. Pri večini slušalk je treba profile spreminjati ročno, poslušanje hrupa in prilagajanje izničevanja pa poteka zgolj na ukaz uporabnika. Tudi zvočno so menda izboljšane, navsezadnje imajo drugačno obliko in nastavke za znotrajušesno nošenje. Uporabnik jih bo krmilil s stiskanjem in potegi po »repku«. Dobrodošla novost pa je še dvojna povezava z napravami Android, iOS in Windows ter enostavno preklapljanje med njimi. Tega doslej pri tej vrsti slušalk nisem videl kje drugje kot pri Jabri. Skupaj s škatlico naj bi bilo baterijske zaloge za 20 ali 30 ur (z vključenim ali izključenim izničevanjem hrupa).

Tudi Freelace Pro, kjer slušalkici povezuje vrvica, znajo odpravljati okoliški hrup. Vendar ne dinamično. Njihova posebnost je tehnologija HiPair, ki ponuja hkratno polnjenje in povezovanje, če slušalke priklopiš na telefon (s sistemom EMUI 9.1 ali novejšim) prek priključka USB-C. Cena za te slušalke bo 119 evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Matebook 14 in Matebook X

Več pogledov bo zanesljivo privlačil drugi, ki bo najtanjši Huaweijev prenosnik doslej. Debelina ohišja na najdebelejšem mestu je vsega 13,6 mm, prenosnik s 13-palčnim zaslonom »3K« (3000 x 2000 pik) s svetilnostjo 400 kandel pa je »manjši kot list papirja A4«. Tehta en kilogram in vse to so lahko dosegli tudi zato, ker računalnik nima ventilatorjev, temveč za hlajenje uporablja druge pristope, med njim namensko komoro in toplotno dobro prevodne materiale.

Procesor je kljub temu 15-vatni i5 ali i7 desete generacije Core, zraven pa je 16 GB pomnilnika in 512 GB diska SSD. Velikost in debelina malo vplivata na kapaciteto baterije, saj 42 Wh za današnje razmere ni ravno veliko. Po drugi strani pa imajo tipke na tipkovnici kar 1,3 mm hoda. To bo prvi Matebook s podporo za povezovanje v brezžična omrežja po standardu Wi-Fi 6 (ax). Na voljo bo v štirih barvah – srebrni, zeleni, modri in rožnati – in bo s procesorjem i5 stal 1599 evrov, z i7 pa 1799. Glede na toplotne omejitve in zelo verjetno upočasnjevanje med obremenitvami lahko že zdaj napovem, da kupovanje »zmogljivejše« različice nima pravega smisla.

Matebook 14 je navzven zelo podoben že znanemu Matebooku 13, vendar z večjim zaslonom (14,1 palcev z ločljivostjo 2160 x 1440 in svetilnostjo 300 kandel) in predvsem procesorji Ryzen 4000H. To so zmogljivi 45-vatni čipi, ki jih običajno najdemo v igričarskih prenosnikih ali računalnikih namenjenih montiranju videa, 3D-modeliranju in podobnim intenzivnim opravilom. Baterija bo tu imela kapaciteto 56 Wh, računalnik pa bo tehtal kilogram in pol ter bo naprodaj zgolj v srebrnem odtenku. Vstopna cena za konfiguracijo s šestjedrnim procesorjem Ryzen 5 4600H ter 8/256 GB bo 849 evrov, a splačalo se bo odšteti vsaj stotaka več za 16/512 GB. Še dodatnih sto evrov (torej bo cena 1049) pa bo prineslo osemjedrni procesor Ryzen 7 4800H.

Večina izdelkov prihaja v začetku oktobra, na nemškem Amazonu smo že zasledili akcijo ob začetku prodaje z nekoliko nižjimi cenami ur in slušalk ter pametno tehtnico za darilo. Če bo kaj takega potekalo tudi v Sloveniji, vsekakor dopišemo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja