Huawei in aplikacije (5): Ne boste ostali brez priljubljene glasbe in serij
Tehnozvezdje 28. novembra 2022 ob 17:02

Verjetno ga ni uporabnika pametnega telefona, ki z njim ne bi poslušal glasbe in gledal videa. Nekateri to dvoje takoj povežejo s storitvijo oz. aplikacijo Youtube ter pomislijo, da na napravah Huawei ne morejo do nje. Ta mit ne drži in smo ga razbili že v prejšnjih prispevkih. Glede pretočne glasbe in mobilne televizije sploh ni kakšnih zadreg, zato pa smo pri aplikacijah za storitve pretočnega videa naleteli na morda največje izzive nasploh pri uporabi Huaweijevih telefonov, vendar rešljive.

V uvodu omenjena video storitev je verjetno še naprej najbolj uporabljana za iskanje in poslušanje priljubljene glasbe, kajpak zastonj, toda veliko je tudi naročnikov na eno od namenskih glasbenih storitev. Na drugi strani je vse manj zanašanja na lastno zbirko pesmi in albumov ter kupovanja slednjih, najsi bo v obliki datotek ali še vedno na fizičnih nosilcih. Zato je pomembno, katere aplikacije so na voljo s čim manj dodatnega dela.  

Od petih oz. šestih poglavitnih storitev v trgovini AppGallery najdemo aplikaciji za Deezer in Tidal. Z namestitvijo in posodobitvami teh zatorej ni težav, prav tako ne pomislekov o uporabi nečesa »neuradnega«. Poleg tega sta storitvi več kot konkurenčni, cenovno, glede obsega »knjižnice« ter po uporabniški izkušnji, ter del določenih naročniških paketov pri operaterjih A1 in Telemach, zato sta zagotovo lahko zanimivi za naročnike kakšnega drugega ponudnika, ki aplikacije v AppGallery (še) ni objavil.

Za Spotify, še naprej daleč najbolj priljubljeno tovrstno storitev, Apple Music in Amazon Music je mogoče aplikacije najti v kakšni alternativni trgovini s pomočjo iskalnika Petal ali pa kar iskalnega polja v AppGallery (rezultati so identični in kot smo že pokazali v prejšnjih člankih, tudi sam postopek nameščanja). Nekatere je tudi namestiti mogoče z enim klikom, pri drugih je treba prenos namestitvene datoteke sprožiti na spletni strani, kamor pelje povezave iz Huaweijeve trgovine.

Za Youtube Music, ki zahteva Googlove mobilne storitve, je obvezno treba uporabiti okolje Gspace. Kot vemo, je v njem na voljo Trgovina Play, in iz nje lahko namestimo tudi aplikacije za druge storitve, vendar treba ni, saj jih lahko dobimo prek AppGallery. Tam je tudi aplikacija za Gspace, celoten postopek, kako vzpostaviti to okolje, smo že predelali v enem od prejšnjih člankov.

Dolgo smo že navajeni, da prav tako kot poslušamo glasbo, lahko kjerkoli tudi gledamo »televizijo«. Tako ne zamudimo pomembne tekme, priljubljene serije ali oddaje, si morda kaj ogledamo za nazaj, pa ni treba biti doma na kavču, najdemo kakšen izsek, ki ga drugi priporočajo, ali zgolj preletimo dnevno dogajanje. Naročniki vseh štirih velikih operaterjev so lahko mirni, kajti aplikacije A1 Xplore TV, EON TV (Telemach), Neo Pametno življenje (Telekom Slovenije) in T-2 tv2go so vse po vrsti v trgovini AppGallery. Tam je tudi aplikacija za domačega ponudnika naročniškega videa Voyo (Pro plus).

Za tuje tovrstne storitve, kot so Amazon Prime Video, Curiosity Stream, Disney+, HBO Max, NBA League Pass, Mubi, Nebula, Netflix, Plex, Pickbox Now in druge, se je treba zateči v iskalnik v trgovini oz. pasici Petal, in nameščanje iz alternativnih virov. Pri nekaterih je to vse in bodo aplikacije delovale, kot je treba, pri drugih to še ni konec zgodbe. Za prikazovanje slike v visoki razločljivosti (HD) ali celo sploh za delovanje, jih je treba »klonirati« še v okolje Gspace. V Trgovini Play znotraj tega okolja HBO Max, Netflixa in še nekaterih aplikacij ne boste našli, ko pa jih imate že nameščene na telefonu, jih lahko »uvozite«. To storite tako, da v Gspaceu kliknete plus v spodnjem desnem kotu in prikaže se seznam aplikacij, ki jih lahko dodate. Izberite želene in potem pritisnite Clone, s čimer bodo postale del Gspace in bodo lahko izkoriščale Googlove mobilne storitve. Nakar lahko po znanem postopku naredite še bližnjico na domači zaslon. Pridržite ikono aplikacije, pritisnite Create shortcut in potem Dodaj. Na ta način bo aplikacija vedno dostopna in ne bo treba najprej odpirati Gspacea.

Po uporabi opisanega postopka smo lahko (na telefonu Mate 50 Pro) v Prime Videu in Netflixu uživali v vsebinah HD, prav tako je bila slika dokaj lepa v aplikaciji HBO Max, pri kateri pa smo morali poiskati najnovejše različico, da je delovala. Malce manj smo bili navdušeni nad kvaliteto slike v storitve Disney+, a vsebine smo prav tako lahko gledali brez težav. Tudi pretočni video je torej na telefonih Huawei dostopen, vendar s kančkom truda.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.