Huawei in aplikacije (3): Kraljestvo družbenih omrežij na telefonih Huawei
Tehnozvezdje 22. novembra 2022 ob 11:09

Si lahko zamislite življenje brez aplikacij družbenih omrežij? Tega ne vem, a močno dvomim! Vem pa, da jih je enako preprosto kot na telefone s sistemom Android ali iOS namestiti in uporabljati na Huaweijevih, ki nimajo Googlove trgovine Play. Mit, da ne delujejo, ni nič več kot le mit!

Družbena omrežja so za mnoge osnovna komunikacijska in socializacijska orodja. Namesto da bi prijatelje spoznavali in se pogovarjali v živo, to počnemo varno in udobno izza velikega zaslona računalnika ali manjšega zaslona pametnega telefona. Ne samo to. Tam objavljamo fotografije in video posnetke, bodisi svojih uspehov in pomembnih trenutkov ali preprosto, ker je vsebina odlično izpadla. Facebook in Twitter uporabljamo starejši, medtem ko so Instagram, TikTok in SnapChat bolj po izboru mladih. Nič neobičajnega ni, da uporabljamo več omrežji hkrati, zato potrebujemo ravno toliko ustreznih aplikacij.

Nekatere aplikacije, ki jih v tem članku omenjam, so na telefonih s sistemom Android velikokrat že nameščene. V primeru novih telefonov Huawei ni tako. Pravzaprav je stanje podobno kot na Applovih. Če jih želite, jih morate najti in prenesti iz trgovine z mobilnimi aplikacijami, ki se v okolju mobilnih storitev Huawei (HMS) in uporabniškega okolja EMUI imenuje AppGallery.

Nima smisla slepomišiti. Nekatera podjetja ne smejo ali nočejo objavljati aplikacij v Huaweijevi trgovini. Kar pa še ne pomeni, da jih ne bo našla. Iskalnik bo poiskal povezavo na spletno mesto, iz katerega jo lahko prenese. A to ni enako ročnemu nameščanju kot na telefonih s sistemom Android, kadar se želimo izogniti Googlovi trgovini. AppGallery ob takšnih primerih prikaže ikono z »Namesti« ali s »Prenos«, le da so črke manjše. Tako veste, katere aplikacije so v trgovini in katere bodo nameščene od drugje. Od tu naprej gre hitro in preprosto. Morebiti bo potreben kakšen dotik zaslona (»tap«) več, a sistem bo poskrbel, da bo namestitvena datoteka pregledana in aplikacija hitro nameščena.

Poglejmo konkretna primera. Aplikacija SnapChat je na nove telefone Huawei že nameščena. Najdete jo na domačem zaslonu, zaženete in se vpišete s svojim računom. Kaj pa na primer Facebook? V trgovini AppGallery aplikacije ni, a jo iskalnik najde. Na voljo sta dve poti. Če se dotaknete ikone, se odpre razdelek s podatki o aplikaciji, kot je v vsaki drugi trgovini, medtem ko dotik na izbiro »Namesti« sproži prenašanje namestitvene datoteke. Po varnostnem pregledu le še dovolite namestitev. Čez nekaj trenutkov se na zaslonu prikaže obvestilo, da je bila aplikacija Facebook nameščena, njena ikona pa se pojavi na domačem zaslonu. Ves ta čas »ostajate« v trgovini AppGallery in če jo zdaj spet poiščete, bo poleg njene ikone možnosti »Odpri«.

Na telefon Huawei torej zlahka namestite Facebook, Instagram, Twitter ali Pintarest, medtem ko sta aplikaciji TikTok in SnapChat v trgovini AppGallery. Z uporabniškega vidika je to pravzaprav nepomembno, kajti vir namestitvene datoteke je drugotnega pomena. Važna je preprostost namestitve in redne nadgradnje, za kar je ravno tako poskrbljeno. Kot tudi za njihovo delovanje v okolju telefona Huawei. Ker je zasnovan na sistemu Android, aplikacijo delujejo in se obnašajo natanko tako kot na katerem koli drugem. Vključno s prikazom obvestil in morebitnimi drugimi funkcijami.

Kaj pa, če bi vseeno radi, iz takšnega ali drugačnega razloga, aplikacije prenesli in namestili preko Googlove trgovine Play? Čeprav ni nujno, je tudi za to poskrbljeno. V trgovini AppGallery poiščite in namestite Gspace. Orodje, ki virtualizira pametni telefon Huawei in ga v internetu predstavil pod oznako starejšega modela, ki še vedno lahko uporabljajo Googlove storitve in aplikacije. Na telefon brez Googlovih mobilnih storitev (GMS) poleg Googlovih aplikacij omogoči še delovanje trgovine Play, v katero se prijavite z Googlovim računom in jo uporabljate, kot na katerem koli s sistemom Android. Čeprav gre za programski obvoz, deluje stabilno in ne vpliva na slabše zmogljivosti tako nameščenih aplikacij, ki drugače na novih telefonih Huawei ne bi delovala.

Aplikacijo Tusky za vse bolj priljubljeni Mastodon tudi zlahka najdete in namestite.

Čeprav popolnoma enako kot Facebook aplikacijo za Instagram najdete in naložite iz trgovine AppGallery, si poglejmo nalaganje preko orodja Gspace. Ko ga odprete, je omenjena aplikacija že prikazana na začetnem zaslonu. Po dotiku ikone se odpre njen razdelek v trgovini Play, kjer je možnost nameščanja. Izberete jo in počakajte nekaj kratkih trenutkov, da se zaključita prenos in namestitev. Zdaj je smiselno, da se vrnete v začetni zaslon aplikacije Gspace in na ikoni Instagrama zadržite dotik tako dolgo, da se prikaže možnost »naredi bližnjico«. Ko to storite, se ikona pojavi na domačem zaslonu in ni treba vsakič znova, najprej zagnati Gspace.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Razlog, da o tem pišemo, je mit, da na novih telefonih Huawei ne delujejo dobro ali sploh ne delujejo aplikacije za družbena omrežja. Ves čas že delujejo, res pa je, da je bil do nedavnega nameščanje in redno nadgrajevanje za nekatere večji izziv. Nič več, kajti njihovo nameščanje in delovanje ni nič drugačno kot na drugih pametnih telefonih.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja