Huawei in aplikacije (2): Mar res ni »Googla«? (#video)
Tehnozvezdje 17. novembra 2022 ob 17:56

Marsikdo se boji, da na telefonu ali tablici Huawei ne bo imel ničesar, povezanega z Googlom. Najsi bo e-pošta Gmail, oblačna shramba Drive, koledar, zemljevidi, videoteka Youtube in še kaj. Prav tako je veliko skrbi, da ne bodo delovale aplikacije, ki so vezane na mobilne storitve omenjenega podjetja. Strahovi so zdaj bolj prazni, kot so bili pred tremi ali dvema letoma.

Nekatere aplikacije ob zagonu prikažejo skoraj zlovešče sporočilo, da brez nameščenih Googlovih mobilnih storitev ne bodo delovale. V resnici delujejo, okrnjen je kvečjemu kakšen vidik njihovega delovanja, denimo določanje lokacije, saj zanj prek programskega vmesnika »kličejo« napačno storitev, ki je znotraj sistema EMUI ni. Toda v navideznem okolju Gspace deluje tudi to – namestitev aplikacije zanj iz trgovine AppGallery smo obdelali že v prejšnjem članku. Tako denimo Zemljevidi pravilno postavijo modro piko in aplikacija Gmail se zažene in funkcionira, kot pričakujemo. Prav funkcionira Google Home, prek katerega upravljamo združljive naprave pametnega doma. V našem primeru je takoj našel budilko in večpredstavnostni sprejemnik v domačem brezžičnem omrežju, tudi celotno nastavljanje je delovalo. Navodilo je torej preprosto. Tiste aplikacije, ki nadlegujejo z opozorili za GMS, je smiselno poganjati čez Gspace.

Kdor ima pomisleke, ali naj se v Trgovino Play in aplikacije znotraj omenjenega okolja vpiše s svojim uporabniškim računom, naj tam uporabi kakšnega namenskega (prijava na enem mestu sicer tudi tu velja za vse aplikacije znotraj Gspace). Do e-pošte še vedno lahko pride po drugi poti. Prav tako do koledarja in imenika, le določenim funkcionalnostim aplikacije Gmail se bo moral odpovedati, kajti e-pošto bo bral in pošiljal drugje. Priporočamo aplikacijo Microsoft Outlook, ki vsebuje vse troje omenjeno, reši pa tudi sinhronizacijo imenika za telefonsko aplikacijo. Najbolje je začeti kar v njej, potem ko ste že namestili Outlook, in se prestaviti na razdelek Stiki. Nato kliknite na Prijava v račun (če je kakšen že dodan pa na štiri pike v kvadratu v desnem zgornjem kotu in nato na Nastavitve. Izberite možnost Računi in potem Dodaj račun). Prikazali se bodo različni ponudniki in med njimi kliknite na Outlook. Potem vpišite svoj e-poštni naslov (@gmail.com) in v naslednjem koraku geslo, potrdite dvojno preverjanje, če imate vključenega, in nato še dovolite Outlooku da dostopa do vašega računa. Naslednji korak je v tej e-poštni aplikaciji, kjer se bodo že pokazala prejeta sporočila. Kliknite na ikono zgoraj levo, to odpre seznam računov in potem na ikono za nastavitve spodaj levo. Med e-poštnimi računi boste videl svojega gmailovskega, kliknite nanj in omogočite možnost Sinhronizacija stikov. S tem boste v imenik na telefonu dobili kontakte, ki jih imate shranjene v Googlovem računu. Nato v Outlooku pojdite še v razdelek Koledar, znova kliknite na G zgoraj desno in dodajte kljukico k gmailovskemu računu, če je še ni. Tako bo aplikacija sinhronizirala koledar z Googlom. Skorajda na en mah ste opravili s trojim, dobili ste e-pošto, koledar in imenik.

Za oblačno storitev Google Drive in tudi za fotografsko shrambo Google Foto (ki koristi isti oblačni prostor) si je treba pomagati z okoljem Gspace. V njem namreč aplikaciji za ta oblak brez težav delujeta in če ste vpisani s pravim računom,  vam bo na voljo celotna vsebina, ki jo imate shranjeno v njem, kot bi bila na vsakem drugem androidnem telefonu. V kolikor niste, si v vašem pravem Google Drive uredite deljenje pomembnih map s tem namenskim računom, za varnostno kopiranje fotografij pa boste najbrž morali uporabiti kako drugo oblačno shrambo. Na voljo jih je veliko. Po naših izkušnjah nobena druga ne zahteva okolja Gspace, aplikacija za Huawei Cloud je seveda privzeto naložena na telefonu, za ponudnika Koofr in Mega ju najdete v AppGallery, za Amazon Photos pa na ponudnikovi spletni, kamor prav tako pridete čez iskalnik v AppGallery.

Prvi del napotkov glede aplikacij na telefonih Huawei – Načini nameščanja aplikacij.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.