Huawei in aplikacije (1): Trije preprosti načini za nameščanje (#video)
Tehnozvezdje 15. novembra 2022 ob 13:20

Od konca l. 2019, ko so dokončno izgubili poln operacijski sistem z Googlovimi storitvami, so telefoni Huawei manj atraktivni za kupce, marsikdo se boji, da aplikacij sploh ne bo mogel najti in uporabljati, ali vsaj, da bo ostal brez vsega, povezanega z Googlom. Toda tri leta kasneje je slika precej drugačna, vključno s poganjanjem tistih aplikacij, ki sporočajo, da »brez gugla« ne delujejo.

Kadar testiramo telefone te znamke in tudi sicer dobivamo veliko vprašanj glede nameščanja aplikacij in glede »Googla« na teh napravah. Zato bomo v nekaj člankih pokazali najprej glavne načine, kako najti in namestiti želene ter priti do svojega imenika, vsebin v oblaku in ostalega, in nato raziskali, kako je z nekaterimi ključnimi kategorijami aplikacij, kot so družabna omrežja, pretočni video in glasba in navigacija.

Na telefonih in tablicah omenjenega proizvajalca se da poganjati bolj ali manj vse, česar smo navajeni z androidnih naprav. Odkar so v trgovino z aplikacijami AppGallery prek iskalnika Petal vključili še iskanje po alternativnih virih, je podobno kot v Trgovini Play mogoče večino aplikacij najti na enem mestu. Možno je sicer iskati kar z domačega zaslona, na katerem je privzeto iskalna vrstica Petal (seveda jo lahko tudi odstranite, če se vam zdi, da odžira prostor). Za tisto, kar je sicer mogoče namestiti, a ne deluje zaradi odsotnosti spodnjega nivoja operacijskega sistema, ki se mu reče Googlove mobilne storitve (Google Mobile Services, GMS) – za aplikacije v trgovini AppGallery ga nadomeščajo Huaweijeve mobilne storitve (HMS) – si lahko namestite aplikacijo Gspace. Ta ustvari nekakšno navidezno okolje, ki vsebuje Trgovino Play in v katerem brez težav teče skoraj vse, povezano z Googlom. Sami sicer najraje aplikacije nameščamo neposredno, z Gspace si pomagamo za določene, ki brez GMS res ne delujejo, primeri so denimo Gmail, Google Drive in Youtube, ali pa jih iskalniki ne najdejo, kot npr. nekaterih aplikacij za upravljanje naprav pametnega doma.

Vsekakor začnite v trgovini AppGallery. Tam lahko najprej prebrskate posamezne kategorije in poklikate želene aplikacije, nato pa uporabite iskalnik za tiste, ki jih na seznamih še niste našli. Aplikacije, ki so objavljene v tej trgovini iskalnik prikazuje že med tipkanjem poizvedb. Če iskane ne vidite med zadetki, potem kliknite ikono za iskanje in dobili boste spisek, na katerem so nad razmejitveno črto zadetki »od zunaj« z navedenim virom namestitvene datoteke, in pod črto podobne aplikacije v AppGallery. Ko med zadetki izberete takega, ki ni iz AppGallery, vas klik nanj odpelje drugam, običajno na spletno stran ene od alternativnih trgovin. Tam nato izberete Download APK, morda bo treba vmes še zapreti kakšen oglas in v prvo tudi dovoliti dostop do podatkovnega pomnilnika telefona (če potrdite Ne vprašaj znova, tega pri nadaljnjih nameščanjih ne bo več). Ko je datoteka prenesena, se pojavi možnost Namesti. Ob izbiri te (zato ste seveda datoteko prenesli), bo v prvo treba dovoliti še nameščanje iz zunanjih virov, kasneje to ne bo več potrebno, in čez nekaj sekund bo aplikacija nameščena. Nekatere sistem prenese kar neposredno, brez vmesnega skoka na drugo spletno stran, je pa to odvisno od vira. Težav ni niti s posodabljanjem. V razdelku Jaz znotraj AppGallery najdete polje Posodobitve aplikacije in tam se prikazujejo nove različice tudi za tiste, ki ste jih namestili iz zunanjih virov.

Poglejmo še, kako vzpostaviti Gspace. V iskalnik znotraj AppGallery vpišite to besedo, kliknite na prvi zadetek in nato odprite aplikacijo, ko bo nameščena. Vmesni korak bo potrditev, da dovolite nameščanje aplikacij. Pričaka vas okolje, kjer je zgoraj levo bližnjica v Trgovino Play, ostalo pa so predlogi aplikacij (z ognjenim jezikom v ikoni) oz. bližnjice že nameščenih. Najprej seveda odprite omenjeno trgovino in se je v njej vpišite v Googlov uporabniški račun, enako, kot bi se na začetku nastavljanja katerega koli androidnega telefona. Nakar lahko začnete nameščati aplikacije. Da ni treba vedno vstopati v Gspace za odpiranje aplikacij znotraj tega okolja, lahko posamezno ikono pridržite, pokažejo se tri možnosti, in med njimi izberete Create shortcut (pripravi bližnjico), potem pa še mini okno Dodaj na domači zaslon, kjer kliknete Dodaj, da gre bližnjica dejansko na enega od domačih zaslonov.

Iz aplikacij v Gspaceu prihajajo obvestila kot iz vseh ostalih, jih pa sistem »ne vidi« na enak način. Tako jih denimo ni med možnostmi za deljenje datotek. Zato smo že v uvodi zapisali, da v tem okolju poganjamo zgolj tisto, česar se drugače ne da, sicer pa nameščamo aplikacije iz alternativnih virov. Sami sicer uporabljamo trgovino ApkPure, zanjo imamo nameščeno tudi aplikacijo, vendar glede na rezultate iskalnika Petal niti ni nujna.

S kombinacijo opisanih načinov bodo tudi na telefonu ali tablici Huawei vse obvezne, pa tudi množica manj nujnih aplikacij, in uporabljati se ga bo dalo kot katerega koli drugega s »polnim« Androidom. Prav tako pri poganjanju aplikacij čez Gspace nismo opazili počasnejšega delovanja ali morebitnega ustavljanja, zato vsaj za zdaj ta rešitev dobro pokrije Youtube in ostalo, česar se ne da urediti kako drugače.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.