Huawei, boljši si od ostalih »kitajcev«!
Matjaž Ropret 18. septembra 2018 ob 07:10

Huawei so zalotili s polnimi žepi. No, njegovi predstavniki niso kradli, so pa goljufali. Pri rezultatih sintetičnih testov (»benchmarkov«), kjer so poskušali dobivati višje rezultate z »navijanjem« frekvence procesorjev, kadar so zaznali testno proceduro. Stara taktika, samo novi načini. In vse skupaj otročje. Še bolj otročji pa je izgovor, da to vsi počno in zaradi tega morajo tudi sami.

Bedarija. Huawei je boljši kot ostali »kitajci«. Vsaj moral bi biti in nastavke ima za to. Medtem ko Elephone, Ulefone, Umidigi in podobne znamke še vedno bruhajo v spletne trgovine telefone, ki fantastično izgledajo v predstavitvah (»renderjih«), potem v roki pa precej manj, drugi ali tretji največji proizvajalec mobilnikov (odvisno od četrtletja) že nekaj let konkretno izboljšuje svoje izdelke in jih je pripeljal do stopnje, ko po občutku med uporabo nič ne zaostajajo za katero koli drugo znamko. Niti po hitrosti. Vsaj tisti, ki jo zazna uporabnik. Mogoče se je Kirin 970 v sintetičnih testih odrezal malo slabše kot Snapdragon 835 in verjetno šefi želijo, da bi novi Kirin 980, kmalu uporabljen za Mate 20 (Pro), posekal Snapdragona 845. Toda v praksi resnih razlik praktično ni, pa tudi ne poznam nikogar, ki bi se o nakupu telefona odločal na osnovi rezultatov benchmarkov. Mogoče se to dogaja na Kitajskem. V naših krajih je prej pomembna barva kot pa točke v aplikaciji AnTuTu. Tudi sam nisem pri svojih testih mobilnih naprav še niti enkrat pognal kakšnega tovrstnega primerjalnika in ga niti ne nameravam, ker nima prav nobenega smisla.

Očitno hoče Huawei s takim početjem dokazati, da je tehnološko naprednejši od konkurence. Toda jasno je bilo, da ga bo prej ali slej nekdo zasačil. Kot so Volkswagen. Vendar tam ni šlo za prestiž, ampak za doseganje osnovnih norm, da so avte sploh še lahko prodajali. Telefoni z omenjenim procesorjem so lahko ne glede na rezultate v prodaji (dobro, razen v ZDA, ampak tam iz povsem drugih razlogov) in tudi gredo dobro v promet. Prav enako bi se prodajali, če njihovih sintetičnih dosežkov ne bi poznal nihče. Ljudje jih kupujejo zaradi Huaweijevih enormnih marketinških vložkov, zaradi poudarjanja določenih uveljavljenih znamk z drugega področja (npr. fotografskega), ki da so prispevale k domnevni superiornosti pri tem ali onem, zaradi ugodnega razmerja med ceno in dobljenim. Pa navsezadnje zaradi vedno večje kakovosti in tudi tehnološke inovativnosti.

Sistem treh objektivov z različnimi tipali je trenutno edinstven in dobra osnova za nadaljnje premikanje mej v mobilniški fotografiji. Toda v Huaweiju se raje ukvarjajo s tem, kako bodo prelisičili aplikacije, ki merijo hitrost čipovja, kot da bi razvijali in izboljševali sila obetavno, a na začetku še malce napačno nastavljeno fotografsko platformo. Raje do onemoglosti lišpajo svojo androidno preobleko EMUI in vanjo dodajajo nepotrebne funkcionalnosti, kot da bi skrbeli za ažurne posodobitve operacijskega sistema. Mate 10 Pro, ki je lani kot eden prvih telefonov sploh prišel v prodajo z Oreom, je še zdaj na tej isti različici Androida – 8.0.0.

Mogoče je vse skupaj simptomatično. Mogoče pri kitajskih podjetjih drugače ne gre. Pa vendar pri konkretnem obstaja osnova, ki nakazuje možnost za delovanje na drugih temeljih. Bolj etično, bolj v skrbi za uporabnike. Ne bom se čudil, če kakšnih opaznih posledic te aferice ne bo. A če bi se prodaja slučajno zmanjšala, to prav tako ne bi bilo nezasluženo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Jaz pa pri nakupu telefona pogledam tudi Antutu, ki sem ga tudi večkrat zagnal na svojem in drugih telefonih. Telefon z bolšim procesorjem, grafiko, ramom in bolšim romom pač deluje bolje. In zato mislim da je smiselno pred nakupom telefona preverit tudi njegovo notranjost, ne samo izgleda, namesto pritoževanja kasneje da šteka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja