Huawei bi z Matebookom X Pro kradel kupce HP-ju, Lenovu, Dellu in ostalim #video
Matjaž Ropret 2. marca 2018 ob 09:14

Medtem, ko se trg osebnih računalnikov krči in nekatere uveljavljene znamke (Fujitsu, Toshiba, …) iščejo zavetje znotraj konkurenčnih korporacij, Huawei kljub vsemu vidi priložnost za dodatne zaslužke. Kar niti ni tako presenetljivo, saj tudi HP, Lenovo in ostali prodajo vse več dragih prenosnikov. In prav v tem segmentu kitajsko podjetje, precej bolj znano po telefonih, že nekaj časa poskuša z izdelki Matebook. Toda najnovejši Matebook X Pro je prvi resen tekmec omenjenim in tudi daleč najbolj brezkompromisen Huaweijev računalnik do zdaj. Če si zamudil(a) nedeljsko predstavitev v Barceloni, je tule nekaj več podrobnosti o tem izdelku. Najprej na videu, spodaj pa tudi v nekaj besedah.

Matebook X Pro nadaljuje to, kar smo že videli pri modelu brez oznake Pro. Vendar pa novinec ponuja večje zmogljivosti in predvsem še boljši zaslon. Ta ne samo, da ima pri diagonali 13,9-palcev (enako kot Lenovo Yoga 920, na primer) ločljivost 3000 x 2000, občutljiv je tudi na dotike. Ni pa to povsem vrtljiv prenosnik, zasnova je klasična, a dotikanje ekrana vseeno lahko pride prav za kakšno potrjevanje izbir ali za pomikanje po vsebini gor in dol ter levo in desno.

Prenosnik je tanek in deluje dobro narejen ter trden – ohišje je kovinsko. Ni pa ekstremno lahek z 1,3 kg mase. Toda odkupil naj bi se z zmogljivostmi. Že v osnovni različici je procesor štirijedrni i5-8250, dražji dve pa imata še hitrejšega i7-8550. V vseh za izrisovanje slike pomaga še ločeni grafični procesor Nvidia Geforce MX150. Ta je sicer bolj osnovne vrste, a še vedno štirikrat hitrejši od tega, ki je integriran na procesorju, in namenska “grafična kartica” je v takih prenosnikih prej izjema kot pravilo. Pomnilnika je ali osem ali šestnajst gigabajtov v najdražji izvedbi.

 

Poleg tega se Matebook X Pro ponaša še tipkovnico polne velikosti, zelo veliko sledilno ploščico, resnimi zvočniki ob tipkovnici, prepoznavo prstnih odtisov v tipki za vklop in posebnostjo – kamero za spletne pogovore, skrito v eni od tipk na tipkovnici. Ta izskoči, če uporabnik pritisne nanjo, potem pa jo lahko s prstom spet enostavno “zapre”. Kakšen je kot snemanja, nisem preizkušal, se pa ta rešitev zdi dobra tudi za varovanje zasebnosti. Priključki pri tem prenosniku so dokaj standardni. En “stari” USB, dva nova USB-C s podporo za Thunderbolt 3 in izhod za slušalke. Čitalnika pomnilniških kartic ni.

Ne znam napovedati, ali bo ta prenosnik prišel so slovenskih trgovin, prejšnji Matebook X ni. V tujini pa bo za osnovno izvedbo (i5, 8/256 GB, MX150) treba odšteti tisočaka in pol. Za 1700 evrov bo kupec dobil i7 in 512 GB diska SSD, še dodatnih dvesto evrov pa bo povečali količino pomnilnika na 16 GB. Treba pa je vedeti, da večino računalnikov v tem cenovnem razredu vendarle pokupijo podjetja, ne posamezniki. Tam pa Huawei čaka izjemno težko delo, da se bo vrinil v nabavne procese namesto HP-ja, Lenova, Della ali tudi Appla. In morda bo treba v enem od prihodnjih modelov vgraditi še kakšno “poslovno” funkcionalnost, kajti Matebook X Pro je vendarle narejen z mislijo na posamezne kupce.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja