Huawei Band 7: Dve novosti, a pomembni
Matjaž Ropret 24. avgusta 2022 ob 11:01

Podjetje Huawei se je vsaj na našem koncu planeta lepo uveljavilo s pametnimi urami, še posebej z linijo Watch GT, vendar niti zapestnic ne gre spregledati. Lanska Band 6 je bila verjetno sploh prva, ki sem jo lahko omenil kot resno alternativo priljubljenim Xiaomijevim Mi Band, zdaj sem preizkušal Band 7. Ta resnici na ljubo ne prinaša veliko novega, z izjemo ene funkcionalnosti, je pa nekaj dobrodošlih malih dodelav.

Zadnje leto sem Huawei Band 6 nosil kar pogosto, kar se ji že pozna na obrabi paščka. Še posebej takrat, ko sem doma in ne potrebujem satelitskega določanja položaja (za spremljanje aktivnosti na prostem) ali brezstičnega plačevanja, je ta pripomoček najbolj udoben in najmanj moteč na zapestju, hkrati pa daje vse ključne informacije, ki si jih od njega želim. Omenjal sem že, da se mi zdi povsem smiselno kombinirati različne nosljive naprave. Navsezadnje je tudi Watch GT 3, ki si jo lahko nadenem ob določenih priložnostih, v osnovi malo bolj zmogljiva zapestnica, vendar z večjim zaslonom in v obliki ure. Motilo je me pri Band 6 pravzaprav samo troje in dve od teh »zamer« je Huawei pri Band 7 naslovil, eno bolje, drugo malce slabše. Tretja očitno ostaja za katero naslednjih generacij.

Zapestnica se je v primerjavi prejšnjo komaj kaj spremenila. Morda je za kakšno desetinko mm tanjša, vključno z modulom s tipali, vendar tega nisem preverjal s kljunastim merilom. V vsakem primeru so razlike zanemarljive. Pašček oz. njegova prožnost se zdi nekoliko drugačna, bomo videli, če bo kaj razlike glede prask in odrgnjenosti čez eno leto. Pomembna pridobitev pa je, da ga je lažje zamenjati. Pri stari zapestnici tega nikoli nisem uspel storiti, saj gre izjemno na trdo. Zdaj je treba premakniti nekakšno kratko iglo oz. buciko, kar še vedno ni idealno, a se vsaj da, in pašček potem lepo izskoči, pa tudi zgolj vstaviti ga je treba nazaj, ne pa loviti kakšnih pritrdišč. To je torej ena od dveh izboljšav, tista, ki so jo izvedli »za silo.«

Zaslon OLED je enako velik in tudi svetilnost se zdi enaka, zato lahko upravičeno sklepam, da gre za povsem identičen sestavni del. Lahko bi pokrival večji del površine, vendar je glede velikosti prikaza in informacijske vrednosti v redu. Tudi vidnost na soncu je že na četrti od petih stopenj spodobna. Toda še naprej manjka tipalo za samodejno prilagajanje svetilnosti, ki bi zagotovo lahko podaljšalo trajanje baterije in tudi zmanjšalo skoraj pretirano sijanje zaslona v temnejših prostorih. To sem imel v mislih s tretjo zamero, ki tako še naprej ostaja. Na srečo se, za razliko od Watch GT 3, vsaj da nastaviti znižanje svetlosti ponoči.

Pri zaslonu oz. samem prikazu pa sem tudi na zapestnici dočakal možnost vedno vklopljenega zaslona. Tega Band 6 ni omogočala in še vedno ne, čeprav bi najbrž lahko funkcionalnost dodali prek posodobitve programske opreme. Če seveda ne zahteva kakšnega kosa strojne opreme, ki ga nova zapestnica ima, v stari pa manjka. Zapestnica tako zdaj lahko stalno prikazuje čas, na voljo je pet številčnic, dve imata vključen še datum. Tudi tu je svetilnost nekoliko pretirana in bi jo lahko zmanjšali. Trajanje baterije se seveda zaradi vedno vključenega zaslona konkretno skrajša, v tem načinu zapestnica porabi porabili približno četrtino baterijske zaloge na dan. Če bi jo pustil, da se zaslon vklaplja zgolj ob premiku ali obratu roke, bi zagotovo z enim polnjenjem zdržala vsaj en teden, mogoče še kakšen dan več. Prejšnja pogosto ni želela reagirati, ko sem želel preveriti čas ali kakšno drugo informacijo na njenem zaslonu, z novo je bolje, a vseeno sem vesel, da jo lahko samo ošvrknem in vem, koliko je ura. Z največjo novostjo te zapestnice sem tako pretežno zadovoljen, z izjemo stare Huaweijeve kaprice, da se polna številčnica pri vedno vključenem zaslonu pokaže šele, ko se uporabnik dotakne zaslona, ne ob obračanju zapestja. Kdor prednost še vedno daje celotedenski avtonomiji, mu ta možnost seveda ostaja.

Kot vedno, proizvajalec za novo generacije oblikuje nove številčnice. Med njimi je ena, imenovana Filter za čas, v bistvu podaljšek istoimenske za vedno vključen zaslon, njena posebnost je spreminjanje barv, dvema poljema pa je mogoče določiti, kaj prikazujeta (korake, vreme, srčni utrip, …). Na voljo jih je kajpak še ogromno iz že obstoječe zaloge za Huaweijeve »nosljivčke«. Običajna novost so tudi dodatni športi, ki jih naprava zna meriti, vendar so to vse programske pridobitve, ki bi jih zlahka ponudili tudi lastnikom starejših zapestnic. Včasih jih, pogosto ne.

Sicer je nabor funkcionalnost dokaj standarden za moderno in celovito zapestnico, kajpak brez GPS-a (in ostalih ustreznic za pozicioniranje). Tu so merjenje srčnega utripa, nasičenosti kisika v krvi (SpO2), spanja in stresa. Vse to lahko naprava meri samodejno in pogosto, uporabnik pa lahko rezultate vidi tako na njenem zaslonu kot, še bolj podrobno v aplikaciji. Seveda je na voljo tudi spremljanje kopice športov oz. aktivnosti, kjer je zapestnica v eni od dveh vlog. Lahko na podlagi štetja korakov izračunava podatke, ki so zaradi tega bolj približni, tega smo na zapestnicah navajeni že od vsega začetka. Druga možnost je izraba satelitskega sprejemnika v telefonu, če je ta prisoten. Ni dvoma, da si je za resne podatke o vadbah treba omisliti nekaj z GPS-om, zapestnice, kot je Band 7, so lahko primerne za večino ostalega. Med temi nameni je prikazovanje obvestil in klicev s telefona, vendar na to ni mogoče odgovarjati, upravljanje glasbe in sprožilca fotoaparata na telefonu, na voljo pa je še nekaj »aplikacij«, ko so časovnik, štoparica, svetilka, pa nenazadnje budilka in iskanje telefona z bizarnimi zvoki.

Kot vse ure in zapestnice tega proizvajalca se Band 7 s telefonom povezuje prek aplikacije Zdravje (Huawei Health), ki je na voljo tudi za iOS, ne zgolj za Android. Na slednjem jo je sicer treba namestiti iz tržnice AppGallery ali prek namestitvene datoteke, ki jo je mogoče najti na spletni strani proizvajalca. Tokrat se z njo ne bom posebej ukvarjal, ker je že dolgo enaka in je v vse v njej nespremenjeno. Osnovni zaslon daje ključne informacije, ki jih zbirajo s telefonom seznanjene naprave – o telesni dejavnosti, vadbi, srčnem utripu, spanju, SpO2, stresu in ostalih vidikih (temperaturi kože, teži in indeksu zdravega življenja, kar omogočajo bolj zmogljive Huaweijeve naprave, ne pa tudi ta zapestnica). V razdelku naprave pa s klikom na posamezno uporabnik pride do informacij o njej, iskanja in nameščanja številčnic, nastavitev in ostalega, seveda tudi posodabljanja vgrajene programske opreme in preklapljanja med tem, katera od naprav je aktivna, če jih na polici oz. v predalu več časa na svojo priložnost.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kratek povzetek vsega skupaj je naslednji. Huawei Band 7 je celovita pametna zapestnica, ki kljub pomanjkanju pravih novosti še vedno nudi vse bistveno, kar od takega pripomočka pričakujemo. Za 60 evrov je dobra izbira, kot je bila že lani predhodnica.

HVALIMO:
  • Malenkostna dodelava ohišja
  • Lažje snemanje in natikanje paščka
  • Možnost vedno vključenega zaslona
  • Boljše prepoznavanje premika roke (za vklapljanje zaslona)
  • Spodobno trajanje baterije
GRAJAMO:
  • Malo konkretnih novosti v primerjavi z lanskim modelom
  • Še vedno ni tipala za prilagajanje svetilnosti zaslona
  • Zaslon bi lahko pokrival večji del površine zgornjega dela zapestnice
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja