HTC se vrača v staro vlogo, Google se podaja v novo
Matjaž Ropret 5. oktobra 2016 ob 11:25

Z Googlovima telefonoma Pixel se začenja novo obdobje tako za ameriško korporacijo kot za tajvanski HTC, ki ju izdeluje. Prvi se dokončno podaja med proizvajalce vidne zabavne elektronike, druge pa spet postaja pogodbeni izdelovalec telefonov, kot je bil v svojih začetkih.

Google je resda svoj prvi telefon izdal že v začetku leta 2010, ko je prav v sodelovanju s HTC-jem pripravil Nexus One, prvega iz te, sinoči ukinjene serije. Podoben izdelek je HTC malo kasneje predstavil še pod svojo znamko (Desire), pa tudi Nexusi so se vedno predstavljali pod obema znamka, Googlovo in partnerjevo. Zdaj so se v spletnem velikanu odločili za samostojno pot, sami so zasnovali telefona in že razvijajo prihodnje različice, in se tudi neposredno dogovarjajo z operaterji in trgovci, poskrbeti pa bodo morali tudi za servis in ostale poprodajne storitve. Poleg tega naj bi imeli pripravljen precejšen oglaševalski proračun. Kje vse bosta pixla naprodaj, še niso povedali. Za zdaj omenjajo samo pet držav – ZDA, Kanado, Veliko Britanijo, Nemčijo in Avstralijo. Tam je telefona že mogoče naročiti ali pri določenih operaterjih ali v Googlovi spletni trgovini.

googlepixel

Google je poleg svoje vloge pri vsem tem naredil preskok tudi pri pozicioniranju telefonov. Vloga nexusov je bila v zagotavljanju »čiste« androidne izkušnje, brez kakršnih koli dodatkov proizvajalca telefona, poleg tega pa so bili vsaj nekateri od teh modelov cenovno precej privlačni. Z novincema se Google spušča v neposreden dvoboj z Applom na njegovem cenovnem polju. Z nemško začetno ceno 759 evrov za različico 32 GB je namreč povsem ob boku jabolčni sedmici in nad Samsungovo. Tudi cena za Pixel XL 128 GB, ki znese 1009 evrov, je povsem enaka kot za iPhone 7 Plus z enako količino gigabajtov za shranjevanje podatkov. Cene so skoraj zagotovo take tudi zaradi nove, precej zahtevnejše Googlove vloge z večjimi stroški, ne samo zato, ker želijo potencialnim kupcem dopovedati, da sta izdelka enako dobra ali boljša kot iPhone.

htc10zadaj2HTC je verjetno na ta posel pristal, ker mu dosti drugega ne ostane več. Čeprav je letos z modelom htc 10 izdelal kakovosten telefon, ki je na testih dobival dobre ocene in zelo malo graj, je prodajo komajda opazno izboljšal. Po nekaj letih zlate dobe so se na trgu pametnih telefonov priložnosti za proizvajalce, ki za seboj nimajo zaledja ogromnega konglomerata, precej zmanjšale. HTC je nekoč izdeloval dlančnike, denimo HP-jev ipaq, nekatere modele Palm Treo, Microsoftove naprave, pa tudi prvi androidni telefon, T-Mobile G1. Zdaj se vrača h koreninam, ker s svojo znamko in cenami komajda še konkurira Samsungu in Huaweiju z večjim naborom lastnih komponent in obsežnim oglaševalskim proračunom na eni ter cenejšim Kitajcem na drugi strani. Obenem pa še naprej stavi na svojo napravo za navidezno resničnost Vive in izdelke za rekreacijo, ki jih snuje skupaj s podjetjem Under Armour. Verjetno bomo naslednje leto še videli htc 11, toda polje pametnih telefonov vse bolj zavzemajo proizvajalci z največjimi ekonomijami obsega in lastniki platform.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja