HP Spectre x360: Doslej najboljši približek idealnemu vrtljivemu prenosniku
Matjaž Ropret 21. julija 2017 ob 09:48

Po več Yogah (910, 720) in še kakšnem izzivalcu, kot je Asusov Zenbook Flip ali HP-jev Pavilion x360, še vedno nisem srečal vrtljivega prenosnika, ki bi me nagovoril. Jasno je, da idealnega ni in da so vedno posredi kompromisi, ali pa je cena nebeška, toda po prvih dveh Yogah ni bilo več nobenega res simpatičnega modela. Ali pa takega, da bi rekel – če cena ni problem, je to to. Naslednji, ki me je poskusil omehčati, je bil znova HP svojim osveženim, vsestranskim, premijskim Spectre x360.

Za razliko od pretežno plastičnega Paviliona je Spectre elegantnež z deloma brušenim aluminijem, ki že na prvi pogled da vedeti, da je iz čisto drugega štosa. Saj navsezadnje stane skoraj tisočaka in pol v konfiguraciji s procesorjem i5, v preizkušeni z i7, 16 GB pomnilnika in 512 GB diska SSD pa se že bliža dva tisoč evrov (čeprav se ga v Avstriji in Nemčiji da dobiti za 1500 ali 1600). In to tudi ni hladna industrijska reč kot Yoga 910, kljub materialu oddaja prijaznost dotiku. Fin detajl so tudi določeni gumijasti dodatki, kot so spodnje nogice, ki skrbijo, da se ohišje ne opraska preveč. K prijetnosti pomaga tudi zaobljenost robov, tako da to ni zoprn oglat prenosnik, če že sam material predpostavlja določeno hladnost. Z 1,3 kg ni najlažji vrtljivi prenosnik, čeprav je tanjši kot denimo Yoga 720 ali Asus UX360. Je dovolj majhen in lahek, da je z lahkoto prenosljiv v nahrbtniku ali torbi, ne postavlja pa kakšnih novih meril in ne spreminja pravil. Kljub vrtljivi zasnovi in zaslonu na dotik je to še vedno dokaj klasičen prenosnik. Kdor hoče nekaj drugačnega, se bo moral ozreti k Microsoftovemu Surfaceu in njegovih klonih (Acer Switch 5, Asus Transformer 3 Pro, Lenovo Miix 510 ali 720).

HP je zmanjšal robove okrog zaslona in tipkovnice in s tem celoten računalnik, kar mi je bolj všeč kot večanje zaslona. Diagonala 13,3 palcev je zame povsem dovolj velika, raje imam računalnik z manjšo površino, ki ga je lažje vtakniti v torbo in imeti v rokah. Kljub temu je tipkovnica odlična in zagotovo ena najboljših lastnosti tega modela. Med vsemi prenosniki, ki sem jih preizkušal za Tehnozvezdje, je Spectre x360 doslej ponujal največ užitka pri tipkanju. Res so nekatere tipke nekoliko stisnjene, toda vse ponujajo veliko hoda, dober občutek, razmerje med trdoto in mehkobo je blizu idealnemu, črk nisem izpuščal in nisem imel občutka, kot da tolčem po kakšni leseni plošči. Zelo spodobna je tudi sledilna ploščica, večinoma natančna, čeprav tudi ta občasno narobe prepozna kakšen dotik, a ni tako občutljiva kot pri Asusu. Je tudi precej velika in v navezi z zaslonom na dotik je dobra kombinacija, kadar se uporabniku ne da iskati miške.

Zaslonski del se lepo vrti in ostaja na mestu, kar je pri tovrstnih modelih občasno problem. Sam ekran pa je lep in solidno svetel, ni pa presežek. Nimam pripomb čez barve in kontraste, akoravno sem videl že živahnejše prikazovalnike, nazadnje pri novem iPadu Pro. Verjetno pa se bo kdo obregnil ob ločljivost in to pri ceni tega izdelka upravičeno. Meni se sicer zdi polna visoka ločljivost dovolj pri tej velikosti zaslona in ne obremenjuje po nepotrebnem procesorja in s tem baterije, vseeno pa bi QHD ali 4K prinesla še nekaj dodatne privlačnosti in ekskluzivnosti.

Zato pa je Spectre x360 zelo sodoben na nekaterih drugih področjih. Ima dva priključka USB-C, ki oba omogočata polnjenje in podpirata protokol Thunderbolt 3 za hitro prenašanje podatkov in priklapljanje zunanjih monitorjev. Škoda je samo, da sta dokaj tesno skupaj. Na drugi strani je še klasični vhod USB 3.0, prav tako je ostala fizična tipka za glasnost. Tipka za vklop in izklop računalnika je lepo ugreznjena, da je nisem pomotoma pritiskal med delom, kot se mi je dogajalo pri kakšnem drugem računalniku v zadnjem času. V njej ali kje drugje na žalost ni prepoznave prstnih odtisov, zato pa je za hiter vstop v Windows 10 z uporabo možnosti Windows Hello na voljo infrardeča kamera na vrhu zaslona, ki večinoma deluje hitro in učinkovito. Razen v redkih primerih, ko se odloči, da obraza ne pozna in ne pomaga nikakršno premikanje pred njo. Podobno kot pri večini podobnih prenosnikov je žal izpadel čitalnik pomnilniških kartic, kar se mi zdi velika škoda.

Tipkovnica je ena boljših v tovrstnih prenosnikih.

V konkretni konfiguraciji je ta prenosnik zverina za vsakdanje delo. Res odziven in hkrati dokaj tih, se pa pod večjimi obremenitvami rad segreje in takrat se tudi ventilatorji resneje oglasijo. HP je reže za odvod toplote postavil tudi ob stran, ne samo spodaj, kot to zdaj pri tankih prenosnikih počne marsikateri konkurent. To je hkrati dobro in slabo. Dobro, ker gre topel zrak dokaj nemoteno ven, slabo pa, ker piha neposredno uporabniku v dlan. Kadar se zapisuje fotografija ali video je pač najbolje pustiti stvar pri miru, do oddela svoje. Baterija je bila najboljša od vseh podobnih prenosnikov, kar sem jih preizkušal v zadnjem času. Šest ur moje, zahtevne uporabe je kar dober dosežek.

Ker je zaslon vrtljiv in je s tem prenosnik zelo primeren za ogled filmov ali drugih video vsebin, je pomemben zvok, na kar z oznakami iz avdiofilskega sveta proizvajalci zadnje čase veliko dajo. HP uporablja znamko Bang & Olufsen in pri dotičnem modelu kar upravičeno. Zvočniki so res glasni, pa tudi kakovost je za tako tanek računalnik presenetljiva. Ni hudih basov, drugače pa glasba zveni presenetljivo polno in neizumetničeno.

HP-je je tokrat v glavnem uspelo. Nekaj malenkosti je še ostalo za odpravljanje pri naslednji izdaji, a osnova je že zdaj odlična. Spectre x360 je prevzel mesto mojega ta hip najljubšega (neprofesionalnega) vrtljivega prenosnika. Če bi si ga le lahko privoščil …

HP Spectre x360
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Opremljenost in delovanje
  • Trajanje baterije
  • Cena
4.2

Naj kupim?

HP-ju je uspelo izdelati najbolj posrečen “hibridni” prenosnik za domače uporabnike. Eleganten, zmogljiv, sodoben, z nekaterimi podrobnostmi, ki konkurentom manjkajo. Škoda je samo, ker je za marsikoga predrag.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.