HP Omen 15 dc1039: Solidna mašina za dva jurja
Marjan Kodelja 17. maja 2019 ob 09:23

Igričarski prenosniki niso več grde in masivne zverine z velikimi ventilatorji, ki začnejo tuliti in se noro hitro vrteti že pri bremenih, malce večjih od brskanja po internetu. Še vedno pa so dragi, kajti igre vse pogosteje zahtevajo dober zaslon, močan procesor, predvsem pa čim bolj zmogljivo grafično kartico.

Podjetje HP je najbolj prepoznavno po dobrih poslovnih prenosnikih, čeprav pod blagovno znamko Omen od leta 2016 izdelujejo tudi igričarske. Ti pa niso priljubljeni, pa tudi ne zmogljivi, kot modeli mnogo bolj uveljavljenih imenih, Razer, (Asus) ROG in podobnih, a se jih drži sloves, da v kategoriji srednje zmogljivih igričarskih prenosnikov za dokaj ugodno ceno ponujajo veliko. Tako 15-palčni (39 cm) model dc1039 ni izjema, vendar ima za razliko do lanskega predhodnika grafično kartico Nvidia Geforce RTX 2060, ki je sposobna izkoristiti zaslon polne visoke razločljivosti s frekvenco osveževanja 144 MHz.

V dizajn se ne bo nihče pretirano obregnil

Omen brez sramu kaže, čemu je namenjen. Korektno in robustno izdelano plastično ohišje je polno podrobnosti, ki mu dajejo futurističen in nekoliko agresiven videz. Odprtine za hlajenje na zadnjem robu so me spomnile na oblikovalske posege značilne za ameriške »muscle« avtomobile, medtem ko je na primer hrbtišče s površinama z različnima površinskima teksturama, med katerima sta v velik rdeči X ter logotip, pravzaprav zelo všečno. Noben rob ni ravno »odrezan«, zato bi težko dejali, da je prenosnik grda brezosebna škatla.

K oblikovanju sodi tudi osvetljena tipkovnica. Kot pravi moj sin, mora biti vsaka prava tipkovnica imeti večbarvne sijoče diode, zatorej jih ima tudi ta prenosnik. Ne moremo sicer spreminjati »sija« vsake tipke posebej, lahko pa ga prilagajam za nekaj področij. Če sem odkrit, mi je vseeno, tudi če bi bila osvetlitev enobarvna, kot jo imajo cenejši Omeni, vendarle moram priznati, da je predvsem v temi večbarvna osvetlitev prijetna in doda nekaj k igričarski izkušnji.

HP Omen 15 dc1039
 • OBLIKA IN KAKOVOST IZDELAVE
 • ZASLON
 • ZMOGLJIVOST
 • RAZNOVRSTNOST IN ŠTEVILO PRIKLJUČKOV
 • KAKOVOST TIPKOVNICE IN SLEDILNE PLOŠČE
 • TRAJANJE BATERIJE
 • RAZMERJE CENA/KAKOVOST
4.1

HP Omen 15

HP Omen 15 je namenjen srednje zahtevnim igralcem. Brez večjih težav, če zanemarimo občasno tuljenje ventilatorja, poganja igre v polni HD-razločljivosti, pri čemer izkorišča tudi frekvenco osveževanja zaslona. Tipkovnica je odlična, enako tudi zaslon, ima dober (velik) nabor različnih priključkov, le v trajanju baterije je pod povprečjem. Primeren je tudi kot zamenjava za srednje zmogljive namiznike, vendar se nam v teh primerih zdi nujen nakup večjega monitorja, mehanske tipkovnice ter kakovostne miške.

Dobra tipkovnica in solidna sledilna plošča

Poleg zmogljivosti je pomembno, da ima igričarski prenosnik tudi dobro tipkovnico. In tale je res dobra. Tipke so črne, oznake pa bele, razen štirih tipk, ki so označene drugače. Niso mehanske, a se pogreznejo dovolj, da dajejo pravi občutek pritiska. Tipkovnica je sposobna pravilno zaznati tudi več sočasnih pritiskov, zato ni bojazni, da bi pri norem udarjanju predvsem po »WASD« razdelku, igra ne bi zaznala kakšnega strela. Na desni strani je tudi polna numerična tipkovnica. Tipk je ogromno in stisnjene so na manjšem prostoru, kot na običajno veliki tipkovnici, zato se je tipkanja treba privaditi. Na začetku pa občutek ni najboljši.

Sledilna plošča ni največja v svetu prenosnikov in tudi najboljša ne, vendar se izkaže pri upravljanju s sistemom in brskanju po spletu. Poleg sta tudi dve tipki, ki izboljšata uporabnost plošče, nanju pa se tudi hitro navadimo, za igranje iger pa je kajpada potrebna kakovostna igričarska miška.

Kot verjetno večina HPjevih prenosnikov, se tudi na tem bohoti napis Bang & Olufsen, kar obeta dobro zvočno izkušnjo. Zvočnika sta čisto spredaj v desnem in levem robu in ne tik pod zaslonom. Zvok se zato razprostira malo dol levo in desno od prenosnika in pravzaprav ni slab. Jakost je dovoljšna, srednji toni so solidni, le nizki niso pretirano izraženi. Ni pa zvok zaradi postavitve zvočnikov kakorkoli zamolkel. Kakovost zvočnikov je na za prenosnik tega cenovnega razreda verjetno nadpovprečna, resni igričarji pa imajo med igranjem na ušesih slušalke. Se pa da tudi brez njih pogledati kakšen film.

Dovolj svetel in z lepimi barvami

Zaradi zaslona IPS so vidni koti dobri, prav tako pa je na dovolj visoki ravni tudi svetilnost (okoli 300 nit, kontrastno razmerje približno 1:1000) in pravilnost prikaza barv. Točnost barv in prikazan barvni obseg (sRGB) sta primerna za digitalne umetnike, ne pa tudi za urejanje fotografij. Glavno pa je, da so igre videti dobre. Ločljivost pa je, kot bi nekateri dejali, le polna HD. A še dobro, da je takšna, kajti tako lahko grafična kartica izkoristi frekvenco osveževanja zaslona 144 Hz, ki jo na primer kartica GTX 1060 v lanskem modulu namreč ni vedno zmogla. Na voljo pa je tudi tehnologija G-sync, ki uskladi frekvenco zaslona s frekvenco izhodne slike grafične kartice.

Poleg tega, da mi je dopadljiva kakovost prikazane slike, so mi všeč tudi tanki robovi okoli zaslona. Dajo prenosniku nekaj dodatne elegance, pa čeprav zaradi njegove namembnosti ni nujno potrebna, zato tega ne vidimo pogosto v tej kategoriji naprav.

Mišice pod pokrovom

Šestjedrni procesor Core i7-8750H, grafična kartica Geforce RTX 2060, dovolj delovnega pomnilnika RAM, sistem hlajenja in hitro pisanje na pomnilnik ter branje z njega, so verjetni ustrezne garancije zmogljivosti tega prenosnika. Zaradi procesorja, delno pa tudi grafike, se lahko postavi ob bok tudi dražjim igričarskim prenosnikom. Z letošnjim modelom grafične kartice tudi v celoti izkorišča frekvenco osveževanja zaslona, kar pomeni, da ostaja manj naslovov igre, kjer zmogljivosti ne zadoščajo za maksimalno število prikazanih slikic (fsp), ki jih je največ zmožna prikazati neka igra. Impresiven je tudi sistem hlajenja, sploh ventilatorji na spodnji strani, ki odvedejo večino toplote, da prenosnik ves čas deluje normalno, a znajo biti na trenutke zaradi tega nekoliko hrupni.

Zadovoljivo je tudi število in raznovrstnost priključkov. Poleg ob straneh, so tudi na zadnjem robu, kar je dokaj neobičajno. Pa ni neumno, kar vse vsak, ki doma prenosnik priključi na žično omrežje, dodatni monitor in morda nanj poveže še kakšno dodatno napravo. Kabli tako ne štrlijo levo in desno od prenosnika, temveč so lepo pospravljeni za zaslonom.

Baterija pa HP-ju ni v ponos. Razumemo, da gre za zmogljiv prenosnik, vendarle imajo nekateri tekmeci več soka v svojih baterijah. Dobri dve uri igranja iger ali štiri ure brskanja in gledanja videa in veselja je konec. Ampak, saj gre za namenski računalnik, namen pa je igranje iger, zmogljivejših pa verjetno ne igramo v baru ali med čakanjem na letališču. Če pa, potem pač poiščemo električno vtičnico.

HP je v prenosnik vgradil dobre in zmogljive komponente, pri čemer pa cena ni poletela v nebo. Res pa je tudi, da zaradi tega ni pretirano tanek, pa tudi z maso prek dveh kilogramov nikakor ni lahek. Da se ga prenašati v nahrbtniku, a čez nekaj časa začutiš davek teže. Ni videti, da bi z ostalim pretirano varčevali, edina izjema je morda slaba baterija, ki jo med uporabo vidno pobira.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Hvalimo
 • Odlične procesorske in grafične zmogljivosti za ta cenovni razred.
 • Sodoben in prepričljiv igričarski dizajn, vključno z večbarvno osvetlitvijo tipkovnice.
 • Funkcija G-Sync in zaslon s frekvenco osveževanja 144 MHz.
Grajamo
 • Slaba baterija.
 • Ventilatorji znajo biti hrupni.
 • Ne najboljša sledilna plošča.
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.