HP Elitebook 745 G5: Poslovni prenosnik za pisarniški kader
Marjan Kodelja 28. januarja 2019 ob 06:46

Čeprav je HP eden najbolj zvestih Intelovih dvorjanov, pa to še ne pomeni, da nikdar in v nobenem primeru v svoj prenosnik ne bo vgradil procesorja AMD-ja.

HP ima cel kup družin prenosnikov, tako družina Elitebook vsebuje prenosnike za poslovno uporabo. Če je številka za imenom višja od 1000 so prilagojeni uporabi v velikih podjetjih, drugače pa vsem drugim. Pri tem ne gre toliko za cenovne okvirje kot za vključeno programsko opremo, ki se predvsem tiče zagotavljanja varnosti in integritete podatkov. Elitebook 745 G5 pa je zanimiv tudi zaradi procesorja iz družine Ryzen, točno tiste, s katero je AMD vsaj malo zajezil popolno prevlado Intela na trgu namiznih in prenosnih računalnikov.

Henry Ford se je motil

V določeni meri lahko izbor »barve« poslovnih prenosnikov razložimo s Fordovo legendarno izjavo, »lahko imate katerokoli barvo, če je črna«. Še vedno je veliko poslovnih računalnikov črnih in imajo bolj ali manj plastično ohišje, čeprav za to ni nobene potrebe. Zato sem vesel, da je Elitebook 745 srebrn, kajti ohišje je iz aluminija, ravno prav debel in težak, z dovolj občutka za podrobnosti, da je videti »ličen«. Ali pa poseben, drugačen od večine njih. Kot se za družino Elitebook spodobi, je izdelava dovolj kakovostna, predvsem pa robustna, da obeta dolgoživost – dokler se kaj ne pokvari ali pa se podjetje odloči za pomladitev računalnikov. Še dobro, malo manj za prodajalce, da tega ne počnejo več vsaki dve leti, kajti morda se mi ravno zaradi tega zdi, da so prenosniki zadnje nekaj let konstrukcijsko in kakovostno bolje izdelani. Vsaj ti za poslovno rabo, ki tudi cenovno ne sodijo v nižje loge.

Moram pa dodati še drugo plat zgodbe. Pred nekaj dnevi sem se sprehajal po eni od Ljubljanskih trgovin, kjer je bil cel kup prenosnikov za osebno oziroma domačo rabo. S cenami nekaj sto pa do skoraj tisoč evrov. Ne samo, da je bila ponudba revna, tudi po obliki in kakovosti izdelave se mi tisti prenosniki niso zdeli nič posebnega. V oči posledično pa tudi v roke sta mi padla samo dva, pa še ta sta bila dražja od tisočaka. Zato se ne čudim (vsaj ne več), ko slišim, da se posamezniki, ki imajo nekaj pod palcem, odločajo za model z jabolkom na hrbtišču. Ker je mnogo lepši od večine »PC-jev«, ki jih vidijo v isti trgovini, in ker vedo, da bo brez težav deloval še leta, ko bodo ti odfrčali v večna lovišča. Delno je tako tudi zato, ker pravzaprav ne poznamo celotne ponudbe izdelovalcev prenosnih računalnikov, saj ti izmed kakovostnih naprav, k nam pripeljejo večinoma le mode za poslovno rabo.

Elitebook 745 G5
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • OPREMLJENOST IN DELOVANJE
 • TRAJANJE BATERIJE
 • CENA
3.3

Naj kupim?

Eleganten poslovni prenosnik s številnimi dobrimi lastnimi, ki pa se ne izkaže najbolje. Procesor Ryzen in njegova integrirana grafika ponujata boljše grafične zmogljivosti kot Intelovi tekmeci, vendar bi morala biti podkrepljena s kvalitetnejšim zaslonom ter večjo baterijo.

 

Ergonomija malo nad povprečjem

V celoti eloksirano aluminijasto ohišje je prijetno za rokovanje in uporabo. Z debelino 17,9 mm, težo 1.61kg in merami 326 x 234 x 17.9mm se sicer ne more primerjati z ultraprenosniki, vendar je v svoji družini in med prenosniki s 14 palčnim zaslonom, med tanjšimi. Tečaj zaslona poteka skoraj po celi širini, trdno drži zaslon v primernem položaju, obeta pa tudi, da ne bo zrahljal po nekaj letih uporabe.

Tipkovnica je osvetljena, nakup prenosnika brez tega sicer preprostega in verjetno za izdelovalca ne predragega dodatka, sramežljivo odsvetujem. Še nedavno sem menil, čemu mu bo to, brez zveze, vseeno je, če ni tiste čudne svetlobe, ki pronica skozi rež okoli tipk, zdaj pa vse pogosteje ugotavljam, da mi »manjka«. Tudi drugače je tipkovnica dovolj velika, tipke pa odzivne ter z dovolj hoda, da pod prstom dobimo pravi občutek, kdaj sem jo dovolj pritisnil in kdaj morda ne. Pod tipkovnico je velika in odzivna sledilna ploščica, nad njo pa dva gumba, saj je med tipkami še majhna »krmilna palica«, ščegetavček v žargonu. Za vse meni enake, ki se po večletni uporabi prenosnikov še vedno nismo privadili sledilne ploščice, je ta zelo hvaležen dodatek.

Kot se za poslovne prenosnike HP-ja spodobi, je levo tipalo prstnega odtisa. Lahko ga uporabite za hitrejši vstop v računalnik, a ta ima tudi Microsoftovo funkcijo prepoznave obraza z IR kamero, ki deluje hitro in brez težav tudi v mraku. Sicer pa je prenosnik nabit z varnostnimi funkcijami, zaščiten je tudi na nivoju Biosa, kar je verjetno hvale vredno, ko ga v roke dobi informatik podjetja, malo manj pa, ko ga v roke dobi običajen »človek«. Veliko pove že to, da ni mogoče nastaviti uporabnika brez gesla. Še bolj pa naslednje. Pred menoj so ga preizkušali v enem od večjih slovenskih podjetij in ko sem ga prvič prižgal, sem se zaletel v zid uporabniškega imena in gesla. Nato so mi povedali, kako ga lahko tudi brez vstopa v sistem, povrnem na tovarniške nastavitve. Postopek pa traja in traja, saj popolnoma izbriše vse podatke.

Brez dvoma dovolj je zmogljiv

Med prenosniki s ceno nad tisoč evri je nemogoče najti model s slabim procesorjem, ki ne bi bil sposoben opraviti večine nalog. Elitebook je poslovni prenosnik, ne pa prenosnik za urejanje in montažo videa, konstruiranje oziroma podobna zahtevna opravila, zato bojazni, da AMD-jev procesor Razor 7 2700U podkrepljen z integrirano grafiko Radeon RX Vega 10 ne bi bil kos nalogam, ni. Definitivno kombinacija ponuja več kot enakovreden Intelov procesor in njegova integrirana grafika. Pravzaprav sem bil prijetno presenečen nad delovanjem prenosnika oziroma njegovo zmogljivostjo.

Ne vem čemu, morda zato, ker uporabniki pričakujejo ali pa, ker se spodobi za družino Elitebook, je zaslon polne HD razločljivosti (1080p) občutljiv na dotik. Po svoje zanimivo, ker ni veliko modelov v tej kategoriji poslovnega prenosnika, ki ga imajo in ne najbolj uporabno, saj zaslona ni mogoče zavrteti čisto nazaj in napravo uporabljati kot tablični računalnik. Me pa zaslon tehnologije IPS ni najbolj prepričal. Predvsem se mi je zdel premalo svetel, tehnični podatek o svetilnosti nekaj prek 200 cd/m2 pa to mnenje le še podkrepi. Da je premalo, se pokaže, ko s prenosnikom delamo zunaj pod bolj ali manj močno sončno svetlobo. Med razočarajoče zadeve pa sodi še baterija (litij ionska, tri celice, 50Wh). Po uradnih podatkih naj bi prenosnik zdržal do 12 ur, vendar je bolj realna ocena malo nad polovico tega časa. Nobenih testov in meritev ne nameravam navajati, a zdi se mi, da bi HP lahko v prenosnik vgradil »močnejšo« baterijo. Ali pa tudi ne. Med drugim ima prenosnik ob strani priključek za priključno postajo in kar realno se mi zdi naslednje. Večino časa bo prenosnik ždel na delovnem mestu, ko bo imel uporabnik poleg večji zaslon ter dodatno tipkovnico in miško, s seboj pa ga bo nosil le po potrebi, torej bo čas, ko bo prenosnik deloval na baterijo, zelo omejen.

Hvalimo

 • AMD Ryzen 7 z močno integrirano grafiko.
 • Kovinsko ohišje, lep videz, ne pretežak in prevelik.
 • Funkcije za varno poslovno uporabo.

Grajamo

 • Tanek vtičnik za polnjenje, ki ga je preprosto zviti ali celo zlomiti.
 • Povprečna baterija (zaradi energijsko manj učinkovitega procesorja bi morala biti večja).
 • Zaslon je podpovprečen v prikazu barv in svetilnosti.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.