HP Elitebook 1050 G1: Zanimiv »univerzalni« prenosnik za poslovno rabo
Marjan Kodelja 21. decembra 2018 ob 06:36

Je velik in dokaj težak ter dovolj zmogljiv za poslovne uporabnike, ki pri svojem delu potrebujejo procesorsko in grafično moč, podprto z dovolj veliko baterijo.

Rečem lahko, da ima všečno kovinsko ohišje z odsekanimi robovi, zaradi katerega je na videz zanimiv, nekoliko futurističen, da ima 15,6 palčni (slabih 40 cm) zaslon, zvočnike, ki so jih »nastavili« v Bang & Olufsenu ter veliko tipkovnico ter dobro sledilno ploščico z veliko prostora okoli, kamor med delom naslonimo dlani. Vse drugo je odvisno od konfiguracije (in cene), ki si jo lahko privoščimo. Meni so dali model z zaslonom polne HD ločljivosti (lahko bi bil tudi ločljivosti 4K) in frekvenco 120 Hz, procesorjem i5 ter z na matični plošči integrirano grafično kartico. Dovolj za ne najbolj zahtevne profesionalne naloge grafičnega oblikovanja, urejanja videa, načrtovanja in podobno, kos pa je tudi zahtevnejšim igram, če je opremljen z grafično kartivo Nvidia 1050. Vendar ni igričarski računalnik. Narejen je, oblikovan in cenovno uvrščen tako, da dileme ni. Poslovna – pisarniška uporaba in bolj kot ne nič drugega.

Prenosnik, ne toliko zaradi velikosti, osebno imam raje večji zaslon kot manjšega, temveč zaradi skoraj dveh kilogramov teže, ni ravno nekaj, kar bomo z veseljem nosili s sabo. Potrebna bo dovolj velika torba ali nahrbtnik. Teža gre na račun velike baterije in zato prenosnik zdrži dolgo. Cel dan so zapisali, česar pa ne smemo razumeti do zadnje pikice natančno. Pri normalni uporabi, ko ne bomo ravno navijali procesorja in grafike do njunih skrajnih zmogljivosti, zaslon pa ne bo na polno svetel ter podobno, bo najverjetneje zdržal do večera. Omemba zdrži »do«, je hudič. Nikdar čisto natančno ne veš, koliko dolgo bo prenosnik pri življenju, a za to »zverinico« lahko rečem, da me je pozitivno presenetila. Naj še omeni, da se prenosnik ni pretirano grel, pa tudi ventilator ni bil preglasen, ampak pod resnično veliko obremenitvijo ga nikdar nisem postavil. Sicer pa je tako. Če je prenosnik opremljen s procesorji i5 ali i7 zadnje generacije, dodana pa je dobra grafična kartica, so presenečenja, da kakšne naloge ne bi mogel izvesti, redka. Sploh pri »strojih« katerih cena se začne krepko prek pol drugem tisočaku.

HP Elitebook 1050 G1
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • OPREMLJENOST IN DELOVANJE
 • TRAJANJE BATERIJE
 • CENA
3.9

Naj kupim?

Prenosnik je za »domačo« uporabo res predrag saj podobne (ne pa čisto enake) zmogljivosti lahko dobimo tudi za manj denarja. Sicer ni majhen in lahek kot so ultratanki prenosniki, je pa zato zmogljivejši od teh ter zato uporaben za uporabnike, ki zmogljivost dajejo pred prenosnostjo. Mu je pa HP namenil uporabo v podjetjih, čemur je pravzaprav vse prilagojeno, tudi naložena programska oprema.

V zmogljivostih so si prenosniki vse bolj podobni, izbiramo pač po videzu in koliko si lahko privoščimo, ter mora po dodatkih, ki so povezani z varnostjo. Kot je pri HPjevih prenosnikih običaj, je bralnik prstnega odtisa desno pod tipkovnico. Po mojem ne na najboljšem mestu, deluje pa zanesljivo. Poskrbljeno je tudi za druge ravni varnosti. Kamera nad zaslonom, robovi okoli njega so pri tem računalniku relativno široki, je opremljanje z drsnikom, ki jo po želji zakrije. Če nočemo, da nas »gleda« in ne verjamemo sistemu, da jo je izklopil, ni treba prek nje limati nalepke. Zadoščeno pa je tudi uporabnikom, ki se bojijo, da bi jim ali preprosto nočejo, da jim drugi gledajo prek ramena. Prenosnik ima vgrajeno tehnologijo omejevanja vidnega kota, ki jo je predstavil lani. Po pritisku na tipko F2 je vidni kot zaslona omejen na le 30 stopinj. Je pa zaradi tega običajni vidni kot zaslona manjši kot pri tekmecih, še posebej to velja za vodoravno ravnino. Je pa še vedno dovolj širok, da na zaslon (brez tehnologije omejevanja) lahko normalno sočasno gledata dva blizu sedeča uporabnika.

Zaslon polne HD razločljivosti je zaslonske tehnologije IPS, ter prevlečen s prevleko proti »bleščanju«, kar na kratko pomeni, da je dovolj svetel tudi za »zunanjo« uporabo, da do barve žive in natančne, ima pa tudi visoke 120 Hz frekvenco osveževanja. Te številke smo bolj vajeni pri igričarskih napravah in ne pri »poslovnih« prenosnikih. Zaslon je v vseh pogledih lepo uravnotežen, slika pa prijazna »očem«, kar se tiče barvne »temperature«

Prenosnik je kakovostno izdelan, kar dojameš takoj, ko ga primeš v roke. Nikjer ni pretanek, da bi se zvijal, pa tudi občutek za podrobnosti je prisoten. Priključkov je ravno prav (dva USB 3 un USB C,  HDMI, 3,5 mm avdio priključek, reža za kartice SD), moti pa, da med njimi ni klasičnega Ethernet priključka, HPju pa se tudi ni zdelo primerno v škatlo brezplačno dodati USB adapter, saj je priklop na ožičeno omrežje ravno tako pomemben kot solidni Wi-Fi vmesnik. Tipkovnica je velika in iz ergonomičnega stališča solidna, saj imajo tipke namreč dovolj »hoda« tudi za hitro tipkanje. Tipke so tudi osvetljene, kar se mi zdi pomembna funkcija, ki bi jo morali imeti vsi prenosniki. Tudi ceneni, saj ni ravno drago pod tipke namestiti nekaj belih sijalk LED. Podobno velja tudi za sledilno ploščo, ki je velika in odzivna.

Hvalimo

 • Fantastična baterija (4 celična 64 Wh) zdrži do 18 ur.
 • Solidno zmogljiv in dobro izdelan prenosnik.
 • Učinkovit zasebnostni filter zaslona (SureView).

Grajamo

 • Drag prenosnik.
 • Kljub številčnim ni priključka za Ethernet (tudi ne adapterja za USB)
 • Velik, težek, ni možnosti na dotik občutljivega zaslona.
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.