HoT od danes z obogatenimi paketi
Matjaž Ropret 15. septembra 2021 ob 08:05

Navidezni operater mobilne telefonije HoT ubira podobno taktiko s svojimi paketi kot Telemach. Ves čas namreč ohranja isto trojico Mini, Maxi in Extra, le njihovo vsebino prilagaja. Tokrat osvežitev naj bi bila celo največja doslej. Za razliko od (infrastrukturnega) konkurenta Hofer Telekom drži še obljubo, da ne bo višal cen.

Glavnina tokratnega izboljšanja ponudbe znova odpade na povečanje vključenih količin gigabajtov. Paket Mini ima po novem 5 GB namesto 4 GB, osnovni paketi so še vedno dokaj siromašni v tem pogledu in služijo predvsem privabljanju najbolj cenovno občutljivih kupcev. Gledano z vidika vrednosti za ceno pa se precej bolj splača stopiti korak više, v konkretnem primeru na paket Maxi, ki bo po novem vključeval 60 GB prenosa podatkov, doslej jih je 40 GB, ter štiri gigabajte v gostovanju znotraj EU namesto treh. Paket Extra pa je bil deležen največ bombončkov – odebelitve konta z 80 na 100 GB, 6 GB v roamingu namesto 5 GB, povišanja hitrosti na 150/50 Mb/s (doslej 50/10 Mb/s) in dodatno vključenih 50 min za klice v države EU (torej klice v tujino, ne med gostovanjem).

Cene paketov ostajajo 6,99, 9,99 in 14,99 evrov, tudi pri domačih minutah in kratkih sporočilih ni sprememb.

Od začetka delovanja operaterja HoT pred štirimi leti in pol se je tako količina prenosa podatkov v paketu Mini povečala za petkrat, v paketu Maxi se je potrojila, v paketu Extra pa podvojila. Kar je seveda skorajda nujno, če želi ponudnik ostati konkurenčen, kajti vsi operaterji lišpajo svoje pakete.

Doslej najuspešnejši ponudnik brez lastne infrastrukture v zgodovini slovenskih mobilnih komunikacij, ima ta čas približno 115 tisoč uporabnikov – po metodologiji štetja, ki jo narekuje Agencija za komunikacijska omrežja in storitve –, do konca leta pa bi jih lahko dosegel 120 tisoč in s tem verjetno 5-odstotni tržni delež. Do tega naj bi prišli tudi z najnovejšo marketinško spodbudo, saj bodo »prestopnikom« od drugod pripisali 20 evrov dobroimetja.

Tehnologije 5G HoT za zdaj še ne bo ponudil. Navsezadnje jo je tudi A1, na čigar omrežju gostuje, vklopil šele minuli teden in v precej omejenem obsegu. Zagotovo jo bo vsaj še kakšno četrtletje, morda tudi leto želel prihraniti zase kot svojo konkurenčno prednost. Vseeno bo verjetno komu prav prišla višja hitrost (v omrežju LTE) pri paketu z vrha ponudbe. Ostala dva ostajata pri hitrosti 20/5 Mb/s in opciji za njen dvig na 50/10 Mb/s za dva evra na mesec.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HoT začenja ponujati storitve tudi poslovnim uporabnikom, a o tem več v ločenem članku.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Kako se obnese HoT v primerjavi z A1 pri kvaliteti storitev (signal, kakovost zvoka pri klicih, hitrost interneta, ..). Je kak večji razlog proti prestopu?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja