HoT mimo Izija čez petdeset tisoč in naprej proti Bobu
Matjaž Ropret 14. septembra 2018 ob 09:30

Mobilni operater HoT (daljše Hofer Telekom) je v teh dneh presegel petdeset tisoč uporabnikov. S tem je prišel približno na nivo Telekomovega Izija, naslednji, kogar lovi, pa je nizkocenovni ponudnik A1 Bob s približno sto tisoč uporabniki. Ob vstopu na trg pred manj kot letom in pol HoT-u skoraj nihče ni pripisoval možnosti, da bi dosegel take številke.

Podjetje Ventocom, pred tem že ponudnik v Avstriji, v Sloveniji deluje od jeseni 2016, malo manj kot dve leti, in je maja lani začelo ponujati storitve mobilne telefonije v navezi z diskontnim trgovcem Hoferjem. Te so takoj pritegnile pozornost zaradi kombinacije nizkih cen in konkretnih količin, predvsem prenosa podatkov. Tarife so glede gigabajtov še zdaj pretežno enake, le vstopno Mini so nekoliko izboljšali, saj so dvignili količino z enega na tri gigabajte. Poleg tega so uvedli neomejene minute v Sloveniji pri tarifah Maxi in Extra. Zaradi pravil za roaming so od regulatorja dobili dovoljenje, da v tujini minute omejijo. Kljub temu so menda še vedno ugodni tudi za nemške in uporabnike iz drugih držav. Ob začetku delovanja so dali zavezo, da ne bodo višali cen in svoj uspeh pripisujejo tudi temu, da ostali operaterji vsaj enkrat, če ne celo večkrat letno dražijo, sami pa ne.

Že od začetka v HoT-u oz. Ventocomu poudarjajo, da ne gre zgolj za nizke cene, temveč da prinaša njihova mobilna telefonija tudi boljšo uporabniško izkušnjo od ostalih operaterjev. Preprosto upravljanje razmerja v aplikaciji, menjavanje tarif z enim klikom in brez administrativnih stroškov, dober pregled na porabo. Še posebej za starše. So pa z dejstvom, da je vse skupaj še vedno v osnovi predplačniško, povezane tudi slabosti. Osebno me moti, in poznam še koga s podobnim pomislekom, da mora razmišljati, za koliko mora napolniti račun, medtem ko pri klasični naročnini enostavno plačamo to, kar smo porabili. Podjetniki ne morejo uporabljati HoT-a, ker ta ne izdaja računov. Količine v roamingu pa so manjše kot pri kakšnem infrastrukturnem operaterju. Še vedno dovolj velike za večino uporabnikov, a vseeno manjše.

Najbolj pogosta tarifa med uporabniki HoT-a je srednja Maxi, kar ni presenetljivo. Za le tri dodatne evre na mesec v primerjavi s tarifo Mini prinaša bistveno večjo količino gigabajtov, pravzaprav dovolj veliko za veliko večino ljudi, tudi zame, navsezadnje. In poleg tega še neomejene minute, če so te še komu pomembne. Medtem ko petdeset gigabajtov v ponudbi Maxi potrebujejo le redki. Zato pa je po naših informacijah precejšen hit tudi komplet WiFi2GO, ki združuje tarifo HoT Giga z 200 GB prenosa podatkov na mesec in prenosno dostopno točko LTE. To pa je dokaj preprost in funkcionalen nadomestek fiksnega interneta. Poleg tega je brez prave konkurence, saj so paketi A1 precej dražji, Telemach pa se je po krajšem poskušanju iz tega segmenta umaknil.

V navezi Ventocom – Hofer so se potrudili poiskati uporabnika, katerega prva polnitev računa je pomenila, da je HoT presegel številko 50.000 aktivnih kartic SIM, in mu podarili iPhone 8.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji
  • Zdaj bi morali poleg obstoječih storitev ponuditi še plačljive TV programe po možnosti, da bi si lahko uporabnik sam izbiral kaj bo gledal in seveda tudi plačal.

  • Podjetniki seveda lahko uporabljajo HoT – v trgovini Hofer kupijo SIM kartico (1,99 EUR) in vrednostnice z originalnim računom na podjetje…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.