HoT je največje rane prizadejal Bobu in ta odgovarja
Matjaž Ropret 9. junija 2017 ob 07:58

Takoj, ko se je pojavil nov ponudnik mobilne telefonije Hofer Telekom ali HoT, je bilo jasno, utegne največ uporabnikov prevzeti Bobu, nizkocenovnemu »operaterju« podjetja A1. Kajti HoT-ova srednja tarifa za deset evrov s po tri tisoč minutami in sms-i ter dvajsetimi gigabajti prenosa podatkov je po mnenju marsikoga prevzela status najboljše (glede vrednosti za ceno) na trgu. Zdaj Bob odgovarja s svojim, še za evro cenejšim paketom. Ki pa ne bo, vsaj ne brez dodatnega napora, na voljo čisto vsem.

Tudi neuradne informacije o prenosljivosti številk pravijo, da zaradi Hoferja največ izgublja Bob. Kar ni presenetljivo, saj ponudnik nagovarjata iste ali vsaj podobne uporabnike. Tiste, ki jim je pomembno, da za čim manj evrov dobijo čim več minut (in zdaj še gigabajtov), ne kupujejo telefonov z vezavami in so za nižjo ceno pripravljeni na kakšen kompromis ali umanjkanje katere funkcionalnosti (Monete, zelo hitrega prenosa podatkov, vključenih mms-ov). Zaradi nove konkurence so pri A1 oz. njegovem oddelku za Bob morali nekaj storiti.

In tako so pripravili naročnino, imenovano vip bob, ki za devet evrov na mesec ponuja po pet tisoč minut in sms-ov ter 15 GB prenosa podatkov. Pri prvih dveh postavkah malce prehiteva konkurenta, pri tretji pa nekoliko zaostaja, ampak to so marketinške podrobnosti, malokdo bo izkoristil te količine v polnosti. Sporočilo mms stane štiri cente, enako tudi količine zunaj zakupljenih minut. Hitrost prenosa podatkov je 40/5 Mb/s, za en evro na mesec jo je mogoče povišati na 100/50, kar je ceneje in hitreje kot pri HoT-u (logično). Za roaming v EU bo od četrtka (15. junija) naprej veljalo načelo poštene uporabe, konkretno pa bo to pomenilo, da bo zastonj 1960 MB, preostali prenos podatkov zunaj meja Slovenije, a znotraj EU, pa bo stal 9,394 evra po gigabajtu.

Osebno se mi zdi prednost Boba v tem, da je to naročniški paket in tako naročnik enkrat na mesec plača, kolikor je porabil. Kar pa seveda pomeni pogodbo z operaterjem. Po drugi strani je pri HoT-u dovolj nakup kartice SIM, potem pa je treba skrbeti, da je na računu dovolj »dobroimetja«, da se izbrana tarifa vsak mesec podaljšuje. Kakor komu ustreza.

Kot rečeno pa vip bob ni na voljo čisto vsem. Zanj se lahko odločijo obstoječi naročniki tega operaterja, ki to storijo s poslanim sms-om z vsebino vipbob« na številko 0680 ali z nekaj kliki na portalu moj bob. Kdor še ni naročnik Boba, pa bo moral dobiti posebno kodo. Te bo operater poslal obstoječim naročnikom (vsakemu po tri), da jih bodo posredovali naprej. Verjetno vsak pozna nekoga, ki je naročnik tega operaterja, tako da naloga ne bo pretežka.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • kdaj misli hot ali bob uvesti 5G za prenosni Wi-fi? ker net (hofer) deluje vedno bolj počasi, prej mi je delal hitro danes pa dela ko polž (polža mi pokaže ko izmerim hitrost interneta na hot) ne ni smešno, do 150 naj bi šlo pa nikoli ne gre, na bob pa sem jezen ker moraš plačati navadne informacije, si pri njih in ko rabiš info pokličeš pa te oberejo še pri tem poleg tega ima bob prenosni wifi 3G in je menda počasnejši od Hot.
    Torej Hot za enkrat vodi, Bob pa kakor hoče ali bo konkurenčen ali pa naj propade. tako to je, na srečo.
    Začnite z 5G hot, ali se poberem in verjetno ne bom edini. ne morete samo služiti nič pa ne narediti za nas uporabnike. tako je se vsak propadel in tudi vi boste, prišel bo drugi in služil namesto bob in namesto hot

    • Naslednjič komentarjev s takim tonom ne bom odobril.
      Tako Bob kot HoT gostujeta v omrežju operaterja A1, ki niti sam še ne ponuja 5G. Pa tudi, ko ga bo (verjetno proti koncu leta), najbrž te tehnologije ne bo kar takoj omogočil navideznim operaterjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja