HoT gre v drugo leto z neomejenimi klici in sms-i
Matjaž Ropret 24. maja 2018 ob 11:01

Operaterji, veliki in majhni, so te dni res dejavni. Ventocom oz. Hofer Telekom oz. skrajšano HoT, obeležuje eno leto ponujanja storitev. In zato v svojih tarifah povečuje število minut in sms-ov v Sloveniji, v dveh na neomejeno.

Temu navideznemu operaterju pred začetkom delovanja niti pravi poznavalci niti “strokovnjaki” niso pripisovali veliko možnosti za večji uspeh. A je presenetil s kombinacijo dobrih količin, cene, digtalnosti storitve in preprostosti uporabe. Tako so v prvem letu zbrali 40 tisoč uporabnikov, kar pomeni, da so najhitreje rastoči navidezni operater (MVNO) – tak, ki uporablja omrežje drugega operaterja – v zgodovini slovenskih mobilnih komunikacij. Pa tudi če bi zraven šteli Boba, ki ni pravi MVNO, ampak samo nizkocenovna znamka A1, so številke naveze Ventocom – Hofer višje. Med vsemi ponudniki mobilne telefonije pa so imeli tretjo najvišjo rast, spredaj sta Telemach in verjetno T-2. Vendar HoT še naprej vztraja pri cilju, da želi priti ob bok največjim, ne ostati nišni operater kot denimo zdaj že nekdanja Izimobil in Debitel. Kako naprej živi Izi, smo pisali včeraj. Poleg tega HoT zagotavlja, da ne bo dražil, temveč bo vsem uporabnikom izboljševal tarife.

Nove pa so za prvo obletnico, kot rečeno, količine minut in sms-ov (mms-i še naprej ostajajo plačljivi posebej). Najmanjši paket HoT Mini, ki so ga pred časom že obogatili z dodatnima gigabajtoma prenosa podatkov, tako dobiva po 1500 minut in sporočil, doslej je bilo obojega po tisoč. Paketa Maxi in Extra pa imata odslej neskončno minut in sms-ov. S tem je po besedah predstavikov Ventocoma srednja tarifa edina v Sloveniji, ki za deset evrov na mesec prinaša govorno in besedilno komunikacijo brez skrbi.

Bodo pa te količine veljale za Slovenijo. HoT si namreč zaradi stroškov roaminga ne more privoščiti neomejenih minut po celi Evropski uniji. Kot navidezni operater od njega nima prihodkov in njegove kartice SIM je zaradi cen mogoče uporabljati za “kreativno” ponujanje storitev v tujini. Zato so pri regulatorju, Agenciji za pošto in elektronske komunikacije zaprosili za t. i. vdržnostni model, ki ga evropska uredba dopušča. Po dokazovanju stroškov in vsega je Akos to odobril, zato bo HoT v državah EU uporabnikom med zakupljene količine dal po sto minut in sms-ov na najcenejši tarifi, po dvesto obojega v srednji in po tristo v najdražji. Pri vseh tarifah seveda cene ostajajo enake. Za presežene minute in sporočila bodo uporabniki plačevali pribitke, ki znašajo 3,90 centa na minuto klica in 1, 22 na sms. Še vedno dokaj poceni.

Količina gigabajtov v paketih ostaja nespremenjena, kljub temu da so jih vsi glavni operaterji v zadnjem času zvišali, najprej Telekom, nato Telemach in nazadnje A1. V HoT-u so prepričani, da so že štartali z dovolj velikimi količinami, ki skoraj vsem njihovim uporabnikom zadostujejo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.