Honor z uro nasproti Garminu in Suuntu, s prenosnikom Applu
Matjaž Ropret 4. septembra 2020 ob 14:41

Znamka Honor je, tako njen predsednik George Zhao, med najhitreje rastočimi v segmentih prenosnih računalnikov in nosljivih naprav. S prvimi je sicer to Huaweijevo hčerinsko podjetje uspešno predvsem na domačem trgu in še nekaterih, večinoma neevropskih, z urami in zapestnicami je uspešno tudi ponekod po Evropi. V Sloveniji je Honor zadnje leto prisoten le še v omejenem obsegu, a morda se to v prihodnje še kaj spremeni. Na sejmu IFA pa smo danes videli peterico novih naprav, ki mamijo tako z zmožnostmi kot s ceno.

V ospredju Honorjeve predstavitve sta bila prenosnik Magicbook Pro in ura Watch GS Pro. Slednja je prva iz Huaweijeva ali Honorja z robustno, vzdržljivo in na različne zunanje vplive odporno zasnovo. Pretežno je izdelana iz ojačanega polikarbonata, podobno kot Garmini ali Suunti, so pa določeni deli, denimo spodnji s tipali, iz povsem običajne plastike. In nasploh materiali ter izdelava ne delujejo povsem na takem nivoju kot pri urah, s katerimi želijo v Honorju primerjati ta izdelek (na predstavitvi so omenjali Garmin Fenix 6). Trdijo sicer, da je zadeva izjemno odporna na zelo visoke ali zelo nizke temperature, na različne udarce, in tako primerna za kakršne koli dejavnosti na prostem. Čeprav so še posebej izpostavili pohodništvo, smučanje in plavanje, ki v bistvu niso ravno ekstremni športi.

Ura ima 1,39-palčni zaslon OLED, ki izgleda in verjetno tudi je povsem enak kot pri Huaweijevih urah Watch GT. Enako velja za procesor Kirin A1 ter operacijski sistem in uporabniški vmesnik. Le številčnice in določene malenkosti so malo drugačne. Za razliko od omenjenih je tu še več športov, ki jih bo uporabnik lahko izbral, ko bo zagnal spremljanje vadbe. Na voljo jih bo namreč kar sto. Novo je funkcionalnost »route back«, ki uporabnika pripelje nazaj na izhodiščno točko. Spodaj je tokrat tudi dodatna dioda, ki pomaga pri merjenju ravni kisika v krvi. Glavna točka pa je avtonomija, ki jo zagotavlja baterija s kapaciteto 790 mAh. Z enim polnjenjem naj bi namreč Watch GS Pro delovala do 25 dni, seveda brez vklapljanja GPS-a, za tega pa je menda zaloge dovolj za sto ur spremljanja aktivnosti. Ura bo naprodaj za 250 evrov, a ni nujno, da tudi v Sloveniji. Vsaj ne pod tem imenom.

Prenosnik Magicbook Pro je nekakšna nizkocenovna alternativa Macbooku Pro 16. Ima namreč 16,1-palčni zaslon, za katerega trdijo, da ponuja izredno barvno pravilnost (dosega 100 odstotkov barvnega spektra sRGB). Poleg tega pa ga poganja zmogljiv šestjedrni procesor AMD Ryzen 5 4600H, ki deluje pri 45W in ga srečujemo tudi v igričarskih prenosnikih. Kljub zasnovi, ki naj bi nagovarjala zahtevne uporabnike, je računalnik tanek in lahek (1,7 kg), izhodiščna cena za konfiguracijo s 16 GB pomnilnika in 512 GB diska SSD pa bo 900 evrov.

Cenejša in manjša prenosnika Magicbook 14 in Magicbook 14 sta prav tako doživela osvežitev s procesorji Ryzen 4500U in 4700U. Je pa ta dvojica plastična, ne aluminijasta, in se ne more ponašati z lastnostmi, ki bi zadovoljile zahtevne uporabnike.

Še peta novost je ura ali zapestnica Watch ES. Za zapestnico ima velik, 1,64-palčni zaslon OLED, za uro pa je precej ozka. Lahko bo šla do 50 m pod vodo in naj bi bila »modni« pripomoček za vadbo. Med drugim bo ponujala 44 animiranih (razteznih) vaj. Njena cena bo sto evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja