Honor prihaja s telefoni, ki jih Huawei ne more več izdelovati
Matjaž Ropret 12. avgusta 2021 ob 16:52

Podjetje Honor je predstavilo trojico telefonov Magic3, ki naj bi jih jeseni ugledali tudi na slovenskem trgu. Zanimivi so zaradi oblikovanja, fotografskih in snemalnih sposobnosti, predvsem pa, ker imajo znova lahko nameščen Android z Googlovimi storitvami in aplikacijami. Pod okriljem Huaweija to od jeseni 2019 ni bilo mogoče.

Znamka Honor je od lanskega novembra samostojna in nikakor ne namigujem, da je Huawei še kakorkoli zakulisno vpleten, vseeno pa telefoni ne morejo skriti svojega porekla. Jasno je, da se razvoj posameznega model začne davno preden ga obelodanijo, in tudi zaključi vsaj pol leta pred tem. Tako so bili danes predstavljeni modeli ob prodaji Honorja šenzenskim vlagateljem že v takem stadiju snovanja, da so zagotovo uporabili večino takratne osnove v končnih izdelkih, določene lastnosti pa so še spremenili, med drugim procesorje, saj zdaj lahko nemoteno kupujejo Qualcommove.

Tako so modeli Magic3 pravzaprav med prvimi s povsem novim sistemom na čipu Snapdragon 888+. Ta je celokupno za slabih šest odstotkov zmogljivejši od letos že velikokrat videnega Snapdragona 888, pri obdelavi umetne inteligence pa je hitrostni napredek 20-odstoten. V Honorju se hvalijo tudi z naprednim hlajenjem, kar je dobrodošlo, kajti Snapdragon 888 je v določenih telefonih imel težave s segrevanjem. Že osnovna konfiguracija pri modelu Magic3 vsebuje 8 GB delovnega in 256 GB podatkovnega pomnilnika, kar bi lahko postala standardna velikost. Magic3 Pro količino delovnega pomnilnika zvišuje na 12 GB, Magic3 Pro+ pa še količino prostora za podatke na 512 GB. Pri vsakem so omenjali zgolj eno različico, kar je tudi povsem smiselna odločitev.

Zelo so ponosni na oblikovanje, kjer na sprednji strani dominira precejšnja ukrivljenost zaslona proti izjemno tankemu robu. Zadaj pa koncentrični krogi s fotografskimi objektivi. Izpostavljajo modro in rožnato zlato barvo, bosta pa na voljo tudi črna in bela. Telefoni definitivno niso majhni in najbrž tudi ne posebej lahki. Kar še toliko bolj velja za Magic3 Pro+ s keramičnim hrbtiščem.

Zaslon OLED z 10-bitnimi barvami, 120-herčnim osveževanjem in ločljivostjo 2772 x 1344 ima diagonalo 6,67 palcev. Dopolnjujeta ga stereo zvočnika s podporo kodeka dts-x za še bolj izstopajoč zvok.

Magic3 Pro se ponaša z zaščito proti vodi in prahu po standardu IP68, Magic3 pa z osnovno IP53. Oba telefona se lahko polnila super hiter s 66W ali brezžično s 50W. Kakšna je kapaciteta baterije, pa na predstavitvi niso povedali.

Na fotografskem področju imajo vsi modeli glavni objektiv z velikim Sonyjevim tipalom s 50 milijoni pik (IMX766) in črnobelo tipalo s 64 milijoni pik. To verjetno skrbi za dodatno svetlobno občutljivost. Magic3 in Magic3 Pro premoreta še ultraširoki objektiv s 13-milijonskim tipalom, medtem ko so za Pro+ prihranili 64-milijonsko tipalo. Oba z oznako Pro pa sta deležna periskopskega teleobjektiva s 3,5-kratno optično povečavo in 64-milijonskim tipalom. »Hibridni« zum gre do desetkratne vrednosti, digitalno pa do stokratne, da se lahko telefona s tem ponašata kar z napisom na ohišju. Za ostrenje sta prisotna tako globinsko tipalo (ToF) kot laser.

Pri snemanju videa so poleg možnosti zajemanja zvoka s popolnoma brezžičnih slušalk veliko pozornosti namenili načinu MagicLog. Ta podobno kot brezzrcalni fotoaparati v načini V-Log, S-Log in ostalih snema z logaritemsko krivuljo gamme (osvetlitve), kar na posnetku da zelo neizrazite barve, a omogoča skoraj poljubno določanje barv v postprodukciji. Ta video je tudi v 10-bitnem barvnem zapisu in bo najbrž zahteval ustrezno programsko opremo za montiranje.

Uporabniški vmesnik Magic UI bo, kakopak, vseboval obilico trikov in lastnosti, ki se snovalcev zdijo neverjetni, uporabniki pa se jih hitro naveličajo. A ključno je, da temelji na polnem Googlovem Androidu, kar bo še posebej pomembno za evropske uporabnike.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ne glede na to, pa bo moral Honor skupaj z uvozniki in lokalnimi partnerji verjetno vložiti precej v promocijo teh telefonov, kajti v zadnjih dveh letih je malo izginil iz zavesti uporabnikov, nima več za seboj Huaweija in njegovega oglaševalskega stroja, predvsem pa se podaja v teritorij, ki ga je prej obvladovala nekdanja matična znamka. Honor je namreč pod Huaweijem skrbel za telefone s kar najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo, zdaj pa gre neposredno v premijski razred. Magic3 naj bi stal 899 evrov, Magic3 Pro 1099 evrov, Magic3 Pro+ pa 1499 evrov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja