Honor Magic6 Pro želi biti najboljši v več kategorijah
Matjaž Ropret 26. februarja 2024 ob 06:14

Nedelja pred odprtjem sejma mobilne telefonije MWC v Barceloni je tradicionalno dan za predstavitve pomembni pametnih telefonov višjega cenovnega razreda. Tako smo prvič videli tudi letošnjega glavnega aduta podjetja Honor, model Magic6 Pro, ki je sicer na Kitajskem že v prodaji. Navduševal naj bi predvsem s fotografskimi sposobnostmi, vrhunskim zaslonom in dolgim trajanjem baterije.

Tradicijo, ki jo omenjamo, sicer po novem vzdržujejo znamke, ki si še vedno šele prizadevajo priti v »prvo ligo.« Z izdelki tja pogosto sodijo, morda pri renomeju še vedno nekoliko zaostajajo. Honor se mora dokončno postaviti na svoje temelje in Magic6 Pro bi bil lahko eden od teh. Zagotovo bo bolj množični izdelek kot sicer v več vidikih neverjetni, vendar za marsikoga nedosegljivi Magic V2.

Znova je bila v ospredju predstavitve besedna zveza umetna inteligenca, ki jo poudarjajo tako pri fotografskih funkcionalnostih kot pri taki ali drugačni pomoči uporabniku. Tako denimo aplikaciji Magic Capsule in Magic Portal poskušata razumeti različna sporočila in uporabnikove navade ter na osnovi tega predlagati nadaljnje korake (npr. iz besedila v navigacijo, iz fotografije v spletno trgovino). Zelo verjetno ju tistim, ki nočejo, ni treba uporabljati, in tudi tu se bomo osredotočili na to, kaj telefon nudi v strojnem smislu, saj v tem pogledu bistveno bolj izstopa.

Gre kajpak z velik telefon z zaslonom diagonale 17,27 cm (6,8-palčnim) in maso 225 g. S tem se lepo vklaplja v družbo glavnih konkurentov, kot so Apple iPhone 15 Pro Max, Samsung Galaxy S24 Ultra in Xiaomi 14 Ultra. Poganja ga Qualcommov procesor Snapdragon 8 tretje generacije, kot tudi druga dva androidna modela izmed naštetih (Apple seveda uporablja lastne procesorje), pomnilniška konfiguracija pa je 12 + 512 GB. Očitno letos pri kitajskih znamkah 512 GB postaja običajnih.

Zaslon je menda nekaj posebnega, saj OLED zmore kar 5000 kandel najvišje (točkovne) svetilnosti, standardna pa je prav tako izjemno visokih 1600 kandel na m2. Še nedolgo tega so najboljši zasloni v mobilnikih tega niso dosegali niti na manjši površini in pri določenih vsebinah, kjer gre lahko zaslon v tem Honorju še trikrat višje. Ločljivost zaslona je sicer 1280 x 2800, prikaže milijardo barv, osveževanje prilagaja od enega do 120 Hz, ena najvišjih med vsemi je tudi frekvenca izklapljanja in vklapljanja za zniževanje svetilnosti (PWM).

Baterija, pri čemer se Honor znova hvali z drugačno kemijsko sestavo ob običajne, premore kapaciteto 5.600 mAh in naj bi zato, pa tudi zaradi drugih optimizacij, nudila več avtonomije od konkurenčnih telefonov. Edini podobno zmogljiv, ki je verjetno vsaj tam-tam, je Nubia Z60 Ultra s kar 6.000 mAh zaloge. Žično polnjenje z največ 80 W sicer ni super hitro, a še vedno dovolj hitro, da je mogoče v desetih minutah baterijo napolniti dovolj za vsaj pol dneva uporabe. Zato pa je brezžično polnjenje s kar 66 W eno hitrejših (seveda na ustrezni kombinaciji napajalnika in polnilnega podstavka, ki so dokaj redke).

Že pri predhodnikih je Honor dal velik poudarek fotografiji in tudi tokrat je ta vidik pomemben, čeravno morda ne povsem v ospredju. Hrbtišče vsebuje tri objektive, med katerimi je morda najbolj zanimiv tisti z 2,5-kratno optično povečavo, saj premore zaslonko f/2,6 in skriva tipalo s kar 180 milijoni pik, medtem ko nekateri telefoni pri teleobjektivih še naprej vztrajajo na skromnih osmih ali desetih milijonih pik. Tudi površina tega tipala je velika z 1/1,49 palca. Glavni objektiv vsebuje še nekoliko večje tipalo, 1/1,3  palca, s 50 milijoni pik. Tu je zaslonka spremenljiva med f/1,4 in f/2,0, goriščnica pa klasičnih 23 mm. Želel bi si nekoliko ožje. Ultraširoki objektiv prav tako upravičuje ta naziv z goriščnico 13 mm, tipalo je prav tako 50-milijonsko, vendar bistveno manjše, površine 1/2,76 palca, zaslonka je z f/2,0 zelo spodobna. Prav tako ima tudi selfijevska kamera s 50 milijoni pik v nekakšnem iphonovskem »otoku«.

Predprodaja tega telefona se je že začela, na voljo je v črni ali zeleni barvi, in stane 1.299 evrov. Do 13. marca kupci dobijo še tablico Honor Pad X9, ki sicer stane približno 200 evrov.

Fotografije: Honor

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja