Honor Magic5 Lite: Eden od adutov za vnovično pridobivanje naklonjenosti
Marjan Kodelja 28. februarja 2023 ob 06:10

Razmeroma lep in dokaj kakovostno izdelan telefon z odlično baterijo na račun manj zmogljivega procesorja in ne najbolj bleščečih fotografskih sposobnosti.

Strategijo, da na trg najprej pošlješ »lahko« različico premijskih telefonov, ki si z njimi praktično deli ime in glavne oblikovalske prijeme, smo v preteklosti že videli. Takrat je delovala. Bo tudi tokrat? Kot celota mi je Honor Magic 5 Lite do nekje celo všeč, toda obenem se mi je relativno hitro zataknilo, ko sem od njega hotel nekaj več. Na primer dobre nočne fotografije ali video v razločljivosti 4K, da grafično zahtevnih iger ne omenjam. Ozko grlo je procesor. Ne mislim raztrgati Honorjeve odločitve, toda spomnil sem se, da ima Honor 70 procesor Snapdragon 778G, ki bi se po mojem mnenju bolje obnesel v nedrjih modela, s katerimi želijo prepričati predvsem kupce naprav srednjega razreda.

ProcesorQualcomm Snapdragon 695 (2×2,2 GHz, 6×1,7 GHz) v 6 nm; grafika Adreno 619
OmrežjaGSM/ HSPA/ LTE/ 5G
Zaslon16,94 cm (6,67 palca), AMOLED, 1080 x 2400 pik, milijarda barv, osveževanje 120 Hz, svetilnost 800 kandel
Glavna kamera64 MP, f/1,8, PDAF, video do FHD (1080p), 30 sličic na sekundo
Širokokotna in makro kamera5 MP, f/2,2; 2 MP, f/2,4
Kamera spredaj16 MP, f/2.5, 17; video do FHD (1080p), 30 sličic na sekundo
VmesnikiWi-Fi 5, Bluetooth 5,1, NFC, satelitski sprejemnik, USB-C
Biometrijaoptično tipalo prstnega odtisa pod zaslonom
Operacijski sistemAndroid 12, Magic UI 6.1
Pomnilnik6/128 GB; ni reže za pomnilniške kartice
Baterija5100 mAh, 40-vatno hitro polnjenje
Materialutrjeno steklo in plastika
Mere161,6 x 73,9 x 7,9 mm
Teža175 g

Ne bi se upal trditi, da ni lep

Honor Magic 5 Lite je predvsem nadvse tanek in velik telefon, ki v ta razred prinaša estetiko bočno ukrivljenega zaslona. Da je ohišje večinoma iz plastike niti malo ne moti, me pa je zmotilo, da se na visoko svetleči in temu primerno lepi hrbtni ploskvi na žalost zelo poznajo prstni odtisi. Estetika simetričnega okroglega sklopa z objektivi se pri črni različici ohišja izgubi in ne pride toliko do izraza. Podrobnosti so razmeroma lepo narejene, čeprav je rob med ukrivljenim zaslonom in hrbtno ploščo izrazitejši.

Velik telefon je razmeroma lahek ter lepo leži v dlani in vsaj meni se ni zdelo, da je zaradi sijajne površine pretirano spolzek. Enoročna uporaba ni najbolj udobna kljub razmeroma hitremu in natančnemu optičnemu tipalu prstnega odtisa pod zaslonom. Sicer pa, kateri podobno velik telefon je preprosto uporabljati z eno roko? Velikost zaslona in ergonomija preprosto ne gresta skupaj.

Želel bi si hitrejšega procesorja

Procesor je takšen, kakršen pač je. Zlahka opravi z manj in srednje zahtevnimi dnevnimi opravili, le pri najbolj zahtevnih aplikacijah in igrah zna občasno zakašljati. Delovanje uporabniškega vmesnika ni okrnjeno, svoje pa doprinese še 120-herčno osveževanje zaslona. Prednost nižjih hitrosti procesorskih jeder je manjše segrevanje. Magic 5 Lite nikdar ni pretirano vroč in tudi procesorju ni treba zaradi gretja nižati zmogljivosti. Med večkrat ponovljenim obremenitvenim testom zmogljivosti nikoli niso padle pod 90-odstotkov nazivnih. Obenem tudi potrošnja energije ni pretirana. V povprečju je obremenitveni test povzročil 8-odstoten padec napolnjenosti, kar v takšnih razmerah pomeni dobrih 6 ur delovanja. Ker med resnično uporabo telefon porabi manj energije, dva dneva pri dokaj pogosti in zahtevni uporabi, nista nedosegljiva. 

Poleg bočne izkrivljenosti zaslon prikaže lepe in natančne barve, medtem ko polna visoka razločljivost zadostuje. Svetilnost je razmeroma dobra in tudi na prostem ne bi smeli imeti težav s čitljivostjo. Zvok zvočnika ni najboljši, kar je neposredna posledica tankosti in tega, da je ena sam, medtem ko bo 128 gigabajtov večini (ali vsaj prvo leto) zadoščalo. Velika škoda je, da ni reža za pomnilniške kartice.

Sistem in uporabniški vmesnik žal nista najnovejša. Čeprav nudita veliko, med drugim gladko povezavo med napravami Honorja, je uporabniški vmesnik za moj okus premalo sodoben. Bolj kot to me seveda motijo nameščene aplikacije, ki jih nikdar ne bom potreboval. Tragedija to ni, saj jih vedno lahko izbrišete. Le nekaj časa vam bo vzelo. Bolj kot je pomembno to, da so v okolje globoko integrirane Googlove storitve, da delujejo vse njegove aplikacije in da ima modem za omrežja pete generacije (5G).

Dnevne še, nočne nikakor

V dobrih svetlobnih razmerah je najbolje uporabiti glavno kamero, saj bo dala najboljše rezultate. Fotografije z dva-kratno digitalno povečano vedno ne uspejo, kajti že manjši trzaj roke povzroči zamegljenost. Širokokotna kamera zadovolji nezahtevne, medtem ko ima tipalo bližinske kamere občutno premalo pik, da bi bile njene fotografije uporabne.

Pravzaprav mi je všeč, da so barve anemične, kajti žal v nekaj dnevnih, ko sem imel telefon na voljo, sonce ni pogosto pokukalo izza oblakov. Nič ni narobe z zajemom barv. Takšne so, kot sem jih videl z lastnimi očmi. Širokokotna kamera ima razmeroma malo slikovnih pik, kar se kaže v manj podrobnostih, čeprav geometrija ni slaba in izguba ostrina proti robovom ni pretirana. Fotografije glavne kamere, ko tipalo združuje pike, so mehkejše, kot smo vajeni. S tem ni nič narobe. V dobrih svetlobnih razmerah bodo zadostile potrebam večine. Vse dokler ne fotografirate v smeri sonca, saj se takrat pojavi občutno preveč šuma.

Širokokotna kamera ni na voljo v nočnem načinu, kjer pričakovano tudi glavne ne obnese najbolje. Še posebej, če se odločite za dvakratno digitalno povečavo. Fotografije so za moj okus (in za prikaz na večjem zaslonu računalnika) preveč mehke in ponekod nejasne, in v primeru povečava s preveč šuma. Podobno je z videom, kjer poleg premajhne razločljivosti, zmoti bogastva šuma. Malce boljši je video v dnevnih razmerah, a tudi takrat bi si žele več podrobnosti.

Sprednja kamera je razmeroma dobra. Le ko se odločite, da bi uporabili učinek zamegljenega ozadja, opazite, da ne zazna najbolje, kjer se konča obraz in začne ozadje. V slabih svetlobnih razmerah in med snemanjem videa se tudi ta kamera ne obnese najbolje.

HVALIMO:
 • Oblika in kakovostno narejeno ohišje
 • Odlična življenjska doba baterije
 • Razmeroma dober na robovih ukrivljen zaslon
GRAJAMO:
 • Ne najbolj sodoben procesor
 • Ne najboljše fotografske in video zmogljivosti
 • Nista nameščeni zadnji različici sistema Android in uporabniškega vmesnika
Honor 5 lite
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • CENA
3.2

Naj kupim?

Pravzaprav v tem primeru odgovor ni zelo zapleten. Honor Magic5 Lite bo kot naročen za vse, ki želite občutka okolja Huaweija, ni skrivnost, od kod izhaja Honorjev uporabniški vmesnik, ob neokrnjenem delovanju Googlovih storitev in aplikacij ter zmožnostjo povezave v omrežja pete generacije 5G. Procesor in kamere niso nič posebnega, baterija zdrži tudi dva dni in estetika (razen črne različice) ni napačna, tako da bo na koncu odločala cena. 369 evrov po mojem mnenju ni pretirano.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja