Honor Magic4 Pro: Tako blizu popolnega telefona še niso prišli
Marjan Kodelja 8. julija 2022 ob 06:39

Je (skoraj) najboljše, česar je Honor ta trenutek sposoben, in do nekje doseže pričakovanja najbolj zahtevnih uporabnikov. Res vseh?

Po skoraj dveh letih, ko smo pri nas bolj kot ne gledali dvoboj med Applom in Samsungomv, se po zaslugi »novincev« obetajo drugačni časi. Kako se bo na trgu odrezal eden izmed njih, Honor, bo pokazal čas. Za enkrat je še daleč od ravni, ki jo je nekoč zasedal »oče« Huawei, in verjetno pod pričakovanji. V šestih mesecih jim ni uspelo ponuditi česa več kot le dveh telefonov, ki se v najboljšem primeru uvrščata v srednji razred. Temu naj bi bilo zdaj konec. Dočakali smo namreč premijski Honor Magic4 Pro.

Krajše, a zato prav nič krotko

Oblikovno ni mogoče spregledati porekla telefona. V zaobljenosti zaslona, izvedbi podrobnosti, zaslonski zarezi za dve prednji kameri in nenazadnje gromozanskem sklopu z zadnjimi, je izredno podoben Huaweui Mate 40 Pro. Razumljivo, kajti še nedolgo sta podjetji skupaj snoval telefone, česar ni mogoče prekiniti preko noči. Če bi bili še vedno povezani, potem bi pri zasnovi družine Magic uporabili slabše materiale, kot so jih zdaj, ko ovir ni več in je Honor želel svoj paradni model dvigniti v pravi premijski razred. S tem ni seveda prav nič narobe.

Magic4 Pro je velik telefon z velikim zaslonom, ki je za boljši oprijem na obeh bokih prijetno zaobljen. Enoročna uporaba je temu primerna. Ne najboljša, čeprav je pod zaslonom natančno in hitro optično tipalo prstnega odtisa. Hrbtna ploskev telefona je bleščeča, zato jo temu primerno hitro kazijo opazni madeži prstnih odtisov in ravno tako se mi je zdelo, da rado zdrsne iz potne dlani. Ko gre za ergonomijo uporabe, zna marsikoga zmotiti, mene je zagotovo, ogromen fotografski modul. Moti recimo med igranjem, ko ga držite v panoramskem načinu.

S procesorjem Snapdragon 8 prve generacije, ustrezno velikima pomnilnikoma, odličnim zaslonom, vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami in neokrnjenim delovanjem Googlovih storitev, telefon nudi največ, česar se nadejamo od naprav s sistemom Android. Še posebej dobro je odvajanje toplote, kajti od vseh do zdaj preizkušenih s tem procesorjev, je Magic4 Pro najmanj zniževal zmogljivosti zaradi pretiranega segrevanja. Manj mi je všeč avtonomija in kapaciteta baterije. Glede na velikost naprave bi verjetno lahko bil večja. Do nekje »pomanjkljivost« izniči sposobnost hitrega polnjenja.

Velika pričakovanja skoraj v celoti izpolnjujejo vgrajene kamere. Dobro se obnesejo tako v dobrih kot slabih svetlobnih razmerah in obenem nudijo uporabne visoke optične povečave. Kontinuiteta fotografiranja in barv je na visoki ravni, nekaj pripomb imam bolj kot ne le na za moj okus malenkostno preveč poudarjene barve in občasno pretirano mehčanje. Zadnje je očitno predvsem pri velikih povečavah. Ravno tako najmanj dobro je snemanje videa, kjer je še posebej lepo izvedeno preklapljanje med kamerami.

Tehnični podatki:

ProcesorQualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm), osem jeder (1 x 3.00 GHz Cortex-X2, 3 x 2.40 GHz Cortex-A710 in 4 x 1.70 GHz Cortex-A510), grafika Adreno 730
Zaslon17,3 cm (6,81 palca), LTPO AMOLED, 120 Hz, 1312 x 2848 pik, 1000 cd/m2 (največ), milijarda barv
Glavna kamera50 MP, f/1,8, 23 mm, velikost tipala 1/1,56″, velikost pika 1,0 µm, PDAF, laserski AF
Širokokotna kamera50 MP, f/2,2, vidni kot 122˚, velikost tipala 1/2,5″
Tele-kamera64 MP, f/3,5, 90 mm, velikost tipala 1/2″, velikost pika 0,7 µm, PDAF, optična stabilizacija, 3,5x optična povečava
Kamera spredaj12 MP, f/2,4, vidni kot 100˚
VmesnikiWi-Fi 6, Bluetooth 5,2, NFC, UWB, satelitski sprejemnik, USB-C
Biometrijaultrazvočno tipalo prstnega odtisa pod zaslonom
Operacijski sistemAndroid 12, Magic UI 6
Pomnilnik8/256, 12/256, 12/512 GB, ni reže za pomnilniške kartice
Baterija4600 mAh, 100-vatno polnjenje, brezžično polnjenje
Material ohišja in okvirjakovina, utrjeno steklo; odpornost po standardu IP68
Mere163,6 x 74,7 x 9,5 mm
Teža209 g

Z eno besedo – gromozansko velik

Glede na občutek ob dotiku sem skoraj prepričan, da je okvir kovinski, ko naj bi bilo hrbtišče iz utrjenega stekla. Ne steklo Gorilla, temveč neko drugo s podobnimi značilnostmi. Kljub izjemni velikosti je telefon tanek in tozadevno relativno obvladljiv. Veliki tipki sta na primernih mestih, tista za vklop naj bi bila celo na dosegu palce, pri čemer je to kakopak drugače, odvisno od velikosti dlani. Kombinirana tipka za jakost zvoka je malo višje. Levi bok je minimalistično prazen. Na spodnjem robu je poleg reže nad zvočnikom še priključek USB tipa C in ležišče za kartice SIM (podpore za pomnilniške pač ni) in na zgornjem luknjica mikrofona ter okno infrardečega vmesnika. Kot sem že dejal, so robovi lepo oblikovani, prijetni za držanje, medtem ko je ohišje kakovostno in robustno izdelano.

Od tekmecev se Honorjev paradni model najbolj razlikuje v velikem okroglem fotografskem sklopu, ki se bohoti na hrbtu. Čeprav se zaradi tega odložen na ravno površino ne gunca, pa moti predvsem med držanjem telefona v panoramskem načinu. Zlahka namreč s konicami prsta mažemo objektive, kar se bo kasneje gotovo poznalo na fotografijah.

Spredaj boste poleg sodobno tankih robov opazili še relativno veliko zaslonsko zarezo, v kateri je poleg običajne kamere še tipalo globine, ki pomaga med prepoznavo obraza. Zaradi tega je na sistemski vrstici manj prostora za prikaz ikone. Kar pravzaprav ne moti prav veliko. Pod zaslonom je še ultrazvočno tipalo prstnega odtisa, ki je med preizkusom delovalo hitro in predvsem zelo natančno.

Hiter procesor, pričakovane odlične komponente in eno boljših odvajanj toplote

Videz je pomemben in gotovo je Honor na tem področju storil korak naprej, toda pomembne so tudi zmogljivosti strojnih komponent. Začnimo kar s tisto, ki jo naprej vidite. Zaslonom. Prilagajanje svetilnosti deluje tako, da sistem zaslon izredno hitro prižiga in ugaša. Utripanje je prehitro, da bi ga videli, a ga zaznajo možgani. V izogib temu poteka prilagajanje s frekvenco 1920 Hz, zato ne bi smeli imeti težav niti pri nižjih osvetlitvah zaslona. To sicer v skrajnem primeru doseže 1000 kandel na kvadratni meter. Za večino primerov zadošča, a na primer poleti na prostem bi si vseeno želeli še kakšno kandelo več. Videz, natančnost barv in podpora standardov visokega dinamičnega razpona je na pričakovani ravni in ravno tako dinamična in prilagodljiva hitrost osveževanja na intervalu med 1 in 120 Hz.

Kadar je telefon opremljen z najboljšim procesorjem Snapdragon, ne pričakujemo težav s pomanjkanjem zmogljivosti. Deluje gladko in hitro. Dokler se telefon pretirano ne segreje in je sistem prisiljen zmanjšati frekvence procesorskih jeder, da se ne pripeti pregretje. V učinkovitosti odvoda toplote se je Magic4 Pro izkazal za boljšega od drugih telefonov s procesorjem Snapdragon 8, ki sem jih do zdaj preizkusil. 20-minutni test obremenitve je sicer enkrat pokazal kratek več kot polovični padec, a večinoma so bile zmogljivosti stabilne malo nad 90 odstotki. Vgrajena pomnilnika sta dovolj velika in dobro nadgrajujeta procesorske zmogljivosti, toda glede na sodobne načine uporabe telefonov, bi si vseeno želel ležišča za pomnilniške kartice. Škoditi ne more.

Nekaj posebnega je zvočni sistem. Poleg dveh zvočnikov v stereo konfiguraciji, zvok oddaja še zaslon, kar praktično poleni, da se širi iz treh virov. Magic4 Pro je zato eden najbolj glasnih telefonov. To pa ni vse. Na visoki ravni je kakovost oziroma zvokovna nastavitev, z dobrimi izraženimi srednjimi, jasnimi visokim in ravno dovolj izrazitimi nizkimi toni. Zvok je odličen in brez popačenj tudi pri najvišji glasnosti.

Od vsega me je še najbolj razočarala baterija. Morala bi biti večje. Med obremenitvenim testom je izgubila 9 odstotkov, kar pomeni, da bi pri tolikšni obremenitvi zdržala slabe štiri ure. Nič kaj impresivno za sodoben telefon. Delno je sicer pomanjkanje v sposobnosti hranjenja nadomeščeno z izredno hitrim polnjenjem, a nekaj pelina v ustih vseeno ostaja! Tako velik telefon bi moral imeti baterijo s 1000 mili amper ur višjo kapaciteto.

Glavno, da je Google!

Estetika uporabniškega vmesnika Magic UI 6 je podobna Huaweivemu vmesniku EMUI 12. Še ena podrobnost, ki vendarle kaže, da odraščanje Honorja še ni zaključeno. To ne pomeni, da sta enaka. Magic4 Pro namreč ne nudi samo glavnih funkcij omenjenega, kajti zanaša se, da delujejo vse Googlove storitve in aplikacije ter sistem Android 12 z vsemi novostmi. Vključno s funkcijami varovanja zasebnosti, kot sta prikaz opozorilne pike, ko sta aktivna mikrofon in kamera, in možnost »zaklepanja« aplikacij, map, datotek, fotografij in drugih podatkov. Na voljo je vrsta naprednih funkcij uporabe telefona in večopravilnost je na primerni ravni, čeprav sistem dokaj agresivno ugaša aplikacije v ozadju. Poleg vedno prižganega zaslona je dovolj tudi možnosti za poosebljanje videza vmesnika.

Odlična in vsestranska fotografija

Magic4 Pro s konfiguracijo treh kamer, glavne, širokokotne in kamere s periskopskih objektov, nudi vsestranske fotografske zmogljivosti, ki jih pričakujemo od telefona premijskega razreda.  

Glavna kamera zagotavlja izjemne fotografije pri dnevni svetlobi in celo v prostoru nudi dosledne fotografije brez očitnega šuma in izgube jasnosti. Posebej izrazite so podrobnosti, kar pravzaprav ni presenetljivo glede visoke ločljivosti vseh treh tipal zadnjih kamer, in dinamični razpon. Kar se tiče prikaza in natančnosti barv, gre za subjektiven pogled. Očitno so preveč poudarjene, toda hkrati ne morem spregledati, da bodo zato fotografije večini mnogo bolj všečne.

Podobno dobro se v večini primerov izkažeta tudi širokokotna in kamera z optično povečavo. Barve so na vseh fotografijah enake in še posebej dobre se mi zdijo fotografije s 3,5-kratno optično povečavo. Podrobnosti je veliko, ravno tako je odličen dinamični razpon. Pri večjih povečavah (do 10-krat), ko je povečava hibridna, pa je opaziti pretiravanje pri mehčanju in izgubo ostrine. Širokokotne fotografije ne podležejo pretirano izgubi ostrine na robovih in poslabšanja geometrije, a poslabšanje svetlobnih pogojev povzroči opazen padec ostrine in dinamični razpon ni enak razponu glavne kamere.

Magic4 Pro je opremljen za nočnim načinom. A ni nujno, da ga uporabite, saj h kakovosti fotografij prav veliko ne prispeva. Nočne fotografije niso najboljše, kar smo jih do zdaj videli, a so vseeno nadpovprečno dobre. Še posebej odličen je dinamični razpon glavne kamere. Všeč mi je tudi, da čeprav drugi kameri nimata enake občutljivosti na svetlobo, nočne fotografije nobene niso občutneje slabše.

Ker od prednje kamere nisem pričakoval veliko, me je prijetno presenetila. Tako dnevne kot nočne fotografije so solidno, toda hkrati je dejstvo, da morate predvsem v slabših svetlobnih razmerah večkrat pritisniti na sprožilec, da je fotografije ostra. Kar se tiče videa je večinoma kakovost brezhibna. Sploh to velja za snemanje v pogojih dnevne svetlobe. Zunaj in znotraj. Ponoči se stvari zapletejo. Zgodilo se mi je, da je med snemanjem v ločljivosti 4K (30 fsp) brez vključenega videozapisa HEVC, prihajalo do zatikanj (kratkotrajne zamrznitve slike), rezultat česar je bil neuporaben video. Še dobro, da se mi je to dogajalo poredko!

HVALIMO:
 • Zaslon LTPO AMOLED s hitrim osveževanjem
 • Kakovost in jakost zvoka
 • Kakovost dnevnih fotografij in primerna vsestranskost vgrajenih kamer
 • Hitro žično in brezžično polnjenje
 • Zanesljiv sistem prepoznave obraza
GRAJAMO:
 • Kapaciteta baterije, ki ne omogoča dovoljšne avtonomije
 • Periskopski objektiv bi lahko nudil večjo povečavo
 • Pri samodejnem prilaganju sistem redko preklopi na 120-herčno osveževanje
 • Slabša kakovost nočnih fotografij širokokotne kamere
Honor Magic4 Pro
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIJE
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
4.3

Naj kupim?

Honor Magic4 Pro je odličen in sodoben pametni telefon, ki ima sicer nekaj manjših napak, vendar ga kljub temu ni težko priporočiti. Vizualno je všečen. Čeprav meni ni všeč tako zelo velik fotografski modul in življenjska doba bateriji ni najboljša. Nudi strojne zmogljivosti, ki jih pričakujemo od sodobnega premijskega telefona, uporabniški vmesnik je pregleden in preprost za uporabo, medtem ko boste verjetno najbolj navdušeni nad fotografskimi zmogljivostmi. Enakovreden telefonoma Apple Iphone 13 Pro Max in Samsung Galaxy 22 Ultra in za odtenek boljši od Xiaomija 12 Pro!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
 • Marjan,imajo telefoni Sony Xperia 1 III,ali IV veliko boljše naravne barve kot ostali telefoni,tudi boljše od Honorja?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.