Honor Magic V2: Vsi bi se v enem morali zgledovati po njem
Marjan Kodelja 9. februarja 2024 ob 06:19

Mojstrstvo izdelave tečaja in ohišja je odlično. O tem ni dvoma. Kaj pa ostalo? Dobro je, vendar ne tako dobro, da izboljšave niso potrebne. To še posebej velja za uporabniški vmesnik, saj ne izkorišča vseh danosti prepogljivega zaslona.

Ne bi me presenetilo, pravzaprav globoko v sebi verjamem, da Honor še vedno izrablja in uporablja »tekovine« bratstva in edinstva s Huaweiem. Zakaj ne, ko je vendarle črno na belem, da slednji zna delati v vseh pogledi odlične telefone, ki so žal obteženi z mlinskim kamnom prepovedi uporabe ameriških tehnologij in zatorej za nas manj uporabni. V tej luči je pravzaprav odlično, kar Honor počne (uradno sicer zanikajo vsako sodelovanje). A jim vseeno jim zamerim, da nam prepogljivega telefona Magic V2 niso ponudili prej, kajti potem ne bi mogel reči, da dobiš napravo z generacijo starejšim procesorjem. In še čim. Nikar me ne razumete narobe. Zmogljivosti in kakovosti je dovolj za vse, le v mojih očeh se ravno ne spodobi, da za dva tisočaka ne dobim vsega, kar ta hip nudi tehnološka zakladnica.

S tankostjo močno preseneča

ProcesorSnapdragon 8 Gen 2 (do 3,19 GHz); Adreno 740
Omrežja2G, 3G, 4G, 5G
Zaslon (zunanji)16,33 cm (6,43 palca), 1.060 x 2.376 pik, do 120 Hz,
LTPO OLED, 2500 kandel (vrhnja)
Zaslon (notranji)20,12 cm (7,92 palca), 2.156 x 2.344 pik, do 120 Hz,
LTPO OLED, 1600 kandel (vrhnja)
Kamereglavna 50 MP, f/1,9, 26 mm, optično stabilizirana
širokokotna 50 MP, f/2,0, 13 mm
telefoto 20 MP, 2,5x, f/2,4, 62 mm, optično stabilizirana
VmesnikiBluetooth 5,3, WiFi 7, NFC, satelitski sprejemnik
Biometrijatipalo prstnega odtisa v tipki za vklop
SistemAndroid 13, MagicOS 7.2 (štiri nadgradnje)
Pomnilnik16 GB/ 256, 512 GB ali 1 TB
Baterija5000 mAh, 66-vatno polnjenje
OhišjeKovina (magnezij in titan v tečaju), utrjeno steklo;
ni zaščite proti vodi
Mere (razprt)156,7 x 145,4 x 4,8 mm;
Mere (zložen)156,7 x 74,1 x 10,1 mm
Teža237 g
Cena1999 €

Na dolgo in široko bi se dalo razpravljati o uporabnosti zasnove z dvema zaslonoma, pri kateri se večji zloži navznoter. A kot sem dejal že pred časom, nekateri, ponajprej gejmerji, v njej vidijo prednosti. Zato pustimo to ob strani. Ne oziraje se na to, ni nikakršnega dvoma, da je izdelava perfektna. Kljub tankosti polovic, saj je celo zložen le za žiletko debelejši od nekaterih telefonov, ki se glasno hvalijo ravno s to lastnostjo. Ni dvoma, da to kaže na odličnost izdelave. Podobno verjamem, da je dovolj robusten (in trajen), čeprav je kaj takšnega po nekaj dnevih igranja s telefonom nadvse težko določiti. Zaupati moram izdelovalcu, ki trdi, da je tečaj preizkušen vsaj za 400 tisoč pregibov. Pozorno sem poslušal. Vedno so omenjali zgolj tečaj, ne tudi zaslona. A ker se ta pregiba sočasno, upam, da enako velja zanj.

Ko je v igri trajnost in dolgotrajna uporaba v vseh razmerah, v nečem Magic V2 ne blesti. Malce me je presenetilo, da ni podatka o vzdržljivosti proti vodi. O prahu ne moremo govoriti, zaradi tečaja imajo z njim težave vsi prepogljivi telefoni, a glede vode, so glavni tekmeci zaščiteni. Kar je dobro, ko zadevo uporabljaš na prostem ko dežuje.

Dobre zmogljivosti (za lanski telefon)

V zmogljivostih Magic V2 ne sodi čisto v vrh zaradi lanskega procesorja. A to spet kaj dosti ne pomeni, kajti čeprav so nižje, je zmogljivosti praktično za vse »vrh glave«. Kot je že običaj, sem spet opazil težave z odvajanjem toplote, kajti ko je procesor obremenjen do konca, se greje izključno ena polovica, medtem ko druga ostaja hladna. Ozko grlo je tečaj, ki ne prevaja toplote. V kolikor bi, bi bile termične lastnosti gotovo boljše zaradi večje površine ohišja. Krivulja upočasnjevanja jeder sicer ni pretirano strma, a se v drugi polovico 30-minutnega testa lahko pojavijo drastični padci. So izredno kratki, a imajo kar velik vpliv na izkušnjo igranja zahtevnejših iger. Sam tega nisem opazil, kajti kot vedno se telefon med poganjanjem igre Genshin Impact greje neprimerno manj kot med obremenitvenim testom. Pohvale vredna je še avtonomija. V povprečju pade napolnjenost med testom za 13 odstotkov, podoben padec sem zaznal tudi med igranjem omenjene igre, kar pomeni skoraj štiri do izpraznitve baterije. Praktično je seveda poraba manjša, zato me dvodnevna avtonomija med manj zahtevno uporabo ne bi presenetila.

Ostale komponente so več ali manj na ravni pričakovanj. V pozitivni smeri močneje izstopata le še zaslona. Predvsem sprednji, ki je le za 20 pik ožji od polne visoke razločljivosti (1.080 pik). Zaradi tega je telefon v zaprtem položaju mnogo bolj uporaben, kot njegov največji tekmec Samsung Z Fold5 in ga odpirate le takrat, ko resnično potrebujete večji zaslon. To ni čisto nepomembno. Čeprav tečaj zdrži več sto tisoč odpiranj, vseeno velja postulat modrosti – ne počni stvari, ki niso nujne.

Čemu se niso bolj potrudili?

Vsakič znova me preseneča, da Honor zgolj počasi razvija uporabniški vmesnik proti ravni, ko bom dejal, da je nadvse uporaben, izčiščen in tudi vizualno sodoben (ter pregleden). Ne trdim, da v zadnjih letih ni bilo opaziti napredka, le da je za moj okus prepočasen. Morda bo kmalu drugače in bo osma različica vmesnika, ki naj bi jo od bližje videli konec tega meseca, naredila večji korak v smeri, ki sem jo omenil. Da bo Magic V2 nadgrajen, ni dvoma, saj obljubljajo štiri nadgradnje operacijskega sistema (do Android 17) in pet let varnostnih popravkov.

Poleg tega je v primeru omenjenega telefona še ena »manjša težavica«. Vmesnik je praktično enak za vse Honorjeve telefone, zato ne izkorišča zasnove dveh zaslonov, kot bi jo lahko. Ali kot bi jo moral, da bi bil večji zaslon uporabnejši. Všeč mi je, da zaslon aplikacije iz velikega zaslona »preskoči« na sprednjega, ko zapreš telefon (in obratno), manj dejstvo, da je v njem še vedno občutno preveč že nameščenih aplikacija, ki jih ne potrebujem.

Kaj pa kamere. Tako, tako, a ne najbolje!

Tehnične lastnosti kamer obetajo veliko, posebej zanimivi se mi zdi, da imata glavna in širokokotna kamera tipali enake razločljivosti (ne pa tudi fizične velikosti). Kot vedno je praksa različna od teorije. V dobrih svetlobnih razmerah so fotografije dobre (a ne več kot to), z dovolj podrobnosti in dinamike ter lepimi konstantnimi barvami ne glede na uporabljano kamero. Zaradi mehčanja na robovih rahlo v slabo stran izstopajo fotografije širokokotne kamere, medtem ko 10-kratna kamera ne nudi vedno enako dobrih rezultatov.

V slabših svetlobnih razmerah in ob mraku se zadeve obrnejo na glavo. Takrat se pokaže moč glavne kamere in slabosti ostalih dveh. Že na oko je opazno, da so fotografije teh slabše. Preveč mehke, s premalo podrobnostmi in pogosto z občutno preveč šuma. 10-kratna digitalna povečava pa v takšnih razmerah bolj kot ne odpove. Zgodba se vsaj delno ponovi pri videu. Dnevni je odličen, nočni malo manj, saj je pri njem marsikaj odvisno od razmer. To seveda ne pomeni, da ne bi bil uporaben, temveč, da ni na ravni najboljših telefonov.

Zdi se mi, da se Honor ni potrudil, ko je snoval fotografski del tega telefona. Imel sem kar nekaj težav. Celo podnevi, ko ni nikakršnih težav s svetlobo, za nekatere fotografije ne morem trditi, da so ravno uspele. Ne vem zakaj, toda zgodilo se je naslednje. Širokokotna fotografija istega prizora je izpadla dobro, na naslednjih dveh (glavna in kamera z optično povečavo) je neznano kam izginila ostrina, nakar je fotografija z desetkratno povečavo izpadla mnogo bolje od pričakovanj.

HVALIMO:
 • Izredna kakovost izdelave in tankost ohišja
 • Dobra zaslona
 • Avtonomija in hitro polnjenje baterije
GRAJAMO
 • Neizkoriščen potencial večjega zaslona
 • Ne najnovejši procesor
 • Uporabniški vmesnik zaostaja za vmesniki tekmecev
Honor Magic V2
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLONA
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • UPORABNOST
 • CENA
3.9

Naj kupim?

Magic V2 je čudoviti izdelan telefon oziroma je natanko tak, kot tovrstni telefoni morajo biti. Ne preveč debel, brez vrzeli med polovicama v zloženem položaju in na otip razmeroma robusten. Čeprav procesor ni najnovejši, njegova moč zadošča, pa še avtonomija naprave je razmeroma dobra. Če me kaj res moti, potem je to cena. Dva tisočaka za telefon je za večini nas smrtnike občutno prevelik znesek. Odgovor na vprašanje, ali se ti ga splača kupiti, se tako kot vse pogosteje, skriva v denarju.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja